Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, η μετάβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στη νέα ψηφιακή εποχή, παρουσία του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, της Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύης Χριστοφιλοπούλου και του Προέδρου του ΣτΕ, Σωτήρη Ρίζου.
Η ηγεσία του Υπουργείου και ο πρόεδρος του ΣτΕ παρακολούθησαν την ηλεκτρονική επίδοση δικαστικού εγγράφου το οποίο έφερε ψηφιακή υπογραφή, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, το ΣτΕ γίνεται άλλος ένας φορέας που εκσυγχρονίζει τεχνικά και επιχειρησιακά τις διαδικασίες του, αποτελώντας παράλληλα το πρώτο δικαστήριο που καινοτομεί για να εξυπηρετήσει αποδοτικότερα και αποτελεσματικότερα πολίτες, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί τομή στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, καθώς μειώνει δραστικά το χρόνο, το κόστος και την ταλαιπωρία, λόγω της αποκλειστικής ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και μεταξύ πολιτών και επιχειρήσεων με τις δημόσιες υπηρεσίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση ψηφιακών υπογραφών και ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014 για το σύνολο των φορέων του δημοσίου.
Μετά την επιτυχή ηλεκτρονική επίδοση του δικαστικού εγγράφου το οποίο έφερε ψηφιακή υπογραφή, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Πρόεδρος του ΣτΕ, Σωτήρης Ρίζος, δήλωσαν σχετικά:
Κ. Μητσοτάκης: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Για το Συμβούλιο της Επικρατείας. Για την Ελληνική Δικαιοσύνη. Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς για πρώτη φορά έγινε ηλεκτρονική επίδοση δικογράφου από το Συμβούλιο της Επικράτειας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε σε αγαστή συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Υπουργείου μας. Άλλωστε έχουμε την εποπτεία για τη διάδοση των ψηφιακών υπογράφων και κατά συνέπεια τον ουσιαστικό περιορισμό της τεράστιας μετακίνησης ποσότητας χαρτιού από το ελληνικό δημόσιο και δη μεταξύ των δικαστηρίων και του αρμόδιου υπουργείου. Εκτιμούμε ότι 3.000.000 είναι οι σελίδες χαρτιού οι οποίες μετακινούνται μεταξύ του δικού μας υπουργείου και του Συμβουλίου της Επικράτειας κάθε χρόνο. Όλα αυτά σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν».
Ε. Χριστοφιλοπούλου: «Από τη δική μου πλευρά θέλω να διαβεβαιώσω τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι η στήριξη και από την πλευρά των πόρων θα είναι συνεχής. Το επόμενο προγραμματικό πλαίσιο είναι ένα πλαίσιο το οποίο θα μπορέσει να φιλοξενήσει χρηματοδοτικά τη συνέχιση των προσπαθειών και την επέκτασή τους. Θα είμαστε αρωγοί στΟ Συμβούλιο της Επικράτειας και αυτή τη φορά».
Σ. Ρίζος: «Η πορεία του Συμβουλίου της Επικρατείας στην οδό της ηλεκτρονικής πληροφορίας και επικοινωνίας είναι σχετικώς μακρά και γόνιμη. Διακρίνεται έναντι εγχώριων θεσμών και ανταγωνίζεται αξιοπρεπώς αντίστοιχους θεσμούς πολύ προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών. Το πληροφοριακό του σύστημα έχει πληρότητα και βάθος, που μόνο εκείνο που το εκμεταλλεύονται γνωρίζουν την αξία του. Ένα μικρό μέρος επιδείχθηκε σήμερα. Συνέργεια με τη Διοίκηση για να ξεφύγουμε οριστικά από το τέλμα των χαρτιών και την βαρβαρότητα της αναλώσεως του χρόνου των ανθρώπων, δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων, δικηγόρων υπαλλήλων και λειτουργών της Δημοσίας Διοικήσεως. Το Δικαστήριο έχει την εύλογη προσδοκία ότι θα τύχει πραγματικής υποστηρίξεως τόσο ως προς κεφάλαιο των πόρων όσο και ως προς το κεφάλαιο της διαθέσεως του αναγκαίου επιστημονικού προσωπικού».