Την προηγούμενη βδομάδα και συγκεκριμένα το διάστημα μεταξύ 9-12 Σεπτεμβρίου 2008, πραγματοποιήθηκε αποστολή από τον Πόλο Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας (www.innopolos-wm.eu) στο κρατίδιο Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας της Γερμανίας.
Ο Περιφερειακός Πόλος Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΠΚΔΜ) είναι η ένωση φορέων του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν σκοπό την ενίσχυση των τεχνολογικών και καινοτομικών επιδόσεων, την δημιουργία περιβάλλοντος καινοτομίας και περιφερειακής συνείδησης στη Δυτική Μακεδονία στο βασικό άξονα της ενέργειας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής οικονομίας.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, υλοποίησης του Πόλου, έγινε επίσκεψη στην περιοχή της Γερμανίας, η οποία, έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τη Δυτική Μακεδονία, μιας και αποτελεί το ενεργειακό κέντρο της χώρας, με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό άνω του 60% και μάλιστα με κύρια καύσιμη ύλη τον λιγνίτη.
Ο Δήμος Πτολεμαΐδας συμμετείχε στην αποστολή του Πόλου με διττή ιδιότητα. Από τη μία είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός Δήμος της χώρας, ενώ από την άλλη, ως ιδιοκτήτης του χώρου της ΑΕΒΑΛ, αποτελεί τον «άτυπο» συνέταιρο του Πόλου Καινοτομίας για τις προτάσεις που επεξεργάζεται και είναι έτοιμος να καταθέσει, σχετικά με το μέλλον της ενέργειας στην Περιφέρεια σε εγκαταστάσεις τόσο στον χώρο της ΑΕΒΑΛ όσο και στο Βιοτεχνικό Πάρκο. Εξάλλου, απέχουμε μόλις λίγες εβδομάδες από την επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης της ίδρυσης και λειτουργίας του «Ενεργειακού Ερευνητικού Κέντρου Εξελίξεων Δυτικής Μακεδονίας (ΕΕΚΕΔΜ)», με έδρα την πόλη της Πτολεμαΐδας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Γερμανία, η αποστολή επισκέφθηκε το Ερευνητικό Κέντρο του Julich (www.fz-juelich.de), όπου πάνω από 15 Πανεπιστήμια, Τραπεζικά Ιδρύματα και Ιδιωτικές Εταιρείες χρηματοδοτούν και επιβλέπουν, μαζί με την κρατική αρωγή, την τελευταία λέξη στις εξελίξεις σε τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια, το περιβάλλον και η πληροφορική. Ένα Κέντρο το οποίο «παράγει» πάνω από 120 πατέντες ετησίως και πετυχαίνει έσοδα άνω των 150 εκ. ευρώ μόνο από την εμπορική εκμετάλλευση των πατεντών αυτών. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι ο καθηγητής κ. Grunberg του Κέντρου αυτού κέρδισε τον Βραβείο Νόμπελ στην Φυσική για το έτος 2007.
Παρουσιάστηκαν επίσης στην αποστολή πρωτότυπα οχήματα με κυψέλες καυσίμου από μεθάνιο, μία λύση η οποία κερδίζει ολοένα έδαφος στην επιστημονική κοινότητα και δεν αποκλείεται να γίνει άμεσα εμπορεύσιμη, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών πετρελαίου διεθνώς.
Επίσης, η αποστολή είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το εργοτάξιο κατασκευής ίσως του πιο σύγχρονου εργοστασίου κατασκευή ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμη ύλη τον λιγνίτη, με συνολική ισχύ 2.200MW περίπου.
Η αποστολή, είχε, στη συνέχεια, την ευκαιρία να επισκεφτεί το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Aachen/Jülich (www.fh-aachen.de) και ειδικότερα την Ηλιακή Πανεπιστημιούπολη (Solar Campus). Μία πανεπιστημιούπολη, όπου όλα τα κτήρια, τόσο οι φοιτητικές εστίες όσο και οι Αίθουσες Διδασκαλίας είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, κάτι που ενδιαφέρει άμεσα τον Δήμο Πτολεμαΐδας για την ανακαίνιση του Διοικητηρίου της πρώην ΑΕΒΑΛ.
Παρουσιάστηκε στην αποστολή το project εναλλακτικής παραγωγής ενέργειας από ηλιακή ακτινοβολία με τη χρήση πολλαπλών καθρεπτών όπου το σύνολό τους , εστιάζει την ηλιακή ακτινοβολία σε ένα και μόνο σημείο για την παραγωγή ενέργειας.
Και όλα αυτά, σε μία περιοχή, η οποία πριν από 20 χρόνια μαστιζόταν από μόλυνση και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή.
Τον Δήμο Πτολεμαΐδας αλλά και το Βιοτεχνικό Πάρκο Πτολεμαΐδας (www.biopap.gr) εκπροσώπησε ο Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Κωνσταντίνος Νίκου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Βιοτεχνικό Πάρκο Πτολεμαΐδας και στο τηλ 24630-82250.