Με διαμαρτυρίες και συνθήματα περίμεναν τον υπουργό Εσωτερικών Εριπίδη Στυλιανίδη, στο προαύλιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι απεργοί των βρεφονηπιακών σταθμών Κοζάνης και άλλοι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ/ΜΕΑ, στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και σ’ άλλες κοινωνικές δομές.
Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν από τον υπουργό την εξόφληση όλων των δεδουλευμένων, ενώ μία απεγνωσμένη γυναίκα απεργός, πλησίασε στον υπουργό και του είπε σε έντονο ύφος: «επιτέλους δώστε μας τα λεφτά μας, δεν μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας». Τόσο σε συνάντηση που είχε ο υπουργός με αντιπροσωπεία απεργών, όσο και μες δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο υπουργός «πέταξε το μπαλάκι» στους δήμους. Δήλωσε ότι «επειδή τα προγράμματα είναι ευρωπαϊκά (ΕΣΠΑ), απαιτούν από το υπουργείο μία προεργασία. Τα προγράμματα αυτά πληρώνονται σε τρεις δόσεις 30% η κάθε μία και στο τέλος γίνεται μία διόρθωση – εκκαθάριση 10%. Μέχρι στιγμής το 60% των δαπανών γι’ αυτές τις δομές έχει αποδοθεί στους δήμους. Τον επόμενο μήνα οι δήμοι παίρνουν και το υπόλοιπο 30%. Τα νομικά πρόσωπα μπορούν επομένως να πληρώσουν τους εργαζόμενους και οι εργαζόμενοι να νοιώθουν ασφαλείς και σίγουροι για τη δουλειά που παρέχουν στην κοινωνία. Εμείς εάν και όπου χρειάζεται να παρέμβουμε βοηθητικά είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, σε συνεργασία με την Τ.Α. πάντα. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία. Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες οι κοινωνικές δομές έμειναν όρθιες».
Τιτάνια προσπάθεια της τρικομματικκής
Στη συνέχεια αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και στην τρικομματική κυβέρνηση, σημείωσε:
«Η Ελλάδα διέρχεται τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση. Όταν αναλαμβάναμε την ευθύνη να διαχειριστούμε την κρίση, οι κίνδυνοι που απειλούσαν τη χώρα ήταν πολύ μεγάλοι, όπως η άμεση χρεοκοπία, η διεθνής απομόνωση, ακόμη και η διεθνής κατάρρευση.
Έγινε μία τιτάνια προσπάθεια από την κυβέρνηση συνεργασίας. Ο καθένας ανέλαβε τις ευθύνες του. Καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό να ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία μας στο διεθνές περιβάλλον. Καταφέραμε να εξοικονομήσουμε και τη χρηματοδότηση με 75 δισεκατομμύρια ευρώ της ελληνικής κρατικής μηχανής για να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί η οικονομία και να φύγουμε προς τα μπρος. Όλο αυτό που ζήσαμε είχε πολύ σκληρές επιπτώσεις πάνω στην κοινωνία. Και έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι υπάρχουνε σήμερα κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται βάναυσα και πρωτόγνωρα.
Ο στόχος μας ποιος είναι: να επισπεύσουμε την έξοδο απ’ αυτή την κατάσταση, να βάλουμε μπροστά ξανά τις μηχανές και να διαχύσουμε το δυνατόν το γρηγορότερο τα θετικά οφέλη απ’ αυτή την πολιτική στην κοινωνία. Διαχείριση κρίσης κάνουμε και μέχρι τώρα η υπόθεση πάει καλά. Το ζήτημα είναι όσο πιο γρήγορα επιτύχουμε τους στόχους, τόσο πιο γρήγορα θα νοιώσει και η κοινωνία τα οφέλη.
Ήδη έχουν να λαμβάνουν και να πληρώνουν στις τοπικές αγορές πάνω από 1 δις ευρώ, ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες εγκαίρως. Τα λεφτά σε πολλούς δήμους βρίσκονται έξω από την πόρτα. Όπου υπάρχει καθυστέρηση υπάρχει και ευθύνη, η οποία θα αναζητηθεί. Όπου υπάρχει επιμέλεια θα υπάρχει και ανταμοιβή», τόνισε με νόημα ο υπουργός Εσωτερικών, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν και δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας που καθυστερούν με δική τους υπαιτιότητα.
Είπε ακόμη ότι «αυτή τη στιγμή ο αγώνας μας είναι να φτάσουν γρήγορα τα λεφτά στην πραγματική οικονομία, να ζεσταθούν οι τοπικές οικονομίες από ρευστότητα και να ωφεληθούν και οι τοπικές κοινωνίες».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ