Άκρως ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα ενημερωτική ήταν η Ημερίδα με θέμα: «Σκλήρυνση κατά πλάκας σήμερα και Ουροκυστικές διαταραχές που προκαλεί» την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Εορδαίας, στα πλαίσια της εκδήλωσης κοπής της βασιλόπιτας, στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.
Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο πρόεδρος του Συλλόγου Μάριος Παχτσαλίδης τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και ιδιαίτερα την Δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, για την παραχώρηση στέγης στον Σύλλογο και για το συνεχές ενδιαφέρον της και τη στήριξη στις πρωτοβουλίες της Διοίκησης.
Ο κ. Παχτσαλίδης επεσήμανε ότι σκοπός του Συλλόγου είναι ν’ αποτελέσουν θεσμό αυτές οι επιστημονικές ημερίδες, προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση για τα νέα δεδομένα που αφορούν τη νόσο.
Με επιστημονική τεκμηρίωση και αμεσότητα παίρνοντας πρώτος το λόγο ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας του Α.Π.Θ. της Β΄Νευρολογικής Κλινικής του Κέντρου πολλαπλής Σκλήρυνσης κατά Πλάκας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Νικόλαος Γρηγοριάδης, αναφέρθηκε στις τρέχουσες απόψεις για την θεραπεία της πολλαπλής Σκλήρυνσης τονίζοντας μεταξύ άλλων: «βρίσκομαι εδώ ως προσκεκλημένος του πολύ δραστήριου Συλλόγου Ασθενών με πολλαπλή Σκλήρυνση, προκειμένου να σας ενημερώσω για τα νεώτερα δεδομένα, που αφορούν την θεραπεία της νόσου με νέα φάρμακα, τα οποία θα κυκλοφορήσουν πολύ σύντομα και στην χώρα μας και που στοχεύουν στην μεγαλύτερη βελτίωση των προβλημάτων των πασχόντων, καθώς αντιμετωπίζουν σε υψηλά ποσοστά τις υποτροπές της Νόσου, την καθυστερούν, την ελέγχουν και συμβάλλουν στην συμμόρφωση της θεραπείας, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η αισιοδοξία υπάρχει για την αντιμετώπιση της πολλαπλής Σκλήρυνσης και είναι πιστοποιημένη μέσα από έρευνες και από κλινικές μελέτες που έχουν γίνει, όμως έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Το θετικό είναι ότι η επιστημονική κοινότητα και στην Ελλάδα και Διεθνώς κάνει ότι καλύτερο μπορεί, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος γιατρών και ασθενών στο να ελεχθεί αποτελεσματικά αυτή η σοβαρή νόσος».
Ο κ. καθηγητής διευκρίνισε ότι «σήμερα διαθέτουμε 7 εγκεκριμένες θεραπείες, σύντομα περιμένουμε 3 νέες και αύριο θα έρθουν άλλες, ενώ δανειζόμενοι αποφθέγματα από τον πατέρα της Ιατρικής τον Ιπποκράτη και από τον Αριστοτέλη επεσήμανε: «Ο γιατρός θεραπεύει τον κάθε ασθενή προσωπικά και όχι αφηρημένα την νόσο» και «έργο της Ιατρικής είναι η βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς όσο αυτό είναι δυνατόν».
Επίσης ο κ. Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στις αιτίες κυτταρικής βλάβης και νευρωνικής εκφύλισης στην M.S., ενώ ολοκληρώνοντας την εισήγησή του υπογράμμισε ότι: «Αυτό που θα πρέπει να προσέχουν τα άτομα με ΣκΠ. είναι μία πολύ καλή συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό τους, που εξασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο την ποιότητα ζωής που πρέπει να έχουν, να είναι ανοιχτός στις νέες προκλήσεις εμπιστευόμενοι όμως μόνο τον γιατρό που έχουν επιλέξει».
Τέλος ο ομιλητής, που έχει στενούς δεσμούς με την Εορδαία λόγο της συγγένειάς του με τον αείμνηστο Ακαδημαϊκό Παναγιώτη Συμεωνίδη του οποίου είναι γαμπρός, απάντησε στις ερωτήσεις, που τέθηκαν από το ακροατήριο.
Παίρνοντας τη σκυτάλη της ενημέρωσης ο δεύτερος εισηγητής Χειρουργός Ουρολόγος Επιμελητής Β΄Νικόλαος Μακρής, ανέπτυξε το θέμα: «Ασθενής με πολλαπλή σκλήρυνση και Ουροποιητικό Σύστημα» τονίζοντας την ανάγκη της ενημέρωσης και της γνώσης, που αποτελούν δύναμη για τους ασθενείς, ενώ παρουσίασε τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο κατώτερο Ουροποιητικό από την ΣκΠ, αναφερόμενος στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπισή τους.
Άκρως χρηστική χαρακτηρίστηκε η Ημερίδα από τους παρισταμένους μεταξύ των οποίων ήταν η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Εορδαίας Νικηφόρος Μανάδης, ο πρόεδρος του Σπάρτακου και Περιφ. Σύμβουλος Γιώργος Αδαμίδης, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Βασίλης Κεφτές, πολλοί Αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι άλλων φορέων, ενώ το παρών έδωσε ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΣκΠ ο Βασίλης Τσιάρας συνεχάρη τον τοπικό Σύλλογο για την δράση και την πρόοδό του στέλνοντας το μήνυμα προς τα μέλη του «να έχουν υπομονή, να εμπιστεύονται τους γιατρούς τους και να αφιερώνουν χρόνο όχι μόνο στις θεραπευτικές τους αγωγές, αλλά και στην κοινωνική τους επανένταξη».
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ