Ερώτηση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, για να καταστεί αυτοδύναμο το Ίδρυμα κατέθεσαν οι Βουλευτές Δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Γερμανίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος κι άλλοι 5 βουλευτές του Τμήματος Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας τόνισαν, σε κοινή τους δήλωση, ότι μετά το σχέδιο «Αθηνά» έχει απομείνει μόνο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με Διοικούσα Επιτροπή. Παράλληλα επεσήμαναν πως η διατήρηση της σχετικής διάταξης του ν.2454/1997 για την αυτοδυναμία των Πανεπιστημίων αφορά, ουσιαστικά, σήμερα, μόνο το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας που δεν μπορεί να καταστεί αυτοδύναμο.
Οι τρεις βουλευτές υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαία η κατάργηση του άρθρου 15 του ν. 2452/1997, που τελικά ισχύει μόνο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου το Ίδρυμα να προχωρήσει στην αυτοδιοίκησή του και να μη λειτουργεί σε ιδιαίτερο θεσμικό καθεστώς.
Τέλος, ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας θα δώσουν από κοινού με την τοπική κοινωνία τον αγώνα για ένα αυτοτελές και ενισχυμένο Πανεπιστήμιο και Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας και θα υπερασπιστούν τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, όπως κατατέθηκε προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων:
«Σύμφωνα με τον ν.2454/1997, άρθρο 15, παρ. 1., τα ΑΕΙ τα οποία διοικούνται από Διοικούσα Επιτροπή αποκτούν αυτοδυναμία μόλις λειτουργήσουν αυτοδύναμα τέσσερα Τμήματά τους ή το σύνολο των Τμημάτων τους, αν ο αριθμός τους είναι μικρότερος από τέσσερα. Επίσης, στην τρίτη παράγραφο του ίδιου άρθρου προβλέπεται πως τα τμήματα των ΑΕΙ αποκτούν αυτοδύναμη λειτουργία μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διορισμού εννέα μελών ΔΕΠ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα τέσσερα στις βαθμίδες του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή και οπωσδήποτε δύο εξ αυτών στη βαθμίδα του Καθηγητή.
Ωστόσο, μετά το σχέδιο «Αθηνά» έχει απομείνει μόνο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με Διοικούσα Επιτροπή, καθώς το Διεθνές Πανεπιστήμιο έχει Δ.Ε. με ειδικό καθεστώς. Επίσης, με τον νόμο 4286/2013 (Α193) για το «Νέο Λύκειο», στο άρθρο 37, που αφορά στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, παρ. 6β. καταργούνται οι αντίστοιχοι περιορισμοί και καθίσταται το Ίδρυμα αυτοδύναμο.
Επομένως, η διατήρηση της σχετικής διάταξης του ν.2454/1997 για την αυτοδυναμία των Πανεπιστημίων σήμερα ουσιαστικά αφορά μόνο το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας που δεν μπορεί να καταστεί αυτοδύναμο και παραμένει με Διοικούσα Επιτροπή. Με βάση τον ν.4009/2011, άρθρο 80, παρ. 3. δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ, μέχρι τη λήξη της θητείας της Διοικούσας Επιτροπής. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι δηλαδή το μόνο που δεν εφαρμόζει το διοικητικό μοντέλο που ο νόμος προβλέπει για όλα τα υπόλοιπα Ιδρύματα της χώρας.
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός,
Προτίθεται να καταργήσει το άρθρο 15 του ν. 2452/1997 που τελικά ισχύει μόνο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου το Ίδρυμα να προχωρήσει στην αυτοδιοίκησή του και να μην λειτουργεί σε ιδιαίτερο θεσμικό καθεστώς, διαφορετικό όλων των άλλων πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας;»