Στην καταληκτική της σχολικής χρονιάς γιορτή του 2ου Νηπιαγωγείου Βελβεντού (12-6-2014) προσκλήθηκε και ανταποκρίθηκε με χαρά στην τιμητική πρόσκληση ο Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού με την παρουσία στη γιορτή, του Εφημερίου του.
Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού, στην οποία λόγω καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε η γιορτή, ήταν κατάμεστη από γονείς των νηπίων-παιδιών τους, από τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους, από μικρομαμάδες, που με τα μικρότερα παιδιά στην αγκαλιά τους, πήγαν στην όμορφη γιορτή των νηπίων.
Το θέμα της γιορτής με τίτλο: ‘’Κάποτε στο Βελβεντό, νεράιδες ζούσανε θαρρώ…’’, αναφερόταν σε τοπικό μύθο για τις νεράιδες και τις μούσες, που ζούσαν μαζί στις δασώδεις πλαγιές των Πιερίων, για την απαγωγή των μουσών από τον Απόλλωνα, τη μεταφορά τους στον Ελικώνα και την επιστροφή τους στα Πιέρια και γενικότερα για τον τρόπο ζωής τους σ’ αυτά.
Στον αποχαιρετιστήριο λόγο της η κ. Άσπα Παπαμίχου, διευθύντρια του Νηπιαγωγείου, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες μέσα στη χρονιά και στην αφορμή για την επιλογή του θέματος. Είπε: ‘’Το Νερό-Σταγόνα ήταν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που αναλάβαμε φέτος. Έτσι σχεδόν από την αρχή της χρονιάς με τα πρωτοβρόχια, γνωρίσαμε τον κύκλο του νερού και τις μορφές του: στερεό-υγρό-αέριο, πειραματιστήκαμε με τις ιδιότητές του, μάθαμε τραγούδια, ποιήματα, παραμύθια και παιχνίδια.
Γνωρίσαμε τη χρησιμότητά του, την έλλειψή του, τη μόλυνση, τη σπατάλη και πολλά άλλα.
Επισκεφτήκαμε τη Λίμνη, το Λάκκο και σε συνεργασία με το ΚΠΕ Βελβεντού, το Νερόμυλο και το Σκεπασμένο. Εκεί ο κ. Κώστας (Σαμαράς) από το ΚΠΕ μάς αφηγήθηκε μέσα σ’ αυτό το ειδυλλιακό τοπίο το παραμύθι με τις νεράιδες, που κατέβαιναν εκεί και έπαιζαν, λούζονταν και γλεντούσαν.
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και αργότερα στο σχολείο αποφασίσαμε να το παίξουμε. Έτσι, γεννήθηκε η σημερινή γιορτή που βασίστηκε στο βελβεντινό μύθο και εμπλουτίστηκε από τις ιδέες των παιδιών.
Να ευχαριστήσουμε τον κ. Γιάννη Παπαγόρα, που από την ποιητική του συλλογή βρήκαμε αυτό το υπέροχο ποίημα τις ‘’Πιερίδες Μούσες’’ και το κάναμε τραγούδι.
Επίσης να ευχαριστήσουμε τους γονείς για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε: Δεν μας χαλάσατε ποτέ χατίρι! Ήσασταν πάντα πρόθυμοι σε ό,τι σας ζητούσαμε! Και ευχόμαστε να συνεχίσετε έτσι γιατί όταν υπάρχει συνεργασία σχολείου-οικογένειας το όφελος φαίνεται στα παιδιά σας!’’.
Τα 27 νήπια-μαθητές ντυμένα με τις απαιτήσεις του ρόλου τους και με την παιδαγωγική διδασκαλία και καθοδήγηση των Νηπιαγωγών τους, παρουσίασαν μια πολύ όμορφη και χαριτωμένη γιορτή, όπου κυριαρχούσε η αθωότητα, η έκπληξη, η γλυκιά παιδική φωνούλα, το καθαρό βλέμμα, όλα αυτά με μουσικές από έργα του Μάνου Χατζιδάκι, του Παντελή Θαλασσινού, το χορό των σπαθιών και άλλες μουσικές, με μελοποιημένους στίχους από ποίημα του Γιάννη Παπαγόρα μαζί με το σκηνικό της λίμνης και του καταρράκτη των Πιερίων, συνέθεσαν αρμονικά τη νηπιακή αθωότητα (το πρωτογενές υποστατικό υλικό) με τη φυσική (απείραχτη) γνησιότητα της κτίσης.
Αναγωγικά μάς πήγαν στα νοήματα του Προοιμιακού: ‘’Αναβαίνουσιν όρη και καταβαίνουσι πεδία, εις τον τόπον, ον εθεμελίωσας αυτά… Ο εξαποστέλλων πηγάς εν φάραγξιν, ανά μέσον των ορέων διελεύσονται ύδατα. Ποτιούσι πάντα τα θηρία του αγρού, προσδέξονται όναγροι εις δίψαν αυτών. Επ’ αυτά τα πετεινά του ουρανού κατασκηνώσουσι, εκ μέσου των πετρών δώσουσι φωνήν. Ποτίζων όρη εκ των υπερώων αυτού, από καρπού των έργων σου χορτασθήσεται η γη’’. (Ψαλμός 103)
Ανέβηκαν στα όρη και κατεβήκαν στις πεδιάδες, στον τόπο που καθόρισες γι’ αυτά… Κάνεις τις πηγές να τρέχουν στα φαράγγια, ανάμεσα από τα βουνά περνούν νερά. Σ’ αυτά ποτίζονται όλα τα ζώα του αγρού, τ’ άγρια γαϊδούρια σβήνουνε τη δίψα τους. Στις όχθες τους πουλιά χτίζουν φωλιές, ανάμεσα στους θάμνους κελαηδούνε. Ποτίζεις τα βουνά απ’ τα ψηλά σου δώματα, απ’ τους καρπούς των έργων σου χορταίνει η γη.
Ήταν πολύ όμορφα όλα. Μας έδωσαν χαρά.
Συγχαίρουμε τα νήπια-μαθητές και τις νηπιαγωγούς (κ. Λαμπρινή Πούτα, κ. Στέλλα Μπούσιου, κ. Άσπα Παπαμίχου, κ. Άννα Τσιανάκα) του 2ου Νηπιαγωγείου Βελβεντού για την ωραία γιορτή που μας πρόσφεραν και ευχόμαστε σε όλους ένα όμορφο και καλό καλοκαίρι.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,
παπαδάσκαλος (13-6-2014)