Σύμφωνα με απάντηση του Κ. Χατζηδάκη σε ερώτηση βουλευτών για τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.
Η απελευθέρωση του καναλιού δικτύου διανομής μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν σημαίνει ότι χάνεται η επιλογή του καταναλωτή να προμηθευτεί τα ΜΗΣΥΦΑ από το φαρμακείο, ενώ το άνοιγμα και της συγκεκριμένης αγοράς εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα, και στη χώρα μας, ανταγωνιστικότερες τιμές, περισσότερες επιλογές για τον καταναλωτή, είσοδο νέων επιχειρήσεων και νέων προϊόντων.
Τα παραπάνω τονίζει ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στην ερώτηση Βουλευτών που συνυπέγραψε η Βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, με θέμα «Διάθεση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) εκτός φαρμακείων».
Ακολουθεί η απάντηση του κ. Χατζηδάκη:
«Το ΥΠΑΑΝ, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται έτσι ώστε η οικονομία να επανέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και η αγορά να λειτουργήσει ομαλότερα, έχει ήδη δρομολογήσει παρεμβάσεις (π.χ. καινούριες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις, διεύρυνση εκπτωτικών περιόδων, άνοιγμα της κεντρικής αγοράς της Αθήνας στο κοινό). Στην κατεύθυνση αυτή, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, ανέθεσε στον ΟΟΣΑ τη διεξοδική μελέτη τεσσάρων τομέων της αγοράς (επεξεργασία τροφίμων, λιανικό εμπόριο, τουρισμός, οικοδομικά υλικά) προκειμένου να αρθούν στρεβλώσεις. Στρεβλώσεις οι οποίες αφενός καθιστούν τη χώρα εχθρική στην επιχειρηματικότητα, τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις, και αφετέρου, υποβοηθούν συντεχνιακά συμφέρονται και τη διατήρηση της ακρίβειας σε βασικά αγαθά, ζημιώνοντας έτσι τον καταναλωτή, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη συγκυρία.
2. Με βάση τα παραπάνω, σημειώνονται τα ακόλουθα:
– Η Ελλάδα είναι σήμερα μια από τις 4 εναπομείνασες χώρες της Ευρώπης που καθορίζει τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ και τα ανώτατα περιθώρια κέρδους όλων των επιμέρους σταδίων (χονδρική και λιανική πώληση). Στις χώρες αυτές, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα ΜΗΣΥΦΑ είναι ακριβότερα κατά 27,6%, ανά μονάδα δραστικής ουσίας.
– Στη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, τα ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται και από άλλα σημεία πλην των φαρμακείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πώληση σε καταστήματα που εξειδικεύονται στην πώληση φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς να είναι φαρμακεία επιτρέπεται σε 11 χώρες της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Φιλανδία, η Ελβετία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Αγγλία), σε σούπερ μάρκετ σε 12 χώρες (όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Δανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Αγγλία), σε περισσότερα σημεία(παντοπωλεία κλπ.) σε 9 χώρες και από το διαδίκτυο σε 10 χώρες (όπως Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο).
– Η απελευθέρωση του καναλιού δικτύου διανομής δεν σημαίνει ότι χάνεται η επιλογή του καταναλωτή να προμηθευτεί τα ΜΗΣΥΦΑ από το φαρμακείο.
– Το άνοιγμα και της συγκεκριμένης αγοράς εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα, και στη χώρα μας, ανταγωνιστικότερες τιμές, περισσότερες επιλογές για τον καταναλωτή, είσοδο νέων επιχειρήσεων και νέων προϊόντων.
– Η λίστα ΜΗΣΥΦΑ προσδιορίζεται και θα προσδιορίζεται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ..
3. Οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της συνολικής παρέμβασης για την άρση εμποδίων εισόδου σε τέσσερις τομείς της ελληνικής οικονομίας, θα συζητηθούν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όσο και στην Ολομέλεια, και η Βουλή θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.»