«Η ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας έχει την εγγύηση ενός σχεδιασμού και μιας πολιτικής με όραμα και προοπτική, αφού στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η περιφερειακή ανάπτυξη», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Ανδρέας Λεούδης, ανοίγοντας της εργασίες της 8ης Συνεδρίασης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ, που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα.
Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι «το 3ο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2000-2006 είναι ένα από τα καλύτερα ΠΕΠ της χώρας». Οι αριθμοί του Μαρτίου 2004 σε σχέση με σήμερα, «αποδεικνύουν του λόγου το αληθές», σημείωσε ο γ.γ. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, παραθέτοντας συγχρόνως τα παρακάτω στοιχεία:
-Το 17,8% της απορρόφησης του Μαρτίου του 2004 εκτινάχτηκε στο 108%.
-Τα 287 ενταγμένα έργα του 2004 ανήλθαν σήμερα σε 926.
-Τα 187 εκ. ευρώ των νομικών δεσμεύσεων (ποσοστό 25,5%) ανήλθαν σε 669 εκ. ευρώ (ποσοστό 125%).
Ο περιφερειάρχης υποστήριξε ότι «οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ανέδειξαν τα έργα του 3ου ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας ως υπόδειγμα υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων δημόσιων έργων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, στο πλαίσιο των έργων του Ταμείου Συνοχής υλοποιήθηκαν με επιτυχία έργα προϋπολογισμού 90 εκ. ευρώ. Μνημονεύτηκε μάλιστα η δήλωση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Hubner,
σύμφωνα με την οποία «η Δυτική Μακεδονία αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στην υλοποίηση έργων που αφορούν στο περιβάλλον».
Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση του 3ου ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, σε συνδυασμό με τα άλλα προγράμματα και πρωτοβουλίες όπως ο Θησέας, το Interreg, το πρόγραμμα Πίνδος, το Leader, η κατασκευή και ολοκλήρωση μεγάλων έργων, που ξεπέρασαν το πρωτόγνωρο για τη Δυτική Μακεδονία προϋπολογισμό της τάξης του 1,5 δις ευρώ, γεγονός που συμβάλει καθοριστικά στο να αποκτήσει η ακριτική περιφέρεια μια νέα δυναμική ανάπτυξης και μια νέα προοπτική εξέλιξης.
Απαντώντας στις επικρίσεις πολιτικών παραγόντων της αντιπολίτευσης στη Δυτική Μακεδονία, «για το ποιες μελέτες εκπονήθηκαν από το 2004 και εντεύθεν», ο Α. Λεούδης απαρίθμησε ενδεικτικά μελέτες έργων μόνο για το νομό Φλώρινας, όπως:
-Τηλεθέρμανση Φλώρινας, με προϋπολογισμό έργου 82 εκ. ευρώ.
-Μεθοριακός σταθμός Νίκης, με προϋπολογισμό έργου 8,6 εκ. ευρώ.
-Αποχετεύσεις νομού Φλώρινας, με προϋπολογισμό έργου 17,2 εκ. ευρώ.
Το επίτευγμα του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τους νομάρχες και άλλους παράγοντες που πήραν το λόγο, «δεν βρίσκεται μόνο στην απορρόφηση των πόρων, αλλά στο αντίκρισμα που δημιούργησαν, στο όφελος που κατάφεραν να παράξουν για την περιφέρεια». Ο γ.γ. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, χαρακτήρισε το ΠΕΠ, ως «το επιστέγασμα μιας δύσκολης αλλά τελικά επιτυχημένης πορείας, η οποία ολοκληρώνεται, μετά και την τυπική παράταση για το τέλος Ιουνίου 2009». Εν κατακλείδι σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια έγινε μια μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια, ώστε να ξεπεραστούν εμπόδια και αστοχίες του παρελθόντος, να υλοποιηθούν έργα που καθυστερούσαν και να επιταχυνθεί ο ρυθμός απορρόφησης των διατιθεμένων πόρων». Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, ο Α. Λεούδης τόνισε: «Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία στα χέρια μας, ίσως την τελευταία. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Πρέπει να την αξιοποιήσουμε και με τη βοήθεια όλων, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ