Σχεδόν 50.000 επιχειρήσεις έκλεισαν στη Βόρεια Ελλάδα, την τριετία 2011-2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν 19 επιμελητήρια περιοχών της Μακεδονίας και της Θράκης και τα οποία παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ.
Από τα στοιχεία των επιμελητηρίων της Δυτικής Μακεδονίας προκύπτει ότι στην περιφέρειά μας έκλεισαν συνολικά 4.736 επιχειρήσεις και συγκεκριμένα: 2.560 στην Π.Ε. Κοζάνης, 854 στην Π.Ε. Γρεβενών, 899 στην Π.Ε. Καστοριάς και 423 στην Π.Ε. Φλώρινας.
Οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο είναι μικρομεσαίες -πολλές εκ των οποίων παραγωγικές-, που δραστηριοποιούταν από 5 έως 15 χρόνια και απασχολούσαν, η κάθε μία, από 5 έως 50 άτομα προσωπικό.
Αντίστοιχα, οι νέες επιχειρήσεις που εγγράφονται στα επιμελητήρια είναι, στην πλειοψηφία τους, επιχειρήσεις εστίασης και παροχής υπηρεσιών, που απασχολούν κατά μέσον όρο 1-2 άτομα. Ως κε τούτου η «ψαλίδα» των 49.659 επιχειρήσεων που έκλεισαν στην 3ετία, έναντι των 35.356 που ιδρύθηκαν διευρύνεται ακόμη περισσότερο αν συνυπολογιστούν οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν έναντι εκείνων που δημιουργήθηκαν.
Σύμφωνα με τις απόψεις που κατέθεσαν στη συνέντευξη Τύπου οι συμμετέχοντες πρόεδροι των επιμελητηρίων, τον “βρόγχο” για τις επιχειρήσεις της περιοχής -και όχι μόνο- αποτελούν τα προβλήματα της πολύ υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης, των κόκκινων δανείων προς τις τράπεζες, της ανύπαρκτης ρευστότητας και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, πρόσθετη πίεση για τις επιχειρήσεις δημιουργούν οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές που ισχύουν στις χώρες των Βαλκανίων, ωθώντας πολλούς επιχειρηματίες στην επαγγελματική μετανάστευση.
Πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλες χώρες, προς τα βόρεια είτε προς τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας. Στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να υπάρχει φορολογικό σύστημα κοντινό στων γειτόνων μας, με φορολογικό συντελεστή 10%, μείωση του ΦΠΑ κατά 50% και επιπλέον μείωση 10% στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές”, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας και αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιορδάνης Τσώτσος.
Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στις μεταφορικές εταιρείες, “που αναγκάζονται να αλλάξουν τις πινακίδες των οχημάτων τους σε ρουμανικές και βουλγαρικές”, ενώ ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στα “κόκκινα δάνεια”, υπενθυμίζοντας ότι το ύψος του ανέρχεται σε συνολικά 66,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πολύ μεγάλο ποσοστό αφορά επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες της Δράμας είναι αποκομμένοι από την Εγνατία Οδό, ενώ “υπάρχει διαρκής αφαίμαξη προς τη Βουλγαρία”, με αποτέλεσμα ο νομός να έχει την υψηλότερη ανεργία.
Στην Θεσσαλονίκη το ποσοστό κλειστών καταστημάτων φθάνει στο 11,5%, Στα ίδια επίπεδα κινείται και η αγορά της Καβάλας, όπου στο σύνολο των εμπορικών δρόμων τα κλειστά καταστήματα αντιπροσωπεύουν το 10,4% . Το υψηλότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων εμφανίζεται στο κέντρο της Κοζάνης με 18% ενώ ορισμένοι εμπορικοί δρόμοι εμφανίζουν ποσοστό από 22% ως 30%. Στην Έδεσσα τα κλειστά καταστήματα αγγίζουν το 15,7%.
Δρόμοι “διαφυγής” στην Τουρκία
Από την άλλη τώρα το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος δημοσιοποίησε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μητρώο του αριθμεί, σήμερα, 150 μέλη-επιχειρήσεις, καταγράφοντας αύξηση κατά 75 μέλη (αύξηση100% ) σε σχέση με το 2012.
Σήμερα στην τουρκική αγορά είναι εν ενεργεία 500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που πραγματοποιούν επενδύσεις της τάξης των 8,5 δισ ευρώ. Πετρελαιοειδή, ιχθυοκαλλιέργειες, κατασκευές και τουρισμός αφήνουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν υποκαταστήματα υπό μορφή joint venture. Όσο για τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια προωθείται πακέτο διακοπών δύο εβδομάδων σε Ελλάδα και Τουρκία, το οποίο έχει αποφέρει σημαντικά κέρδη στις οικονομίες των δύο χωρών με την αύξηση των επισκεπτών κατά ένα εκατομμύριο.