‘Η Κοινότητα τής Άρδάσσης Πτολεμαϊδας γιόρτασε την «Μεταμόρφωση τού Σωτήρος» τον ομώνυμο Ιερό Ναό της, με κάθε μεγαλοπρέπεια.
Στα πλαίσια τής θρησκευτικής αυτής γιορτής ο Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Άρδάσσης είχε την θαυμάσια έμπνευση να διοργανώσει φεστιβάλ ποντιακού χορού.
“Έτσι κάπως, δειλά, δειλά, άρχισαν προ ετών και στην Κοινότητα Περδίκα, με την ευκαιρία μίας άλλης γιορτής τής Χριστιανοσύνης μας, η Ανάληψή τού Σωτήρος, από λίγους δραστήριους νέους τού χωριού και καθιερώθηκε όχι μόνο στον Βορειοελλαδικό χώρο αλλά και πανελλήνια, είναι τα γνωστά μας «ΠΕΡΔΙΚΕΙΑ».
Με τον ίδιο ρυθμό έγιναν και τα πρώτα βήματα στο χωριό τής Άρδάσσης το 1980 με την διοργάνωση τέτοιου Φεστιβάλ Ποντιακού χορού για να επαναληφθεί την περασμένη Πέμπτη το 2ο κατά σειρά Φεστιβάλ με μία καταπληκτική επιτυχία.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η τεράστια διαφορά επιτυχίας τού 2ου από το 1ο Φεστιβάλ οφείλεται στην θέληση τής Διοικήσεως και των κατοίκων της να το καθιερώσει σε Πανελλήνια κλίμακα ως Φεστιβάλ Ποντιακού χορού.
Άλλωστε είναι γνωστή ή παθολογική αγάπη των Ποντίων στην συνέχιση τής παραδόσεως και τη διατήρηση των ηθών τής φυλής.
Εδώ μπορεί να αναφερθεί το ρητό τού λαού: «Λαός πού ξεχνάει τις ρίζες του, είναι καταδικασμένος σε αφανισμό».
Και οι Πόντιοι όχι μόνον δεν ξεχνούν τις ρίζες τους, αλλά τις ποτίζουν και τις περιποιούνται για να μεγαλώσουν και να απλώσουν, για να καλύψουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο χώρο.
Και μέρα με τη μέρα φθάνουν, αν μπορεί να ειπωθεί, όλο και πιο κοντά στις «χαμένες πατρίδες».
Τι άλλο μαρτυρεί,, για τα παραπάνω, από την εμφάνιση τού πεντάχρονου και δεκάχρονου παιδιού τού ποντίου να χορεύει με τόσο πάθος και ευαισθησία τούς ποντιακούς παραδοσιακούς χορούς, πού τούς μαθαίνει όχι από τον παππού του ή τις διάφορες σχολές χορού, αλλά από τον ίδιο τριαντάρι πατέρα του;
Τι άλλο μαρτυρεί, για τα παραπάνω, από την ύπαρξη τόσων Συλλόγων των Ποντίων σε όλη τη χώρα ακόμα και στο εξωτερικό;
Πώς λοιπόν είναι δυνατό ή καθιέρωση τού Ποντιακού Φεστιβάλ χορού να μη βρει ανταπόκριση σε ένα τέτοιο κόσμο καί νά μήν τύχει καθολικής συμμετοχής δλων τών Ποντίων τού Ελλαδικού αλλά και έξω τής Ελλάδος χώρου;:
‘Η οργάνωση όμως ενός τέτοιου φεστιβάλ προϋποθέτει θέληση και χρήμα.
Το πρώτο αναμφισβήτητα υπάρχει.
Το δεύτερο δεν είναι δυνατό να βρεθεί, αλλά ούτε και μπορεί να το σηκώσει το χωριό Άρδασσα Πτολεμαϊδος.
Γι’ αυτό θα χρειασθεί ή βοήθεια τόσο τής Νομαρχίας και των αρμοδίων οργάνων και Αρχών της, όσο και τού Υπουργείου Πολιτισμού .
“Αλώστε απώτερος στόχος τού Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Άρδάσσης, είναι ή καθιέρωση στο χώρο της τού Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ποντιακού χορού.
Αυτά τόνισε και ό πρόεδρος τού Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαϊδος κατά την απονομή αναμνηστικών πλακών στους συμμετέχοντες στο χορό και συνέχισε: «Με τη δική σας πίστη στα Ιδανικά και την παράδοσή μας, τού χωριού τη συμπαράσταση , τη δική μας, και των Αρχών τής Πολιτείας μας και τής κυβερνήσεως το Φεστιβάλ θα καθιερωθεί και μπορώ να σάς πω, πώς, γρήγορα θα γίνει γεγονός. Κι αυτό το στηρίζω στη πίστη πού πηγάζει από τη δράση τού αξιοθαύμαστου για τη δουλειά τού Συλλόγου σας και μάλιστα σε ολιγόχρονο διάστημα»
Ό Σύλλογος Ιδρύθηκε το 1976 από ολίγους εθελοντές, αλλά και δραστήριους νέους τού χωριού, πού διψούσαν για ενέργεια και δράση.
Αυτοί ήσαν οι κ.κ. Αντωνιάδης Γεώργιος Σαββίδης Χαράλαμπος, Κωνσταντινίδης και Ρωμανίδης Ιωάννης καθώς και άλλοι.
Σύντομα όμως πλαισιώθηκε από άλλους νέους τού χωριού με αποτέλεσμα γρήγορα να δημιουργηθεί ή «κυψέλη» στην όποια εργάζονται όλοι με πολλή τάξη, αλλά και θαυμαστή εργατικότητα για την πρόοδο τού Συλλόγου.
Και με τη σωστή δουλειά τους κατόρθωσαν – μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα – να δημιουργήσουν δύο αξιόλογα χορευτικά συγκροτήματα.
Το εφηβικό και το παιδικό πού διακρίθηκαν σε διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις, όπως, στην Παναγία Σουμελά πού διακρίθηκε το 1979 το εφηβικό συγκρότημα και έλαβε το δεύτερο βραβείο. Και το 1980 το ίδιο βραβείο έλαβε το παιδικό συγκρότημα.
Ό παραπάνω Σύλλογος πήρε μέρος και σε άλλες εκδηλώσεις έθνικοκοινωνικού περιεχομένου και οργάνωσε χοροεσπερίδες.
Πάντα συνοδεύονταν όλες από επιτυχία. Για το χωριό και τούς φιλοπρόοδους κατοίκους θα – αναφερθοΰμε σε άλλο Ιδιαίτερο μας ρεπορτάζ.
Αφορμή για το παραπάνω ρεπορτάζ μάς έδωσε το 2ο Φεστιβάλ Ποντιακού χορού πού οργάνωσε ό εκπολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος Ποντίων Άρδάσσης- Πτολεμαϊδας-.
Στις 11 το πρωί στο μεγάλο προαύλιο τού Σχολείου τού χωριού πού διαμορφώθηκε κατάλληλα άρχισε το 2ο Φεστιβάλ Ποντιακού χορού. Ό χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να υπάρχει άνεση παρακολουθήσεως και χορού από τις αρχές και τούς 2000 και πάνω θεατές και από τα 7 συγκροτήματα πού έλαβαν μέρος σ’ αυτό.
Την έναρξη τού φεστιβάλ έκανε ό πρόεδρος τού συλλόγου κ. Αν. Παπαδόπουλος και στην
συνέχεια ο σύμβουλος κ. X. Σαββίδης αναφέρθηκε για λίγο στα ήθη και έθιμα των Ποντίων και την διατήρησή τους από την σημερινή νέα γενιά και μια χειροπιαστή απόδειξη είναι το φεστιβάλ πού ακολουθεί από νέους ηλικίας 5-15 χρόνων.
Στην συνέχεια το πρόγραμμα άνοιξε το συγκρότημα τής Άρδάσσης για να Ακολουθήσουν τα συγκροτήματα Άναρράχης, Ποντοκώμης, Πτολεμαϊδας, Φλώρινας και Γιαννιτσών.
‘Η εμφάνιση όλων των συγκροτημάτων ήταν άψογη από πάσης πλευράς και καταχειροκροτήθηκε από τούς 2000 και πλέον, πού προαναφέρθηκε, θεατές. Εύστοχη ήταν ή κάλυψη μεταξύ 1ου και 2ου μέρους τού Φεστιβάλ από το θαυμάσιο χορευτικό συγκρότημα τού εκπολιτιστικού συλλόγου Φούφα- Πτολεμαϊδος πού χόρεψε με Ιδιαίτερη χάρη και λεβεντιά παραδοσιακούς Μακεδονικούς χορούς. Στο συγκρότημα αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια γιατί παρά το μικρό διάστημα τής ζωής του ήταν άψογο, αρμονικό στις κινήσεις του και ζωντανό-λεβέντικο.
Σε όλα τα συγκροτήματα δόθηκαν αναμνηστικές πλακέτες:
Τα συγκροτήματα συνόδευαν οι λυράρηδες Κουσίδης, Δημητριάδης και Κεσίδης ενώ τού Φούφα το τοπικό συγκρότημα. Πρέπει Ιδιαίτερα να τονίσουμε και να συγχαρούμε την Διοίκηση τού Συλλόγου και όλα τα μικρά Ποντιόπουλα για την θαυμάσια, άρτια οργάνωση και παρουσίασή του.
Με τις αξέχαστες αναμνήσεις τού 2ου Φεστιβάλ Ποντιακού χορού δίνουμε ραντεβού για τού χρόνου, 1982.
Δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες, Ελληνικός Βορράς, Εορδαϊκή, χρόνος Κοζάνης, Ποντιακά Νέα και Ποντιακή Εστία Θεσσαλονίκης.
Από το Γιώργο Ι. Καζαντζή.
Το φετινό Φεστιβάλ 6-8-2013 έχει εκπλήξεις σημαδιακές
και δεν πρέπει να λείψει κανείς, μα κανείς μας.