του παπαδάσκαλου
Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με αισθήματα γλυκιάς αναμονής και βαθιάς συγκίνησης, Κλήρος και Λαός, υποδεχτήκαμε στην Ενορία του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού (30-7-2011, ώρα 8 μ.μ.) το ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω από το Μοναστήρι του στον Όλυμπο, με την ενθουσιώδη συμμετοχή των παιδιών του μοτοσικλετιστικού ομίλου Βελβεντού (ΜΟΤΒΕ), του ιππικού συλλόγου Βελβεντού ‘’Άγιος Γεώργιος’’, ‘’ούτοι εν ίπποις’’, της μουσικής μπάντας του ΜΟΒ, ‘’εν χορδαίς και οργάνοις’’.
Παρούσα στην υποδοχή και η πολιτική Ηγεσία του Τόπου μας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ι. Σόκουτης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ν. Λαζαριώτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρ. Ελευθερίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου κ. Μ. Μακρυγιάννης.
Το γεγονός της υποδοχής λειψάνου Αγίου, όπως το σηματοδοτεί η βαθειά πίστη του λαού μας, ισοδυναμεί με αυτή την ίδια την παρουσία του Αγίου. Αυτή τη λαϊκή πίστη διαπιστώναμε στο Λαό της Αιανής, όταν κάθε χρόνο υποδεχόμασταν το λείψανο του Αγίου Νικάνορα από τη Ζάβορδα, εκφέροντας το λιτό και αφοπλιστικό για τον ορθολογισμό της Δύσης λόγο: Έρχεται ο Άγιος! Υιοθετώντας απόλυτα αυτή την ανορθωτική για το λαό μας πίστη, τη μεταφέραμε αυτούσια στο Βελβεντό για να φωνάξουμε δυνατά στην υποδοχή λειψάνου του Αγίου Διονυσίου: Έρχεται ο Άγιος!
Έρχεται από την ερημιά του Ολύμπου στο πλήθος του κόσμου. Η ερημιά γιγαντώνει τον άνθρωπο, που έχει μέσα δικό του κόσμο και δεν χάνεται μέσα στο πλήθος. Ο Άγιος (1500 μ.Χ. και εξής) ασκούμενος στην έρημο του Αγίου Όρους, μίλησε πολύ με τον εαυτό του και ύστερα κατέβηκε για να συναντηθεί με τους ανθρώπους, να γίνει μάρτυρας της αλήθειας, που την έβλεπε και τη ζούσε μέσα του. Δεν παγιδεύτηκε σε κάποια εγωιστική αντίληψη αποκλειστικής ενασχόλησης με τον μοναχικό αγιορείτικο μικρόκοσμο, αλλά εκτάθηκε στο μεγαλόκοσμο της εποχής του ησυχαστικά, φιλοκαλικά, μυσταγωγικά, κοινοβιακά και αφυπνιστικά.
Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να εννοήσουμε το μεγαλείο της Εκκλησίας, αν δεν σκεφτούμε πως είναι στεριωμένο, όχι πάνω στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ούτε πάνω στις πολιτικο-οικονομικές αυτοκρατορίες του κόσμου, αλλά επάνω στα οστά αμέτρητων αγίων μαρτύρων και οσίων κάθε έθνους, φύλου και κάθε ηλικίας. Η γη μας ολόκληρη έστω κι αν μολύνεται κάθε μέρα από την αμαρτία των ανθρώπων, τη δική μας δηλαδή, όμως είναι αγιασμένη από το αίμα των αγίων Μαρτύρων και από τα ιερά λείψανα των Αγίων.
Θα δυνηθούν άραγε οι λαοί να ανατροφοδοτήσουν θεμελιακά την ελπίδα για την ολική τους μεταμόρφωση;
π. Κωνσταντίνος
Ι. Κώστας,
παπαδάσκαλος
(30-7-2011)
































