Στην παρούσα οικονομική συγκυρία που τα έσοδα των Ταμείων δεν επαρκούν για την πληρωμή των συντάξεων, επιτρέπεται τα αποθεματικά Τομέα Ασφάλισης Νομικών που συγκεντρώθηκαν από ασφαλιστικές εισφορές να επενδύονται σε μετοχές για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και μάλιστα, επί ζημία της περιουσίας του Ταμείου;
Απάντηση στο ερώτημα αυτό ζητούν 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Κατόπιν πρότασης της Διοικούσας Επιτροπής Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α) (με Πρόεδρο τον εκπρόσωπο του ΔΣΑ κ. Κωστάκη Δημήτριο, αναπληρωτή του Προέδρου ΔΣΑ κ. Ιωάννη Αδαμόπουλου) αποφασίσθηκε η συμμετοχή του Τομέα Νομικών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Συνολικό ποσό δαπάνης: 11.003.489,64.
Σύμφωνα με μελέτη του κ. Ιωάννη Γουσέτη (πρώην Προέδρου Διοικούσας Επιτροπής Νομικών) δημοσιευμένη στο «ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ» το Ταμείο Νομικών έχει υποστεί τεράστια ζημιά από την κακή διαχείριση των μετοχών της Εθνικής.
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του Τομέα Ασφάλισης Νομικών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής έγινε χωρίς καμία οικονομοτεχνική μελέτη και, μάλιστα, κατά παράβαση όσων ορίζονται στην ΠΥΣ 6/2013 σύμφωνα με την οποία στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των Τραπεζών δεν συμμετέχουν οι Φορείς Κεντρικής Κυβέρνησης μεταξύ των οποίων και το Ταμείο.
Ως συνέπεια του ανωτέρω το Ταμείο δεν δικαιούται warrants πράγμα που σημαίνει τεράστια ζημία του Ταμείου και καθιστά την επένδυση μη συμφέρουσα.
Σημειωτέον ότι τα αποθεματικά του Ταμείου δεν επαρκούν για επενδύσεις, αφού για την πληρωμή των υποχρεώσεών του αναγκάζεται και χρησιμοποιεί κεφάλαια από τους λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδας (αναγκαστικώς κουρεμένα ήδη με το PSI) τα δε ποσά εξέρχονται με την τρέχουσα αξία με συνέπεια τεράστια ζημία.
Την ίδια διαδικασία ακολούθησαν στο παρελθόν χρησιμοποιώντας χρήματα των αποθεματικών για να κάνουν προθεσμιακές καταθέσεις κι έτσι το Ταμείο κέρδιζε από τους τόκους, έχανε όμως από την εξαγωγή αποθεματικών από το κοινό κεφάλαιο (διαφορά τρέχουσας με ονομαστική αξία).
Στην παρούσα οικονομική συγκυρία που τα έσοδα των Ταμείων δεν επαρκούν για την πληρωμή των συντάξεων, επιτρέπεται τα αποθεματικά που συγκεντρώθηκαν από ασφαλιστικές εισφορές να επενδύονται σε μετοχές και, μάλιστα, επί ζημία της περιουσίας του Ταμείου.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
•Υπάρχει ενημέρωση του Υπουργείου και έγκριση αυτού για την επένδυση σε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας;
•Υπάρχει έλεγχος για τη σωστή διαχείριση των αποθεματικών του Ταμείου (περιουσία των ασφαλισμένων) και τη νόμιμη και επικερδή επένδυσή τους;
•Με ποια κριτήρια γίνεται η εξαγωγή αποθεματικών κεφαλαίων από το κοινό κεφάλαιο στην τρέχουσα (κατά πολύ μειωμένη από την ονομαστική) αξία προς επένδυση;
•Επαρκούν τα κεφάλαια στην παρούσα οικονομική κρίση (μετά ιδίως τις δυσμενείς συνέπειες του PSI) για την απρόσκοπτη πληρωμή των συντάξεων των Νομικών;
•Γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση του Νομικού Κόσμου (ασφαλισμένων του Ταμείου) για τις «επενδύσεις» αυτές;»