Η επόμενη μέρα στη ΔΕΗ, οι κινήσεις που γίνονται με στόχο την άρση της επιστράτευσης των εργαζομένων της ΔΕΗ, οργανωτικά, εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα και η έναρξη διαδικασιών για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την Εκτελεστική Επιτροπή και τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Κ.Η.Ε., που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Πτολεμαΐδα.
Οι ανωτέρω συνεδριάσεις της Ε.Ε. και του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ στο ξενοδοχείο “Παντελίδης” της Πτολεμαΐδας πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προγραμματισμένων συναντήσεων και ενημερώσεων του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Κ.Η.Ε. σε Φλώρινα, Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη για την ενημέρωση των εργαζομένων στην ενέργεια σχετικά με θέματα της επικαιρότητας.
Μείζον θέμα για τη ΓΕΝΟΠ είναι η άρση της επιστράτευσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ, καθώς πρόκειται για ζήτημα που θίγει τη δημοκρατία, γι’ αυτό και έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, με αίτημα την άρση της επιστράτευσης, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Σταμάτης Ρέλιας. Ιδιαίτερα που η επιστράτευση έγινε με την επίκληση “ενδεχόμενης απειλής ‘μπλακάουτ’”.
Για το θέμα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας λέχθηκε ότι προς το παρόν υπάρχει μια συζήτηση- ανίχνευση των προθέσεων των αρμόδιων υπουργών προκειμένου μέχρι τέλη Νοεμβρίου να επιτευχθεί η υπογραφή των ΣΣΕ, καθώς στην ουσία θα υπογραφούν τρεις ξεχωριστές ΣΣΕ: μια για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, μια για τους εργαζόμενους στον ΔΕΔΔΗΕ και μια ξεχωριστή για τον ΑΔΜΗΕ. Για το σκοπό αυτό θα οριστούν οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ για τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή των τριών ΣΣΕ.
Η γενική κατεύθυνση για την υπογραφή ΣΣΕ θα αφορά την προστασία της ΔΕΗ «από τα διάφορα αρπακτικά», την προστασία των θέσεων εργασίας και την ενίσχυση του μισθολογίου και κυρίως την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στις εταιρίες που δημιουργήθηκαν από τα σπλάχνα της ΔΕΗ, καθώς για παράδειγμα το ασφαλιστικό κεφάλαιο των εργαζομένων στον ΑΔΜΗΕ είναι ενσωματωμένο στην περιουσία της ΔΕΗ.
Πραγματοποιήθηκε μάλιστα κι ένας απολογισμός του αγώνα που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα ενάντια στις κυβερνητικές αποφάσεις για τη “μικρή ΔΕΗ” και σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος τύπου της ΓΕΝΟΠ, Κώστας Κουτσοδήμας, «η σύγκρουση με την κυβέρνηση έχει καταγραφεί ως επιτυχία, γιατί είχαμε μαζί μας το 55% της ελληνικής κοινωνίας- σύμφωνα με γκάλοπ που έγινε, την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία, όλους τους φορείς, διότι κατάφερε επικοινωνιακά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να αποκαλύψει και να ξεγυμνώσει την κυβέρνηση και κύρια την κυβερνητική εκπρόσωπο που έβγαινε στις τηλεοράσεις και μιλούσε για μνημονιακή υποχρέωση, πράγμα που καταρρίψαμε. Όπως καταρρίψαμε και τους ισχυρισμούς για προαπαιτούμενο και τα περί απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έγινε το ’92. Και απόδειξη είναι ότι πολλοί ιδιώτες επενδυτές έχουν μπει στην παραγωγή Η/Ε με φυσικό αέριο και κάποιοι δραστηριοποιήθηκαν και στη λιανική, με τα γνωστά αποτελέσματα τα οποία σήμερα είναι αντικείμενο που απασχολεί τη δικαιοσύνη.»
Σύμφωνα με δήλωση του μέλους του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ και προέδρου του Σωματείου «Σπάρτακος» Γιώργο Αδαμίδη, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έθεσε το αγωνιστικό πλαίσιο για το επόμενο χρονικό διάστημα, παρά το ότι υπάρχει η επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ, αφού, όπως τόνισε, «υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να πιέσουμε τη διοίκηση, όπως για παράδειγμα για την υπογραφή ΣΣΕ, το θέμα της έλλειψης προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας ή τα εργατικά ατυχήματα.»
Επίσης, το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να οριστούν τα νέα περιφερειακά γραφεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, τα οποία μάλιστα θα περικοπούν κατά τι.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ