του Μ.Α.Ζ.
Αυτές τις ημέρες και πάντοτε την τελευταία 50ετηρίδα γίνεται λόγος για την Κηρυχθείσα Δυτικομακεδονική Επανάσταση και την Κυβέρνηση Ελιμείας, στο Μπούρινο – χωριό και όρος, κοντά στο χωριό Χρώμιον, όπου δημιουργήθηκε και το ΜΟΥΣΕΙΟΝ Μακεδονικών Αγώνων και κατ’ έτος γίνεται εθνικός πανηγυρισμός, Σεπτέμβριο Μήνα, από τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης, τώρα Δυτ. Μακεδονίας.
Ολίγα μόνο γραφόμενα λένε περισσότερα νοήματα α) η Επανάσταση των Δυτικομακεδόνων 1878 υπήρξεν Εκκλησιαστικόν Κίνημα διαθερμαινόμενον από τους Δυτικομακεδόνες των Αθηνών (οίκος Δραγούμη κ.λπ Αγωνιστών)
β) Σκοπός του – επιτευχθείς: Κατάργηση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου – Μεγάλης Βουλγαρίας
γ) Ένωσις και της Δυτ. Μακεδονίας με την ελευθέρα Ελλάδα, όπως έγινε με τη Θεσσαλία μέχρι Μελούνα (1882).
δ) Προθέρμανση του επικού Μακεδονικού Αγώνα, ενόπλου 1904 – 1908 και προετοιμασία αγώνων – πολέμων – απελευθέρωσής μας 1912-13.
– Τα περισσότερα βγαίνουν από το κείμενον των Ελιμειωτών, που ακολουθεί ως προκήρυξη.




























