Το κρασί αποτελεί ένα διατροφικό πυλώνα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εμφανίστηκε από τους προϊστορικούς χρόνους και χρησιμοποιείτε από τον άνθρωπο και ως τρόφιμο αλλά και ως φάρμακο. Ο αρχαίος Έλληνας έπινε ένα ποτήρι κρασί όταν ξυπνούσε και επίσης το χρησιμοποιούσε ως αντιμικροβιακό για να απολυμάνει το νερό. Η λέξη κρασί προέρχεται από το κεκραμένος που προκύπτει από τη σύνθεση της λέξη οίνος συν νερό, δηλαδή στην ουσία σημαίνει νερωμένο κρασί.
Ποικιλίες κρασιού
Το κρασί εμφανίζεται σε τέσσερις κύριες ποικιλίες: τα κόκκινα κρασιά, τα ροζέ τα λευκά και οι αφρώδεις οίνοι. Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε διάφορες ποικιλίες που κυριαρχούν σε κάθε κατηγορία κρασιού.
Κόκκινα Λευκά Αφρώδη
Syrah Cardonnay Σαμπάνια
Cabernet Sauvignon Sauvingnon Blanc Sekt
Ξινόμαυρο Μαλαγουζιά Prosecco
Merlot Μοσχοφίλερο Cava
Οφέλη του κρασιού για την υγεία
Το κρασί παράγεται από το σταφύλι στο οποίο οφείλει την ευεγερτικές του ιδιότητες. Πλούσιο σε βιταμίνες όπως τη C, την A και τη B, μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, φυτικές ίνες αλλά και πολυφαινόλες όπου φαίνεται να οφείλονται όλα τα πλεονεκτήματα του. Οι πολυφαινόλες του κρασιού αλλά κυρίως η ρεσβιτόλη εμφανίζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες σημαίνουν:
4 Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
4 Αντιθρομβωτική δράση
4 Προστασία στο ενδοθήλιο των αρτηριών
4 Μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης
4 Αντικαρκινική δράση
4 Αντιφλεγμονώδη δράση
4 Αντιμικροβιακή δραστικότητα
4 Δράση κατά της γήρανσης
Στον παρακάτω πίνακα συνοψίζονται οι κύριες δράσεις του κρασιού για την υγεία μας:
Καρδιαγγειακές
παθήσεις Μειώνει τη φλεγμονή στο εσωτερικό των αρτηριών
Σταματά τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων
Αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων
Καρκίνος Καταστρέφει τα κακοήθη κύτταρα
Νόσος Αλτσχάιμερ Αποτρέπει τη συσσώρευση πλακών στον εγκέφαλο, υπεύθυνων για την απώλεια μνήμης.
Αλκοόλ και γαλλικό παράδοξο.
Το Γαλλικό παράδοξο είναι ένα από τα πιο γνωστά φαινόμενα που σχετίζονται με την κατανάλωση κρασιού. Μελέτες έδειξαν ότι στη Γαλλία τα άτομα που καταναλώνουν μέτρια ποσότητα κόκκινου κρασιού εμφανίζουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στη δράση της ρεσβιτόλης που φαίνεται να ανεβάζει τα επίπεδα της ομοκυστείνης που σχετίζεται με την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Εφαρμογή του Γαλλικού παραδόξου
Το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: Τι κάνω εάν έχω καρδιαγγειακά προβλήματα και δεν πίνω αλκοόλ; Η λύση είναι η σολομώντεια! Σε περίπτωση που καταναλώνουμε ήδη αλκοόλ το συνεχίζουμε σε μέτρια ποσότητα, ενώ αν δεν πίνουμε δεν το ξεκινάμε σε καμία περίπτωση.
Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com