Η τρόικα φτάνει τις επόμενες μέρες στην Αθήνα για τη “φθινοπωρινή αξιολόγηση”, ωστόσο στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήδη σχεδιάζουν την επόμενη μέρα μιας και τα προαπαιτούμενα των δανειστών μας είναι δυσβάσταχτα.
Συνολικά, μέχρι το τέλους του έτους, οι τροικανοί απαιτούν τα ονόματα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας. Σύμφωνα με τους πρώτους σχεδιασμούς, εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), σε δήμους, υγειονομικές μονάδες αλλά και ασφαλιστικά ταμεία.
Το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας έκλεισε ήδη με την εκκρεμότητα των 1.500 διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων να παραμένει, ωστόσο όπως τονίσουν κύκλοι του Υπουργείου Παιδείας, το θέμα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες. Σε ότι αφορά πάντως το δεύτερο κύμα, αναμένεται να παρουσιαστούν στην τρόικα οι πρώτες σκέψεις του Υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο είναι βέβαιο πως οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας θα θέσουν και δικούς τους όρους.
Σκόπελο όμως για την ελληνική πλευρά, αποτελούν οι 4.000 συνολικά απολύσεις που πρέπει να έχουν γίνει μέχρι τέλος του έτους, από τις συνολικά 14.000 που πρέπει να γίνουν μέχρι τέλος του 2014. Για να βγουν τα νούμερα πάντως, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από την τρόικα να προσμετρηθούν στις απολύσεις, αυτοί που σήμερα παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές, οι οποίες θα εκδικαστούν μέχρι τέλος του έτους. Στην ίδια λίστα, θα γίνει προσπάθεια να μπει και το πλεονάζων προσωπικό που θα προκύψει από την αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας.
Στο στόχαστρο, των εκπροσώπων των δανειστών μας πάντως, αναμένεται να μπουν σύντομα υπάλληλοι των κεντρικών υπηρεσιών των δήμων, για τους οποίους αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η αξιολόγηση. Το φάσμα της διαθεσιμότητας ωστόσο, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν περισσότεροι από 90.000 μόνιμοι ή με σχέση αορίστου χρόνου υπάλληλοι, αλλά υπάλληλοι σε δομές του ΕΟΠΥΥ, αλλά και άλλων δομών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις οποίες απασχολούνται περίπου 7.000 άτομα.
newsbomb.gr