Και η Δούρου θα πει «όχι» στον έλεγχο νομιμότητας των δημοτικών υπαλλήλων – Αίσθηση από τη δήλωση του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου ότι εκείνος θα τηρήσει το δίκαιο και όχι το νόμο
«Οι έλεγχοι για πλαστά πιστοποιητικά και για μονιμοποιήσεις χωρίς τυπικές προϋποθέσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν». Με αυτή τη φράση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην άρνηση 19 δημάρχων, που πρόσκεινται στον
ΣΥΡΙΖΑ, να πραγματοποιήσουν έλεγχο για παράνομες μετατροπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, που έγινε με βάση το διάταγμα Παυλόπουλου.
Οι δήμαρχοι, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ στηρίζονται και από τη νέα περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, έχουν αποφασίσει επίσης να μην προχωρήσουν στην αξιολόγηση των υπαλλήλων τους.
Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «μετά και την τελευταία δικαστική απόφαση δεν υπάρχει πια κανένα άλλοθι και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι: Και όσοι αντιδρούν στην αξιολόγηση και στους ελέγχους, αλλά και οι πολιτικοί τους προστάτες. Κάποια στιγμή πρέπει να συμφωνήσουμε για τα αυτονόητα στον τόπο μας. Είναι αυτονόητο πως όλοι πρέπει να αξιολογούνται. Είναι αυτονόητο πως όποιος μπήκε παράνομα στο Δημόσιο, πρέπει να απομακρυνθεί».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρένα Δούρου θα δηλώσει ότι θα συμπορευτεί με τους 19 δημάρχους. Το θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων της περιφέρειας είναι το πρώτο στην ημερήσια διάταξη του επόμενου περιφερειακού συμβουλίου την Τρίτη. Η κυρία Δούρου έχει ταχθεί δημοσίως κατά της συγκεκριμένης διαδικασίας. Απευθυνόμενη με επιστολή της στους εργαζόμενους της Περιφέρειας πριν από δύο εβδομάδες ανέφερε «η Περιφέρεια της Αττικής ξεκινά μια νέα πορεία… Σε αυτή την πορεία, από την οποία κανείς δεν περισσεύει, συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες είσαστε εσείς, οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας. Ο απαραίτητος συνδετικός κρίκος της Περιφέρειας με την κοινωνία και τους πολίτες. Μακριά από στείρες λογικές δήθεν αξιολογήσεων, που στοχεύουν στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο πλαίσιο της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, απαξιώνοντας έτσι τη λειτουργία του δημόσιου τομέα γενικά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ειδικότερα, η νέα Περιφερειακή Αρχή πιστεύει και εμπιστεύεται τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Αττικής».
Χθες έδωσαν συνέντευξη Τύπου για το θέμα δέκα δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, από τους 66 δημάρχους της Αττικής. Πρόκειται για τους δημάρχους Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Αρη Βασιλόπουλο, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο, Νέας Ιωνίας Ηρακλή Γκότση, Βύρωνα Ακη Κατωπόδη, Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, Καισαριανής Γιώργο Κοντόσταυλο, Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη, Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα, Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο και Αγ. Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλο.
Οι δήμαρχοι κατήγγειλαν ότι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου το 2004 αλλά και έως μια 20ετία πίσω το 1994 οδηγεί στην εξαφάνιση του δημόσιου χαρακτήρα κρίσιμων υπηρεσιών των δήμων.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου ότι η διαφορά νόμου και δικαίου είναι κάτι που μας απασχολεί από την εποχή του Κρέοντα και ότι για εκείνον σημασία έχει να τηρήσει το δίκαιο.
Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι θα απολυθούν χωρίς υπαιτιότητά τους άνθρωποι που εργάζονται για πολλά χρόνια και οι δήμοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Ρούσσος, η απόφαση «έρχεται σε βάθος 20ετίας να μετατρέψει συμβάσεις, των οποίων τα στοιχεία δεν είναι πλαστά και θέτει σε αμφισβήτηση τους όρους του νόμου του 2004. Διότι υπάρχει πολιτική επιλογή να φύγει κόσμος από την Αυτοδιοίκηση. Όμως, δεν μπορείς να ανατρέπεις ριζικά το νομικό πλαίσιο, όταν ανατρέπεις ζωές εργαζομένων μετά από 20 χρόνια».
Και συνέχισε ο κ. Ρούσσος: «Τι σημαίνει αυτό για τους δήμους; Αν αυτοί οι άνθρωποι τεθούν σε διαθεσιμότητα, οι δήμοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Στη δική μας περίπτωση, σχεδόν το μισό προσωπικό υπόκειται σε επανέλεγχο συμβάσεων. Ειδικά στην καθαριότητα, στο πράσινο, στους παιδικούς σταθμούς. Γι’ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου πήρε ομόφωνη απόφαση. Δεν μπορεί να υπάρξει αυτοδιοίκηση υπό αυτές τις συνθήκες».
Σε έγγραφο της Γενικής Διευθύντριας του δήμου του αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, σύμφωνα με το οποίο από τα τέλη του 2013 έχει ξεκινήσει επανέλεγχος των δικαιολογητικών των υπαλλήλων.
«Ο έλεγχος έγινε σύμφωνα με τον νόμο Παυλόπουλου» τόνισε ο κ. Σταθόπουλος και πρόσθεσε ότι ο δήμος του δεν μπορεί να προσλάβει δυο μαραγκούς για τα σχολεία και αναγκάζεται να απευθύνεται σε εξωτερικούς συνεργάτες.
«Ψάχνουν το δίμηνο που δεν είναι ασφαλισμένος ο υπάλληλος για τον απολύσουν» τόνισε και «τότε θα μείνουμε χωρίς υπαλλήλους».
«Όλη η λειτουργία της κυβέρνησης αφορά ένα σχέδιο: τη μετακύλιση κεφαλαίων και ανθρώπων από το Δημόσιο στο κεφάλαιο» σημείωσε ο δήμαρχος Καισαριανής, Γιώργος Κοντόσταυλος και πρόσθεσε: «Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των σκουπιδιών. Αν προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο ο έλεγχος και ταυτόχρονα η αξιολόγηση που ορίζει το 15% των υπαλλήλων να κριθούν ανεπαρκές, δεν θα έχουμε υπαλλήλους για την καθαριότητα. Και αμέσως θα εμφανισθούν οι ιδιωτικές εταιρείες. Ζητάμε πρόσληψη προσωπικού με ΑΣΕΠ και διαφάνεια και μετά να αξιολογηθεί το προσωπικό».
«Οι εργασιακές σχέσεις στους δήμους έχουν γίνει χίλια κομμάτια» είπε ο δήμαρχος Βύρωνα, Ακης Κατωπόδης. «Έχουμε μόνιμους υπαλλήλους, αορίστου χρόνου, υπενοικιαζόμενους, 2μηνα, 5μηνα, εργαζόμενους από ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Όλα αυτά οδηγούν στην αποδυνάμωση των εργασιακών σχέσεων. Ακόμη και η κινητικότητα λειτουργεί με άναρχο τρόπο. Εάν έχεις εννέα οδηγούς στην καθαριότητα, δεν μπορείς να αφήσεις τον έναν να φύγει, εάν δεν αναπληρωθεί. Εμείς ζητήσαμε να έρθει κόσμος στο δήμο, αλλά δεν ήρθε» επισήμανε.
Και συμπλήρωσε ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος, αναφερόμενος στην κινητικότητα: «Η κινητικότητα δεν πέτυχε διότι οι ανάγκες των δήμων είναι κοινές. Αφορούν την καθαριότητα, το πράσινο, τους δημοτικούς σταθμούς, τις κοινωνικές υπηρεσίες. Όλοι ζητάμε τις ίδιες ειδικότητες. Γι’ αυτό απέτυχε».
Και κατέληξε: «Καλλιεργείται ένας κοινωνικός αυτοματισμός ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη, εάν απολυθούν οι άνθρωποι αυτοί. Είμαστε διατεθειμένοι να κλιμακώσουμε την κόντρα. Αλλά πρέπει να έχουμε με το μέρος μας τους πολίτες και να σταματήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός που είναι κανιβαλικός».
πηγή: http://www.protothema.gr