Εφαλτήριο για την καλλιτεχνική διαδρομή της Βαρβάρας Πασαλίδου – Γκέκα, θα αποτελέσει το Μουσείο Πτολεμαΐδας, το οποίο θα φιλοξενεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου την πρώτη ατομική έκθεση ψηφιδωτών της δημιουργού.
Τα εγκαίνια της ιδιαίτερης αυτής έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο (7-12-2013) από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή και την Δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, παρουσία πλήθους φορέων και φίλων της τέχνης.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η Δήμαρχος Εορδαίας, συνεχάρη την ψηφιδογράφο για την τελειότητα των έργων της, τονίζοντας ότι μέσα από το Μουσείο, που είναι η ‘’ψυχή’’ του Πολιτισμού, αναδεικνύεται η σπάνια αυτή μορφή έκφρασης.
Μαζί με τα συγχαρητήριά του προς τη δημιουργό ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι η τέχνη και ο πολιτισμός ανοίγουν δρόμους, οριοθετούν εποχές αφήνοντας παρακαταθήκες, ενώ δίνουν τη δυνατότητα αναζήτησης άλλων πτυχών της ψυχής και του πνεύματος.
«Η πανάρχαια τέχνη του ψηφιδωτού έχει βρει μία άξια πρέσβειρα καθώς η Βαρβάρα Γκέκα κατάφερε να καλύψει όλα τα μυστικά της, που με γενναιοδωρία μας αποκαλύπτει μέσα από τα έργα της, με σημείο αναφοράς το Μουσείο μας», επεσήμανε η πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΠΠΑΠ Θεοπίστη Κρυσταλλίδου.
Με ευχαριστίες προς τον Δήμο Εορδαίας, την Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας και τους προσκεκλημένους ξεκίνησε την ομιλία της η Βαρβάρα Γκέκα, ενώ ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά της τόνισε μεταξύ άλλων: «Μέσα από την τέχνη κάνω ένα σεργιάνι στον κόσμο, γνωρίζω τους ανθρώπους, ανακαλύπτω τον εαυτό μου, βρίσκω τα όνειρά μου και γίνεται σημαντική η καθημερινότητά μου. Χωρίς την τέχνη η ζωή θα ήταν μονότονη, γι’ αυτό αφιερώνω την εκδήλωσή μου σε κάθε άνθρωπο που περνά κάποιες στιγμές δημιουργίας».
Προλογίζοντας την εκδήλωση ο καθηγητής Ιστορίας του Νεοελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, διευκρίνισε ότι είναι μία ξεχωριστή μέρα για το Μουσείο, το οποίο μπορεί ν’ αποτελέσει έδρα των ψηφιδωτών και φυτώριο νέων καλλιτεχνών, ενώ αναφερόμενος στη δημιουργό, την χαρακτήρισε ώριμη ψηφιδογράφο με ξεχωριστό ταλέντο.
Ο κ. Φωτιάδης έκανε λόγο και για την πρότασή του προς την κ. Γκέκα να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός μεγάλο έργου, που θα περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες προσωπικότητες του Πόντου, παντρεύοντας την γνώση της Θεωρίας της Ιστορίας, με τα ψηφιδωτά της.
Να σημειωθεί ότι η σπάνια αυτή Έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες, που έχουν να κάνουν με τη Μυθολογία, την Αγιογραφία και με κάποιες πολιτικές φυσιογνωμίες, ο χαρακτήρας της είναι περισσότερο εκπαιδευτικός, ενώ αναμένεται να ταξιδέψει σε άλλες πόλεις της χώρας μας και του εξωτερικού.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ