Επικρατεί ένα γενικό στερεότυπο ότι οι γυναίκες μιλάνε περισσότερο από τους άνδρες. Μία νέα έρευνα, ωστόσο, διαπιστώνει ότι η γυναικεία «λογοδιάρροια» βγαίνει μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.
Για παράδειγμα, οι γυναίκες στη μελέτη ήταν πιο ομιλητικές σε ένα δομημένο ομαδικό στόχο, αλλά δεν υπήρχε σχεδόν καμία διαφορά στον τρόπο που οι άνδρες και οι γυναίκες κοινωνικοποιούνται στα διαλείμματα της δουλειάς.
Οπως εξηγεί ο ερευνητής Ντέιβιντ Λέιζερ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, οι διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και του χώρου εργασίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πώς οι άνδρες και οι γυναίκες αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν.
Προγενέστερες μελέτες για το φύλο και την πολυλογία είχαν βρει μικτά αποτελέσματα, με κάποιες μελέτες να δείχνουν τους άνδρες πιο ομιλητικούς και άλλες να δείχνουν τις γυναίκες ή να μη βρίσκουν καμία διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα.
Ο Λέιζερ και οι συνεργάτες του ζήτησαν από τους συμμετέχοντες σε δύο πειράματα να φορέσουν «κοινωνικόμετρα» για τη μέτρηση της φυσικής τους απόσταση από τους άλλους και την καταγραφή του πόσο μίλησαν.
Στην πρώτη περίπτωση 42 άνδρες και 37 γυναίκες συμμετείχαν σε ένα δομημένο εργαστήριο. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να διαβάσουν ένα μεγάλο αριθμό πληροφοριών και να το μεταφράσουν. Μία εργασία που έπρεπε να ολοκληρωθεί ξεχωριστά, αλλά θα μπορούσαν να συζητούν και με άλλους.
Η δεύτερη περίπτωση ήταν ένα εστιατόριο σε ένα τηλεφωνικό κέντρο, όπου 16 άνδρες εργαζόμενοι και 38 γυναίκες εργαζόμενες συμφώνησαν να φοράνε «κοινωνικόμετρα».
Στο πρώτο δομημένο περιβάλλον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες συμπεριφέρονταν αρκετά διαφορετικά. ΟΙ γυναίκες μιλούσαν και κοινωνικοποιούνταν πολύ περισσότερο, ιδίως με άλλες γυναίκες, και ιδιαίτερα σε συνομιλίες μεγάλης διάρκειας. Οι άνδρες φαίνεται να προτιμούν να εργάζονται στην απομόνωση.
«Δεν ήταν τόσο ότι οι γυναίκες προτιμούσαν να μιλούν με άλλες γυναίκες, αλλά ότι οι γυναίκες έψαχναν να αλληλεπιδράσουν και οι άνδρες δεν έδειχναν διαθέσιμοι»
Αντίθετα, υπήρχε πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των φύλων στην πολυλογία στο εστιατόριο. Οι γυναίκες είχαν μόλις λίγες περισσότερες αλληλεπιδράσεις από τους άνδρες σε μικρές κουβέντες, αλλά δεν υπήρξε καμία μεγάλη διαφορά μεταξύ των φύλων σε μεγαλύτερης διάρκειας συνομιλίες.
Οπως εξηγεί ο Λέιζερ, ελπίζει πως η έρευνα θα οδηγήσει σε μια βαθύτερη, πιο μεταβλητή μελέτη σχετικά με το πώς οι άνδρες και οι γυναίκες συνομιλούν.
Οι ερευνητές παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους στις 15 Ιουλίου στο περιοδικό Scientific Reports.
Πηγή: http://www.iefimerida.gr/