Με τα γνωστά προβλήματα στέγασης βρίσκεται αντιμέτωπο και τη φετινή σχολική χρονιά το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Πτολεμαΐδας, μόνο που αυτή τη χρονιά το πρόβλημα έλλειψης σχολικών αιθουσών είναι ακόμη πιο διογκωμένο, αφού λείπουν τρεις ολόκληρες σχολικές αίθουσες διδασκαλίας!
Ο λόγος έγκειται στην μεγάλη αύξηση των μαθητών του σχολείου, γεγονός που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια καθώς μειώνεται ο αριθμός των μαθητών στα Γενικά Λύκεια και αυξάνεται αντίστοιχα στα ΕΠΑΛ, στο πλαίσιο αντιστοίχησης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών φοιτά στην τεχνική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα ο αριθμός των μαθητών έφθασε φέτος στους 300, από τους 270 περίπου μαθητές του σχολείου την περσινή χρονιά κι από 4 τμήματα στην Α΄ τάξη πέρσι φέτος αυξήθηκαν στα 6, ενώ νέο τμήμα δημιουργήθηκε και στη Β΄ τάξη. Διότι, όπως εξηγεί στον «Π» ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ, Λάζαρος Μισαηλίδης, η αύξηση του μαθητικού δυναμικού είναι η μια όψη του νομίσματος. Επισημαίνει ότι παρ’ όλο ότι πέρσι ήταν η τελευταία χρονιά που λειτούργησε το Τμήμα Μαιευτικής- Βρεφοκομίας στο συγκεκριμένο σχολείο, ειδικότητα που καταργήθηκε στο μεταξύ με το που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι εκπαιδευτικοί σε σχολές Υγείας των ΕΠΑΛ, η αύξηση προσέλευσης μαθητών στο ΕΠΑΛ συνεχίζεται. «Διότι, εκτός από την αύξηση του αριθμού των μαθητών που προσανατολίζεται πλέον στην τεχνική εκπαίδευση, παίζει ρόλο και η επιλογή κατεύθυνσης και ειδικότητας των μαθητών, επιλογή η οποία όμως μπορεί να αλλάξει τη δυναμική των τμημάτων.» Επισημαίνει μάλιστα πως η προσέλευση στο συγκεκριμένο ΕΠΑΛ έχει άμεση σχέση και με το γεγονός ότι οι απόφοιτοι του σχολείου παίρνουν εκτός από απολυτήριο και πτυχίο. Αυτός είναι και ο λόγος που, παρά το γεγονός ότι οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων ενώ απαλλάσσονταν παλιά από τα μαθήματα γενικής παιδείας υποχρεώνονται πλέον να παρακολουθούν το σύνολο των μαθημάτων, πάλι υπάρχει αύξηση προσέλευσης μαθητών. «Φαίνεται ότι το μέτρο αυτό δεν λειτούργησε αποτρεπτικά για κάποιους, όπως περίμενε το Υπουργείο», σχολίασε ο κ. Μισαηλίδης.
Ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ τόνισε ακόμη ότι η σχολική κοινότητα είναι σε διαβούλευση με το δήμαρχο Εορδαίας προκειμένου να εξευρεθεί άμεση λύση στο πιεστικό πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει και φέτος το συγκεκριμένο σχολείο. Μάλιστα μια από τις λύσεις που εξετάζονται είναι η εγκατάσταση τριών νέων αιθουσών προκάτ στον αύλειο χώρο του σχολείου, γεγονός όμως που- σύμφωνα με πληροφορίες του «Π»- προσκρούει σε αντιδράσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, στο σχολικό κτήριο του οποίου συστεγάζεται το 2ο ΕΠΑΛ για πέμπτη συνεχή χρονιά (από το Σεπτέμβριο του 2009). Από τη στιγμή δηλαδή που εγκατέλειψε τη δική του σχολική στέγη στην περιοχή “Κέπτσε”, ένα από τα πλέον σύγχρονα και εξοπλισμένα σχολικά συγκροτήματα της Πτολεμαΐδας, προκειμένου να στεγαστεί σε αυτό το νεοσύστατο τότε Τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα.
Το σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα έλλειψης σχολικών αιθουσών στο 2ο ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας είναι και ο λόγος που οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου είναι οι πρώτοι που ξεκινούν κάθε χρονιά τις καταλήψεις σχολείων στο Ν. Κοζάνης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι και την περσινή σχολική χρονιά υπήρξε σοβαρό πρόβλημα χώρου, καθώς χρειαζόταν πάλι τρεις αίθουσες που δεν υπήρχαν, με αποτέλεσμα οι μαθητές να κάνουν μάθημα είτε στο αμφιθέατρο είτε στα αποδυτήρια, όπως είχε αποκαλύψει τότε ο «Π». Αντίστοιχες μαθητικές κινητοποιήσεις για το θέμα αυτό είχαν πραγματοποιηθεί και την προπέρσινη χρονιά, με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να δεσμευτεί για την άμεση ανέγερση μιας αίθουσας προκάτ, δίπλα στο γυμναστήριο, η οποία στήθηκε τελικά πέρσι, αλλά από ότι φαίνεται δεν έλυσε ουσιαστικά το πρόβλημα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως το πρόβλημα έλλειψης σχολικών αιθουσών στην τεχνική εκπαίδευση, και ειδικότερα στο 2ο ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας, παραδέχθηκε σε δηλώσεις του στον «Π» στις 13 Σεπτεμβρίου και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης, Κοσμάς Σαββιλωτίδης, λέγοντας πως κρίνεται απαραίτητη η νέα στέγη για το 1ο ΕΠΑΛ Κοζάνης και το 2ο ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας.
«Στο 1ο ΕΠΑΛ Κοζάνης και στο 2ο ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας αντιμετωπίζουμε φοβερό κτιριακό πρόβλημα. Πρέπει να βρεθεί νέα στέγη, που να συμβαδίζει κατά κύριο λόγο με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα σχολικά κτίρια. Σ’ αυτή την κατεύθυνση στοχεύουμε όλοι μαζί, Διεύθυνση Εκπαίδευσης και φορείς και επιδιώκουμε όλοι καλύτερα σχολικά κτίρια…», είχε αναφέρει, σημειώνοντας πως ήδη είχε κάποιες πρώτες επαφές για το συγκεκριμένο ζήτημα και με τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές του τόπου.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ