– Αποκλειστικά στα φαρμακεία τα ΜΗΣΥΦΑ για άλλους τρεις μήνες- Τι χάνουν εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι- Καμία αλλαγή στις ομαδικές απολύσεις για άλλους έξι μήνες
«Δεν πήραν τίποτα απολύτως στις γραμμές που είχε θέση η κυβέρνηση» έλεγε κορυφαίος στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας.
Αποκάλυψε όμως ότι η συμφωνία προβλέπει για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ότι δεν θα αλλάξει μεν τίποτε με νόμο τώρα, αλλά μετά από μια δοκιμαστική πολιτική περίοδο πχ έξι μηνών, για το θέμα θα αποφασίσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) που θα γνωμοδοτήσει αν λειτουργεί σωστά ο θεσμός στη χώρα μας και τι πρέπει τυχόν να αλλάξει.
Αν προκύψουν δυσλειτουργίες, η Τρόικα θα επαναφέρει τον Οκτώβριο το θέμα, απαιτώντας οι απολύσεις να απελευθερωθούν με νόμο.
Η συμφωνία -με βάση διαρροές και πληροφορίες, καθώς όλα τελούν υπό αίρεση, μέχρι να δημοσιοποιηθεί το τελικό κείμενο- προβλέπει χαμηλότερες αποδοχές ως κίνητρο για την πρόσληψη των μακροχρόνια ανέργων, με προσαύξηση, λόγω των τριετιών, επί του μισθού, μειωμένη κατά 50%.
Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ο άνεργος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό και έχει ήδη δέκα χρόνια προϋπηρεσία, θα έχει προσαύξηση 87,9 ευρώ, αντί 175,8.
Για να ωφεληθούν όμως οι άνεργοι από τη ρύθμιση, πρέπει ο εργοδότης να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία, κάτι που αρνούνται πολλοί εργοδότες από την αρχή της κρίσης. Η μείωση κατά 50% δεν αφορά στους εργατοτεχνίτες, που δικαιούνται μέχρι έξι τριετίες με προσαύξηση 5%. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Για τις απολύσεις στο Δημόσιο, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για το 2015». Όσον αφορά στην ξαφνική μεταστροφή στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων έδωσε την δική της εκδοχή: «Έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις, βάλανε πολλά θέματα στο τραπέζι, ξέροντας ότι μετά σε κάποια θα υποχωρήσουν».
Τι θα ισχύσει για το γάλα και τα ΜΗΣΥΦΑ
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά, βάσει της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, στα επίμαχα θέματα η συμφωνία έχει ως εξής:
– Δημιουργείται νέα κατηγορία στο γάλα, που θα λέγεται «γάλα ημέρας» και θα έχει διάρκεια ζωής… δύο μέρες στο ράφι. Στο γάλα χαμηλής παστερίωσης η Ελλάδα εναρμονίζεται με τα κοινοτικά δεδομένα, κάτι που σημαίνει ότι θα κυκλοφορεί γάλα, που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «φρέσκο», ανάλογα με τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει η βιομηχανία, δηλαδή μέχρι 11 μέρες.
– Σε ό,τι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), θα συνεχίσουν για μεταβατική περίοδο τριών μηνών να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.
Καταργείται ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς, ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής, που ορίζεται από τον ΕΟΦ και αναγράφεται στις συσκευασίες.
Στόχος της ρύθμισης είναι να μειωθούν οι τιμές μέσω του ανταγωνισμού που θα επέλθει στο επίπεδο της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Η επιτυχία του μέτρου θα εξεταστεί έπειτα από τρεις μήνες από την Τρόικα και έχει συμφωνηθεί ότι, σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα δεν μειωθούν οι τιμές, τότε θα επέλθει πλήρης απελευθέρωση δηλαδή και σε ό,τι αφορά στο δίκτυο διανομής.
Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί για το σύστημα παρακολούθησης της πορείας των τιμών.
“Δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δεν επιτρέπεται μη φαρμακοποιός ιδιοκτήτης, ωστόσο, επειδή για τα φάρμακα και τα φαρμακεία υπάρχουν 28 σημεία στην έκθεση του ΟΟΣΑ, αλλάζουν θέματα, όπως π.χ. σε σχέση με τα συστεγαζόμενα φαρμακεία” σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης .
– Ως προς τα βιβλία, γίνεται διαχωρισμός μεταξύ λογοτεχνικών και μη. Στα μη λογοτεχνικά δεν θα ισχύει η ενιαία τιμή και για τα λογοτεχνικά η πρώτη έκδοση θα έχει ενιαία τιμή.
– Το ψωμί θα δίνεται με το ζύγι.
Για το λάδι και για το γιαούρτι δεν υπήρξε θέμα από τον ΟΟΣΑ, σχολίασε το ίδιο στέλεχος.
Τέλος, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα δοθούν στην οικονομία φέτος είναι τρία δισ. ευρώ.
Πηγή: protothema.gr