Το λιώσιμο των παγετώνων στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία, τα ολοένα αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, η εξαφάνιση ειδών φυτών και ζώων, αλλά και τα μέτρα που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι απλοί πολίτες ανά τον κόσμο για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής: με τη νέα του παραγωγή «Το περιβάλλον κι εγώ», το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου φιλοδοξεί να παρουσιάσει ορισμένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά προβλήματα των καιρών μας, επαναφέροντας έτσι στο προσκήνιο τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος, η οποία εν πολλοίς έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα λόγω της παρούσας οικονομικής κρίσης. Η θέση πως οι κλιματικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων είναι ανθρωπογενείς υποστηρίζεται μέσα από απτά επιστημονικά δεδομένα, που συνοδεύονται από εύληπτες αλλά επιστημονικά ακριβείς επεξηγήσεις.
Καθώς η περιορισμένη διάρκεια της ψηφιακής παράστασης δεν αφήνει περιθώρια για εκτενείς αναλύσεις, οι προτεινόμενες λύσεις είναι μάλλον οι πιο συμβατικές – για παράδειγμα, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ανακύκλωση και στις πηγές ανανεώσιμης ενέργειας απ’ ό,τι στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και υλικών αγαθών. Ωστόσο, η προβολή συνιστά μία ολοκληρωμένη εισαγωγή στο ζήτημα του φαινομένου του θερμοκηπίου, η οποία απευθύνεται εξίσου σε μικρούς και μεγάλους θεατές. Παράλληλα, χάρη στις εντυπωσιακές εικόνες, που προβάλλονται στερεοσκοπικά και τρισδιάστατα στη θολωτή οθόνη, ένα εκπαιδευτικό φιλμ μετατρέπεται σε βιωματική εμπειρία – σ’ ένα νοητό ταξίδι από τον Νότιο Πόλο στον Βόρειο και από την ηλιόλουστη Γη στο σκοτάδι του Διαστήματος.
Η ψηφιακή παράσταση «Το περιβάλλον κι εγώ» προβάλλεται στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι των Guy Brochard και Ευγενίας Τικταπανίδου και τα κείμενα των Αλέξη Δεληβοριά και Ευγενίας Τικταπανίδου. Αφηγείται η Αφροδίτη Σημίτη. Το ακριβές πρόγραμμα προβολών είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.eef.edu.gr.
Πηγή: kathimerini.gr