Ενα… «φυτώριο» αφιερωμένο στην κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα δημιούργησαν δύο νέοι άνθρωποι, η Σόφη Λάμπρου και ο Δημήτρης Κοκκινάκης, στο κέντρο της Αθήνας.
Πρόκειται για το Impact Hub Athens, έναν χώρο ο οποίος δημιουργήθηκε για να στεγάσει φοιτητές και νέους που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους κοινωνική επιχείρηση. Στόχος των κοινωνικών επιχειρήσεων είναι η επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, η οποία, χωρίς να απορρίπτει τον παράγοντα «κέρδος», υπενθυμίζει τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και της δραστηριοποίησής του.
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα εφαρμόζεται στο Impact Hub μέσα από ένα ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, το Social Impact Award, το οποίο θα δέχεται προτάσεις έως τις 15 Απριλίου και αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε νέους, ώστε να «χτίσουν» τη δική τους κοινωνική επιχείρηση. Ο Δημήτρης και η Σόφη ανέπτυξαν στο «Εθνος – Εργασία» τη φιλοσοφία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και τους όρους του διαγωνισμού για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Πώς εμπνευστήκατε την ιδέα του Impact Hub Athens και ποιος ο σκοπός της ίδρυσής του;
Σ.Λ.: Η ιδέα ξεκίνησε από το 2004, όπου παράλληλα με τις σπουδές μας στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ συμμετείχαμε σε διάφορες ενεργές κοινότητες και οργανισμούς γύρω από τη νεανική επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον και την εκπαίδευση σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Το 2009, μετά τη διοργάνωση ενός συνεδρίου στο Σάο Πάολο στη Βραζιλία, επιστρέψαμε στο πανεπιστήμιο με την ιδέα να ξεκινήσουμε το δικό μας Impact Hub και χρησιμοποιήσαμε τα διδασκόμενα μαθήματα ως ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα θερμοκοιτίδας για να εξελίξουμε την ιδέα μας.
Δ.Κ.: Από το 2010 και έως το 2013 παραμείναμε στο εξωτερικό, συνεργαζόμενοι με τα αντίστοιχα Impact Hubs στη Μαδρίτη και τη Βιέννη, ενώ, παράλληλα, βρισκόμασταν σε διάλογο με την Αθήνα, ώστε να ξεκινήσουμε το «στήσιμο» της πρώτης κοινότητας του Impact Hub Athens, ιδέα η οποία υλοποιήθηκε τελικά το 2013.
Ποιο το νόημα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και πώς μπορεί να υλοποιηθεί;
Δ.Κ.: Ο όρος κοινωνική επιχειρηματικότητα παρουσιάζει την προσέγγιση του επιχειρείν με ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό. Πρόκειται για μια μορφή επιχειρηματικότητας που στοχεύει στη λύση κοινωνικών προβλημάτων, χωρίς να απορρίπτει τον παράγοντα του κέρδους, υπενθυμίζοντάς μας τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και δημιουργώντας επιχειρηματικά μοντέλα με όραμά τους την κοινωνική αλλαγή. Στο Impact Hub Athens την καλωσορίσαμε με το Social Impact Award, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινωνικής επιχειρηματικότητας με στόχο να βοηθήσει φοιτητές και νέους να υλοποιήσουν τη δική τους κοινωνική επιχείρηση βήμα βήμα. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι τρεις καλύτερες ομάδες υποστηρίζονται με 3.000 ευρώ, συμμετοχή στο διεθνές συνέδριο του SIA και έξι μήνες απεριόριστη πρόσβαση στις υπηρεσίες και τα προγράμματα του Impact Hub. Οι καταθέσεις των επιχειρηματικών πλάνων γίνεται μέχρι τις 15 Απριλίου στην ιστοσελίδα www.socialimpactaward.gr
Ποια η διαφορά του Impact Hub Athens από άλλους συνεργατικούς χώρους;
Σ.Λ.: H κύρια ιδιότητα του Impact Hub Athens είναι ότι αποτελεί μια κοινότητα ανθρώπων που αλληλεπιδρούν με στόχο την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Είμαστε ένα παγκόσμιο δίκτυο ανθρώπων, πρωτοβουλιών και επιχειρήσεων που πιστεύουν πως μέσα από συνεργατικούς υπεύθυνους και βιώσιμους τρόπους μπορούν να φέρουν τη θετική κοινωνική αλλαγή, απαντώντας στις προκλήσεις της κοινωνίας σήμερα.
Δ.Κ.: Πιστεύουμε ότι η καινοτομία έρχεται μέσα από συνεργατικές δράσεις και ποικιλόμορφες κοινότητες. Η κοινότητα του Hub είναι ένα παγκόσμιο club ομοϊδεατών, συνεργατών και υποστηρικτών που μοιράζονται συμπεράσματα και χτίζουν συνεργατικές πρωτοβουλίες και έργα. Οργανώνουμε προγράμματα βασισμένα σε συμμετοχικές μεθοδολογίες, ώστε να καλλιεργείται η συνεργατική μάθηση και η συμμετοχική ηγεσία, και χρησιμοποιούμε τις αρχές του coworking, ώστε να διακινούνται πιο ευέλικτα και ελεύθερα οι ιδέες και οι διασυνδέσεις.
To coworking έχει «περάσει» στην κουλτούρα του Ελληνα ή πρόκειται για μία νέα τάση άγνωστη ακόμα προς το κοινό;
Σ.Λ.: Η τάση του coworking δεν έχει εθνικότητα, αλλά αφορά ανθρώπους που πιστεύουν στη δύναμη της ομάδας, της συνεργατικότητας και της διασύνδεσης. Τα μέλη μας προτιμούν να δουλεύουν μαζί με άλλους, διότι συνειδητοποιούν ότι κερδίζουν έτσι έμπνευση, ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων, ενισχύουν τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητά τους. Ισως να μην πρόκειται λοιπόν για τάση, αλλά για ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνήσουν ξανά και να δημιουργήσουν σχέσεις προσωπικές και επαγγελματικές που τους επιτρέπουν να ζουν και να εργάζονται καλύτερα.
Ποιες οι παροχές του Impact Hub Athens και ποιο το αντίτιμο που καλούνται να καταβάλουν οι χρήστες;
Δ.Κ.: Στα μέλη της κοινότητάς μας προσφέρουμε το διεθνές και τοπικό δίκτυο ανθρώπων από τον επιχειρηματικό κόσμο, πολυεθνικές, δημόσιο τομέα, επενδυτές, ελεύθερους επαγγελματίες παντός τύπου, τον πανεπιστημιακό χώρο -είναι δηλαδή μια μικρογραφία μίας κοινωνίας που διακρίνεται από τις αξίες της συνεργατικότητας, του θάρρους και της εμπιστοσύνης.
Ολα τα μέλη του Impact Hub έχουν μια βασική συνδρομή των 18 ευρώ/μήνα, ενώ ανάλογα με την πρόσβαση στις υπηρεσίες και τις υποδομές υπάρχουν διαφορετικές συνδρομές που φτάνουν έως τα 170 ευρώ/μήνα, δίνοντας απεριόριστη πρόσβαση στις Impact Hub υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα, δικτύωση με την Ελλάδα και το εξωτερικό, χώρο για εργασία, συναντήσεις και διοργάνωση εκδηλώσεων, τις υποδομές ενός γραφείου και τις ανέσεις ενός σπιτιού.
Το τρίτο στοιχείο του Impact Hub Athens είναι η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, events και δραστηριοτήτων που έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση και επιτάχυνση καρποφόρων διασυνδέσεων μαζί με την ανάπτυξη δεξιοτήτων και οριζόντων σε διαφορετικούς τομείς της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας.
Συνέντευξη στην Κατερίνα Κυρίτση
kkyritsi@pegasus.gr
Πηγή: ethnos.gr