Την έντονη αντίδρασή του εκφράζει το Σωματείο Χειριστών Μηχανημάτων Εκτελέσεως Τεχνικών Έργων Νομού Κοζάνης, για τη χρήση των γερανών μέσα στα εργοτάξια της ΔΕΗ, από άτομα που δεν διαθέτουν σχετική άδεια.
«Το κακό έχει παραγίνει. Παρά τα συνεχή διαβήματα στους αρμοδίους της ΔΕΗ και παρά τα έγγραφα της Επιθεώρησης Μεταλλείων και του υπουργείου Ανάπτυξης και Βιομηχανίας, που καταστούν σαφές ότι τα συγκεκριμένα γερανάκια – γνωστά ως παπαγαλάκια – τα χειρίζονται μόνο χειριστές που κατέχουν τις νόμιμες άδειες, εν τούτοις η χρήση των μηχανημάτων αυτών γίνεται από ανθρώπους που δεν έχουν άδεια», δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος του σωματείου Χειριστών, Τέλης Καλόγηρος.
Το πρόβλημα ξεκινά – σύμφωνα με τον συνδικαλιστή – από τον τρόπο που συντάσσει η ΔΕΗ τις σχετικές προκηρύξεις για μίσθωση των γερανών, αφού δεν προβλέπει στους όρους ότι οι χειριστές πρέπει να έχουν άδεια, όπως προβλέπεται από το νόμο. Δήλωσε ότι εδώ και χρόνια το σωματείο έκανε παράσταση στη διοίκηση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος, ο οποίος προβλέπει ότι η χρήση γερανών με ανυψωτική ικανότητα άνω των τριών τόνων γίνεται αποκλειστικά από διαθέτοντες τη νόμιμη άδεια. «Αν και τα συγκεκριμένα παπαγαλάκια έχουν ανυψωτική ικανότητα έξι τόνων, εν τούτοις ο χειρισμός τους γίνεται από τους οδηγούς των αυτοκινήτων, πάνω στα οποία είναι τοποθετημένα τα γερανάκια», πρόσθεσε ο Τ. Καλόγηρος.
Πριν από λίγες ημέρες το προεδρείο του σωματείου χειριστών έθεσε εκ νέου το πρόβλημα, αυτή τη φορά στον διευθυντή του ΛΚΔ-Μ Κ. Νικολακάκο, υπενθυμίζοντας ότι τα έγγραφα της Επιθεώρησης Μεταλλείων και του υπουργείου Ανάπτυξης και Βιομηχανίας, ορίζουν ρητά ότι οι χειριστές γερανών πρέπει να έχουν άδεια. Ο διευθυντής αναγνώρισε ότι προέχει η εφαρμογή του νόμου και διαβεβαίωσε ότι θα επιληφθεί του θέματος, ενώ έστειλε και εσωτερικό έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ που βγάζουν τις προκηρύξεις, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Χειριστών Μηχανημάτων Εκτελέσεως Τεχνικών Έργων Νομού Κοζάνης, «σε ελέγχους που διενεργούμε ακόμη και τώρα, διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα συνεχίζεται, αφού εξακολουθούν να χειρίζονται τα παπαγαλάκια άνθρωποι που δεν έχουν άδεια». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τίθεται θέμα ασφάλειας, αφού μπορεί να συμβεί κάποιο εργατικό ατύχημα, ενώ συγχρόνως επιτείνεται το πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο των χειριστών, επειδή προτιμούνται συνάδελφοι χωρίς άδεια, φυσικά με φθηνότερα μεροκάματα».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ