Την γραπτή απάντηση της τρόικας στο σχέδιο που έχει παρουσιαστεί για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, αναμένει εντός των ημερών η κυβέρνηση προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει το πλάνο που προβλέπει την πρόσβαση τρίτων προμηθευτών ηλεκτρισμού στο φθηνό μείγμα καυσίμου της ΔΕΗ.
Πρόκειται για ένα μεταβατικό μέτρο που θα εφαρμοστεί μέχρις ότου προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ (πώληση της μικρή ΔΕΗ και του 17% με είσοδο στρατηγικού). Αν και προσωρινό, το μέτρο είναι κομβικής σημασίας καθώς για πρώτη φορά θα δώσει τη δυνατότητα να ανοίξει η λιανική επί ίσοις όροις με μακρόπνοο ορίζοντα και όχι ευκαιριακά όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν όταν είχαμε ένα τύποις άνοιγμα – μπάλωμα, αφού κανείς δε θέλησε να ακουμπήσει τις πραγματικές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στο γνωστό φιάσκο με τις Hellas Power & Energa.
Ωστόσο το πλάνο που ξεκινά με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και καταλήγει στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, με παράλληλα βήματα στον ΑΔΜΗΕ, αλλά και την αγορά αερίου, αποτελεί ίσως την πρώτη οριζόντια παρέμβαση στο σύνολο του ενεργειακού τομέα, με τελική κατάληξη ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας.
Εκεί μάλιστα, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να εστιάσει στις παρατηρήσεις της και η τρόικα, ότι δηλαδή οι δημοπρασίες ως μέτρο αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο από μόνες τους δεν αρκούν για να προχωρήσει ο ενεργειακός τομέας προς την κατεύθυνση της άρσης των στρεβλώσεων, της απελευθέρωσης και της καλύτερης λειτουργίας προς όφελος καταναλωτών και αγοράς.
Ως προς τις λεπτομέρειες της πρότασης που αναμένει το πράσινο φως της τρόικας:
• Οι δημοπρασίες μπορεί να έχουν ένα συγκεκριμένο εύρος τιμής (με ανώτατο και κατώτατο όριο) μπορεί ωστόσο τελικά να έχουν και μια συγκεκριμένη προκαθορισμένη τιμή
• Η τιμή αυτή θα καθοριστεί τόσο από τον κοστολογικό έλεγχο που διενεργεί η Ernst & Young για λογαριασμό της ΡΑΕ καθώς επίσης και από άλλα στοιχεία κόστους, πληροφορίες και δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο ανεξάρτητος Ρυθμιστής της αγοράς
• Δικαιούχοι της φθηνής ενέργειας θα είναι οι καταναλωτές, μέσω προμηθευτών που θα αποκτήσουν τα πακέτα ενέργειας
• Το τελικό αποτέλεσμα που θα πρέπει να προκύψει από τις δημοπρασίες είναι το άνοιγμα της λιανικής αγοράς, όπως ζητάει η τρόικα
• Η κατανομή της ενέργειας στους προμηθευτές θα γίνει ανάλογα με το portfolio των πελατών, το οποίο θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο. Οι ποσότητες θα εξαρτώνται από το προφίλ των πελατών. Θα ευνοούνται όσοι έχουν πελάτες με μεγάλα και σταθερά προφίλ. Στόχος είναι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ να μη «λεηλατήσουν» πελάτες με μεγάλα περιθώρια κέρδους, αλλά να αναλάβουν ένα αντιπροσωπευτικό προφίλ πελατών όλων των κατηγοριών, περιλαμβανομένων των οικιακών, των εμπορικών αλλά και των βιομηχανικών πελατών. Στόχος οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αναζητούν την κερδοφορία τους από τη βέλτιστη διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους, που μπορεί δυνητικά να είναι καλύτερη από τη διαχείριση της ΔΕΗ και όχι να δοθούν λύσεις εύκολου κέρδους
• Το πλάνο πρέπει να είναι μακροπρόθεσμο ώστε όσοι συμμετάσχουν να μπορούν να καταρτίσουν μακροχρόνιο σχεδιασμό και φυσικά να γνωρίζουν τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν στην αγορά και να προετοιμαστούν κατάλληλα.
Ως προς το χρονικό ορίζοντα εφαρμογής του σχεδίου; Στην καλύτερη περίπτωση εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, υπάρξει θετική απάντηση της τρόικας και στη συνέχεια άμεση κινητοποίηση της ΡΑΕ και στη συνέχεια του ΥΠΕΚΑ, το νωρίτερο που μπορεί να δούμε να εφαρμόζονται οι δημοπρασίες είναι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014, σε περίπου επτά μήνες από σήμερα.