Κύριε Πρόεδρε,
Σας καλωσορίζω στην ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας, σας καλωσορίζω στο Νομό Κοζάνης, στυλοβάτη της Εθνικής οικονομίας.
Σας υποδεχόμαστε και σας ευχαριστούμε που επιλέξατε τούτον εδώ τον τόπο για να γίνει η ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ για την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, δείγμα της σοβαρότητας με την οποία εσείς και η παράταξη μας αντιμετωπίζει το θέμα.
Κυρίες και κύριοι,
Η ενέργεια στο σημερινό παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη σημασία.
Οι γεωπολιτικές και γεωοικονομικές, πολλές φορές απρόβλεπτες ή και ανίερες διακρατικές και όχι μόνο συμφωνίες, με μοναδική ακρίβεια μελετών, προγραμματισμού και δράσεων, μέσα από λεπτούς χειρισμούς, καθορίζουν τις πολιτικές του αύριο.
Απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα στις μέρες μας,
έχει η λύση του οικονομικού προβλήματος.
Όμως οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον είναι ξεκάθαρα πλέον συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές έννοιες,
γιατί απλούστατα η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.
Η Ελλάδα μέσα σ’ αυτό το ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, πρέπει να βρει τη θέση της, αποκτώντας το μερίδιο που της αναλογεί .
Η διαχείριση της ενέργειας με εξωστρεφή προσανατολισμό και γεωστρατηγική αντίληψη, μπορεί να προσδώσει στη χώρα μας σημαίνουσα θέση και να την καταστήσει ισχυρό «παίχτη» στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα κόμβος στα θέματα της ενέργειας.
Μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ρυθμιστής;
Οι διακρατικές ενεργειακές συμφωνίες των κυβερνήσεων Καραμανλή που καθιστούν την Ελλάδα πυλώνα ενεργειακού κόμβου, επιβάλλεται να υλοποιηθούν και ολοκληρωθούν.
Επίσης, η χώρα πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο προσανατολισμό για την ενέργεια, μέσα από καλά σχεδιασμένο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, που δεν θα τον ανατρέπουν οι στιγμιαίες πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά που θα υπηρετεί το στρατηγικό στόχο δηλαδή την ΑΣΦΑΛΕΙΑ την ΕΠΑΡΚΙΑ και το ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ της ενέργειας.
Πολύ σωστά η οργανωτική επιτροπή του 8ου τακτικού συνεδρίου επέλεξε το Ν. Κοζάνης και το ενεργειακό μας κέντρο, για να πραγματοποιήσει τις εργασίες της συνδιάσκεψης για την ενεργειακή πολιτική.
Το λεκανοπέδιο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας- Φλώρινας φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το εθνικό μας καύσιμο το λιγνίτη, 60 χρόνια προσφοράς στην Ελλάδα, με τις όποιες αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες σε βάρος της υγείας και της ίδιας της ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Η πράσινη ενέργεια είναι καλοδεχούμενη απ’ όπου κι αν προέρχεται (νερά, βιοκαύσιμα, ΑΠΕ κλπ) δεν μπορεί όμως μεσοπρόθεσμα να επιλύσει το πρόβλημα της τροφοδοσίας Ηλεκτρική Ενέργεια της χώρας, χωρίς την σταθερή εγγύηση των μονάδων βάσεως, με καύσιμο το λιγνίτη, ποκλειομένου του λιθάνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας. Συνεπώς, ο λιγνίτης και η περιοχή θα εξακολουθούν να είναι οι τροφοδότες της Ηλεκτρική Ενέργεια και της οικονομίας της χώρας μας.
Δυστυχώς, από αναβολή σε αναβολή πάει η προκήρυξη της λιγνιτικής μονάδος 5 της Πτολεμαΐδας σε αντικατάσταση των ρυπογόνων μονάδων του ΑΗΣ Πτολ/δας. Και για την μονάδα 2 της Φλώρινας όμως, γίνεται ένα μεγάλο παζάρι, αρχής γενομένης από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ορυχείων.
Τα βιοκαύσιμα για την παραγωγή τόσο βιοντίζελ όσο και Ηλεκτρική Ενέργεια με αποκλειστική ή μικτή καύση που επιτυχώς εφαρμόζεται σήμερα στον ΑΗΣ Καρδιάς, επιβάλλεται να αναπτυχθούν. Μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, να εξασφαλίσουν μια προοπτική στις γεωργικές καλλιέργειες ενόψει και της παύσης των Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων το 2013 και να αξιοποιήσουν στην περιοχή μας μεγάλες απαλλοτριωμένες εκτάσεις, ανεκμετάλλευτες σήμερα από τη ΔΕΗ.
Το Φυσικό Αέριο έχει με τα σημερινά δεδομένα περιβαλλοντικά και εμπορικά πλεονεκτήματα. Οι περιορισμένες όμως πηγές τροφοδοσίας του και η αναμενόμενη αύξηση ζήτησής του, δεν διασφαλίζουν διαχρονικά την ασφάλεια και τις χαμηλές τιμές στο σύστημα.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μακροπρόθεσμα μπορούν να δώσουν λύση στην ηλεκτροδότηση της χώρας μας, ευνοούνται εξ’ άλλου και από τις κλιματολογικές συνθήκες, απαιτούνται όμως ανατροπές στις θεσμικές αλλαγές για τις άδεις, σοβαρές επενδύσεις και ουσιαστικές αλλαγές στα δίκτυα μεταφοράς.
Αιολικά, Φωτοβολταικά, Ηλιακά θερμικά, Γεωθερμικά, Υδροηλεκτρικά και Βιομάζα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα σε κάθε μακροπρόθεσμο ή μη ενεργειακό σχεδιασμό. Με το νομοσχέδιο που κατατίθεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την αρμόδια υπουργό κ. Μπιρμπίλη,
στο μέρος τουλάχιστον που αφορά την μείωση των επιδοτήσεων για τα φωτοβολταικά ,αποθαρρύνει τις επενδύσεις και μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για το στόχο συμμετοχής τους στο 12% δηλ. 6.500 ΜW το 2020 στο ενεργειακό μείγμα.
Η αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου για την παραγωγή Η/Ε όσο ακριβή κι αν είναι στην εγκατάστασή της, πρέπει να είναι στους πρώτους στόχους,
από κοινού με την εξυπηρέτηση των γεωργικών αναγκών για ύδρευση των αγρών. Ο πολλαπλασιασμός των αποταμιευτήρων είναι εθνική ανάγκη και πλούτος ενόψει των προαναγγελλόμενων κλιματικών ανατροπών.
Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση και τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να πάρουμε κι εμείς ξεκάθαρη θέση για τρία σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.
Το περιβαντολλογικό πρόβλημα που μας πνίγει και γίνεται ολοένα αυξανόμενο εξαιτίας της αναλγησίας της ΔΕΗ να εφαρμόσει διεθνείς και αυτονόητες διαδικασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Την μετεγκατάσταση δημοτικών διαμερισμάτων όπως του Κλείτους και του Κομάνου που δεν έχουν ολοκληρωθεί, της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής που πρέπει να ξεκινήσουν, της Ακρινής και του Προαστείου που πρέπει να προγραμματιστούν.
Την ολοκλήρωση των διαγωνισμών πρόσληψης προσωπικού
που δυστυχώς με ευθύνη της παράταξης μας, δύο ολόκληρα χρόνια δεν πραγματοποιήθηκαν, όπου με αδιάβλητα κριτήρια και έμφαση – ενίσχυση στους πληττόμενους και την εντοπιότητα καταφέραμε το ακατόρθωτο.
Ο διαγωνισμός με πρόβλεψη 2035 θέσεων, με 50.000 υποψηφίους πέτυχαν τελικά 1536, χωρίς να προβλεφθούν επιλαχόντες.
Και επειδή ενέργεια σημαίνει και εργαζόμενοι που συντελούν στην παραγωγή της πρέπει να δώσουμε βαρύτητα και στους ήδη υπάρχοντες και στους μελλοντικούς εργαζόμενους της ΔΕΗ.
Πρέπει λοιπόν, να πιέσουμε ξανά προς κάθε κατεύθυνση να γίνουν οι προσλήψεις άμεσα. Το χρωστάμε στους προσληφθέντες, στους ανέργους και στην περιοχή μας. Το χρωστάμε τέλος στην ίδια τη ΔΕΗ που πρέπει να συνεχίσει να παράγει επαρκές και φθηνό ρεύμα.
Εννοείται, ότι οι συμβάσεις που θα υπογράψουν οι νεοπροσληφθέντες είναι αυτές που προβλέπονται στην προκήρυξη και μόνο χωρίς αλειώσεις ή αλλαγές. Και βέβαια τον προγραμματισμό νέων προσλήψεων καθώς υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας λόγω συνταξιοδότησης.
Και η παράμετρος αυτή είναι σημαντική σε μια περιοχή πρωταθλητή της ανεργίας όπως η Δυτική Μακεδονία.
Γνωρίζω Κύριε Πρόεδρε την ευαισθησία, αλλά και την ορθολογική σας σκέψη.
Ο τόπος μας έχει ανάγκη κι από τα τρία για να προχωρήσει ακόμη πιο μπροστά και να γίνει πύλη ανάπτυξης των Βαλκανίων και της Ευρώπης.
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να αναφερθώ σε μια μεγάλη αλήθεια
και δυστυχώς να στιλητεύσω τη στάση επωνύμων και ιδιαιτέρως προβλημένων στελεχών της παράταξης, οι οποίοι με την πρώτη ευκαιρία απαξιώνουν ολοκληρωτικά το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή.
Το έργο της κυβέρνησης μας!
Όχι συνάδελφοι και φίλοι.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ και δεν κάναμε όλοι τα σφάλματα που κατακρίνουμε. Κάποιοι κάναμε το χρέος μας απέναντι στον πρωθυπουργό που μας εμπιστεύτηκε χωρίς να τον διαψεύσουμε, απέναντι στην παράταξη μας, την πατρίδα και κυρίως απέναντι στους Έλληνες πολίτες,
τιμώντας την ψήφο τους.
Κοιμόμαστε τα βράδια με ήσυχη τη συνείδηση μας γιατί εφαρμόσαμε με επιτυχία το πρόγραμμα της παράταξης μας, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας. Ας πάψουν λοιπόν, όλοι αυτοί που έγιναν μετά Χριστόν προφήτες
να απαξιώνουν δημόσια όλα εκείνα για τα οποία ποιούσαν τη νήσσα
όταν συμμετείχαν σε δημοφιλή υπουργεία και όχι μόνο.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Έτσι δεν κάνουμε καλό στον τόπο ούτε στη Νέα Δημοκρατία.
Έτσι τρώμε τις σάρκες μας χωρίς αύριο, χωρίς προοπτικές.
Φίλες & Φίλοι
Εύχομαι και πιστεύω ότι μέσα από τις εργασίες της συνδιάσκεψής μας θα διατυπωθούν σκέψεις και προτάσεις που θα γίνουν αποφάσεις στο επικείμενο συνέδριό μας , χρήσιμες και ωφέλιμες για το μέλλον του ενεργειακού ζητήματος της πατρίδας μας.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ