Λουκέτο μπήκε από χτες στο ΤΕΙ, το οποίο θα παραμείνει κλειστό μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, καθώς η γενική συνέλευση του Ιδρύματος κήρυξε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων. Διοίκηση και εργαζόμενοι θεωρούν αναπόφευκτες τις κινητοποιήσεις, εκτιμώντας ότι είναι αδύνατη η λειτουργία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, λόγω των επικείμενων απολύσεων διοικητικών υπαλλήλων, της νέας μεγάλης μείωσης του προϋπολογισμού και της δραστικής μείωσης των εκτάκτων καθηγητών, η οποία καθιστά αδύνατη την εκπαιδευτική διαδικασία.
Εκ μέρους του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων, η πρόεδρος Αναστασία Λιόφα, σημείωσε ότι η συνέλευση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, διαπιστώνοντας αντικειμενικές δυσκολίες στην έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, και σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ, αποφάσισε την αναστολή της Εκπαιδευτικής και Διοικητικής Λειτουργίας για την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013». Ανακοίνωσε ολόκληρο το απεργιακό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει δύο επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες στις 10 – 11 και 12 – 13 Σεπτεμβρίου και πενθήμερη απεργία την επόμενη εβδομάδα στις 16 – 20 Σεπτεμβρίου. Ακόμη αποφάσισε να κλιμακώσει ανάλογα με τη στάση της κυβέρνησης τις αντιδράσεις.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Ασημόπουλος, δήλωσε ότι «η απόφαση για αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος δεν ήταν εύκολη, αλλά ήρθε μετά από πολλές συζητήσεις. Οι λόγοι της αναστολής σχετίζονται με το γεγονός ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεκινήσει η νέα χρονιά. Έχουμε πολλά προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί. Το κυριότερο είναι η συνεχιζόμενη συζήτηση για τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων. Έχουμε ήδη πει στο υπουργείο και το τεκμηριώσαμε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε διοικητικό προσωπικό και έχουμε ζητήσει πριν από μήνες τη συμπλήρωσή του, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε έστω και με δυσκολίες. Στο ΤΕΙ μας υπάρχουν παραρτήματα και τμήματα που δεν έχουν καθόλου διοικητικό προσωπικό και επομένως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει περαιτέρω μείωση».
Ακόμη ο Ν. Ασημόπουλος χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό το πρόβλημα που έχουμε με το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό», καθώς «υπάρχει μία τεράστια μείωση της τάξης του 90%!».
Δήλωσε επίσης αντίθετος στην αύξηση του ωραρίου των καθηγητών των ΤΕΙ και τάχθηκε υπέρ της ενιοποίησης του ωραρίου με τους πανεπιστημιακούς.
Τέλος, για το θέμα των προϋπολογισμών, είπε ότι «μειώνονται συνεχώς. Φέτος είναι ακόμη πιο μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, όταν ο περσινός προϋπολογισμός είχε μειωθεί κατά 40%! Για φέτος ακόμη δεν ξέρουμε, αλλά οι συζητήσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει νέα μείωση. Όλα αυτά δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσουμε την καινούργια χρονιά, αλλά δυστυχώς αυτές οι επιλογές δεν βοηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Α. Λιόφα, σημείωσε ότι «κατανοούμε την ταλαιπωρία των σπουδαστών, αλλά θεωρούμε ότι κατανοούν και οι ίδιοι ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων οδηγούν το ΤΕΙ σε κλείσιμο. Βασικό σύνθημά μας είναι καμιά διαθεσιμότητα, μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους. Ζητάμε ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν».
Είπε ότι «το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας είναι 6.239 και όχι 10.200, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο. Το υπουργείο Παιδείας θέλει να θέσει σε διαθεσιμότητα 1.765 υπαλλήλους, δηλαδή το 25%. Σε τοπικό επίπεδο έχουμε ήδη έλλειψη 35 υπαλλήλων. Ενδεικτικά σημειώνω ότι το παράρτημα των Γρεβενών και η σχολή της Πτολεμαΐδας δεν έχουν διοικητικό προσωπικό και η Καστοριά μόλις 6 άτομα».
Να σημειωθεί ότι οι εγγραφές των φοιτητών δεν θα πραγματοποιηθούν, αλλά «οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά», διαβεβαιώνουν διοίκηση του ΤΕΙ και Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ