Δείτε πώς καταγράφονται οι βομβαρδισμοί στη λωρίδα της Γάζας από το διάστημα (Pics)
Ο Γερμανός αστροναύτης, Alexander Gerst, σε ρόλο φωτογράφου κατέγραψε τους βομβαρδισμούς στην Παλαιστίνη από τη διαστημική του θέση.
Δείτε τα καρέ που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter:
Ο Gerst βρίσκεται στον Διεθνή Σταθμό εδώ και έξι μήνες και όπως έγραψε, η στιγμή της φωτογράφισης της επίθεσης των Ισραηλινών, ήταν και η πιο δυσάρεστη στιγμή στην μέχρι τώρα παραμονή του που θέλησε να απαθανατίσει.
Τα πλάνα του απεικονίζουν την τροχιά των πυραύλων και των ρουκετών και τις φωτιές που έχουν προκληθεί. Εκεί που σήμερα βρίσκονται μόνο χαλάσματα στη Γάζα, ενώ πάνω από 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί την εφαρμογή άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας
Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας τoυ OΗΕ ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη Νέα Υόρκη ομόφωνη δήλωση που καλεί σε “άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός” στη Γάζα.
Οι 15 χώρες, που συνεδρίασαν εκτάκτως, εκφράζουν στη δήλωσή τους “την ισχυρή υποστήριξή τους στην άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, που να επιτρέπει την παροχή αναγκαίας και επείγουσας βοήθειας”.
Ζητούν από το Ισραήλ και τη Χαμάς να “εφαρμόσουν πλήρως” την εκεχειρία καθ΄όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ-Φιτρ του τέλους του μήνα της νηστείας τους Ραμαζανιού “και πέραν αυτής”.
Καλούν επίσης τις δύο πλευρές να “σεβαστούν πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, κυρίως αυτό που αφορά την προστασία των αμάχων” καθώς και να προσπαθήσουν “να εφαρμόσουν μια εκεχειρία διαρκή και πλήρως σεβαστή, στη βάση της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας” διαμεσολάβησης.
Οι 15 χώρες μέλη “τονίζουν την ανάγκη για άμεση χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας”, κυρίως αυξάνοντας τις συνεισφορές στην UNRWA (Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες).
Τρεις ημέρες μετά τον αιματηρό βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα, το Συμβούλιο Ασφαλείας “υπογραμμίζει ότι οι ανθρωπιστικές εγκαταστάσεις και αυτές για την εξυπηρέτηση των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ΟΗΕ, πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και να προστατεύονται”, ενώ καλεί “όλες τις πλευρές να ενεργούν βάσει αυτής της αρχής”.
Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε ότι δεν ευθύνεται για τους θανάτους στο σχολείο στη Μπέιτ Χανούν (βόρεια) την Πέμπτη όπου, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, δεκαπέντε Παλαιστίνιοι που είχαν καταφύγει εκεί σκοτώθηκαν από ισραηλινούς πυροβολισμούς.
Τέλος, η “προεδρική δήλωση” του Συμβουλίου, την οποία ανέγνωσε σε δημόσια συνεδρίαση ο πρόεδρός του για το μήνα Ιούλιο, ο πρεσβευτής της Ρουάντας Εζέν-Ρισάρ Γκασανά “καλεί τις πλευρές και τη διεθνή κοινότητα να καταλήξουν σε συνολική ειρήνη” στη Μέση Ανατολή η οποία να βασίζεται στη λύση των δύο κρατών (του Ισραήλ και της Παλαιστίνης) τα οποία θα συνυπάρχουν ειρηνικά.
Η δήλωση είχε τεθεί υπό επεξεργασία και εγκριθεί από τις 15 χώρες το βράδυ της Κυριακής. Η Ιορδανία, το μόνο αραβικό μέλος του Συμβουλίου, επέμεινε, σύμφωνα με διπλωμάτες, η δήλωση να υιοθετηθεί επίσημα χωρίς καθυστέρηση.
Ο αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ, εξέφρασε τη λύπη του που το Συμβούλιο δεν υιοθέτησε απόφαση αλλά μία απλή δήλωση, ότι δεν ζητείται η άρση του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ. “Δεν μπορεί να κρατούνται 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι παγιδευμένοι σε μια μεγάλη φυλακή” που είναι Γάζα. “Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε την πόρτα του Συμβουλίου”, τόνισε επικρίνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι “σέρνει τα πόδια του”.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ Ρον Προσόρ εξέφρασε τη λύπη του που η δήλωση του Συμβουλίου “δεν αναφέρει ούτε τη Χαμάς, ούτε τις ρουκέτες, ούτε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα” και κατηγόρησε εκ νέου τη Χαμάς ότι κρύβεται πίσω από τον λαό της Γάζας.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρενέβη προσωπικά χθες για να ζητήσει από το Ισραήλ, στενό σύμμαχό του, να δεχτεί την “άμεση και άνευ όρων” εκεχειρία με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
(Με πληροφορίες από: Dazed, ΑΜΠΕ)