«Για τη λειτουργία του νέου υποκαταστήματος του ΟΓΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας απαιτείται ανακατανομή των υφισταμένων οργανικών θέσεων μεταξύ της Κεντρικής Υπηρεσίας και του εν λόγω Περιφερειακού Υποκαταστήματος, καθώς και η πρόσληψη νέων υπαλλήλων για τη στελέχωσή του, μέσω ΑΣΕΠ. Καθώς και ότι θα πρέπει επίσης να γίνουν από τις υπηρεσίες του ΟΓΑ όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αφενός μεν για την εύρεση κτιρίου, όπου θα στεγαστούν ον υπηρεσίες του Υποκαταστήματος, αφετέρου δε για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού».
Για τα παραπάνω ενημερώνει η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνης Πάλλη –Πετραλιά τους βουλευτές Κοζάνης Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Αλέξανδρο Αθανασιάδη, απαντώντας σε σχετική επερώτηση που υπέβαλαν οι δύο βουλευτές στο τέλος του 2008, στην οποία τόνιζαν την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ίδρυσης υποκαταστήματος ΟΓΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Το κείμενο της ερώτησης των δύο βουλευτών καθώς και η απάντηση του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, έχουν ως εξής:
«Κυρία Υπουργέ,
Μετά την αλλαγή καθεστώτος του Ο.Γ.Α. (Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων) το 1998 σε ταμείο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών (Ν 2458/97), το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού αναγνώρισε την ανάγκη ίδρυσης υποκαταστημάτων, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του.
Μέχρι στιγμής, λειτουργούν πανελλαδικά 8 υποκαταστήματα: ένα υποκατάστημα στο Ηράκλειο, ένα στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Πάτρα, ένα στη Λάρισα, ένα στην Κομοτηνή, ένα στην Τρίπολη, ένα στη Λαμία και το πιο πρόσφατο στα Ιωάννινα.
Η σκέψη του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν πράγματι σωστή καθώς τα τοπικά αυτά υποκαταστήματα, με την ίδρυση και την εύρυθμη λειτουργία τους μπορούν να διευκολύνουν κατά πολύ την ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων στις συναλλαγές τους με το ταμείο, αφού καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων:
1) Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (παροχή πληροφοριών σχετικά με τη νομοθεσία, σύναψη συμβάσεων με φαρμακεία, έλεγχος συνταγών και γενικότερα η παρακολούθηση της σωστής Φαρμακευτικής Περίθαλψης).
2) Οικογενειακά επιδόματα και Διοικητική Υποστήριξη (παραλαβή αιτήσεων για χορήγηση επιδομάτων, παροχή πληροφοριών στους ενδιαφερομένους για την πορεία των υποθέσεων τους, έκδοση βεβαιώσεων, τήρηση αρχείου, διακίνηση αλληλογραφίας και πολλές άλλες ακόμη αρμοδιότητες.).
Γίνεται λοιπόν, σαφές από τα παραπάνω το πόσο μεγάλη βοήθεια και ανακούφιση μπορούν να προσφέρουν τα τμήματα αυτά στις τοπικές κοινωνίες, απαλλάσσοντάς τους από ένα μεγάλο κομμάτι της γραφειοκρατίας, το οποίο τους ταλαιπωρεί μέχρι και σήμερα, με πολύμηνες συνήθως καθυστερήσεις.
Δυστυχώς όμως, ενώ η ανάγκη λειτουργίας των υποκαταστημάτων αυτών είναι κοινά αποδεκτή και ενώ υπήρξαν κάποια βήματα βελτίωσης με την ίδρυση τοπικών υποκαταστημάτων σε διάφορες πόλεις, στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει υπάρξει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή, αφήνοντας ολόκληρη την Περιφέρεια, στο έλεος των κεντρικών υπηρεσιών της Αθήνας.
Έπειτα από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ούτως ώστε να υπάρξει άμεση ίδρυση υποκαταστήματος ΟΓΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του»;
Η απάντηση της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνης Πάλλη –Πετραλιά
ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 10194/19-11-08 των κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Αθανασιάδη
«Απαντώντας στην αριθμ. 10194/19-11-08 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους Βουλευτές κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Αθανασιάδη, σχετικά με την ίδρυση Υποκαταστήματος ΟΓΑ στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1) Με το Π.Δ. 225/98, εγκρίθηκε η ίδρυση δεκατριών (13) Περιφερειακών Υποκαταστημάτων στις έδρες των υφιστάμενων διοικητικών Περιφερειών της χώρας μεταξύ των οποίων και αυτή της Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη. Μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν τα Περιφερειακά Υποκαταστήματα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα, τη Λάρισα, την Κομοτηνή, την Τρίπολη και τα Ιωάννινα.
2) Ο Ο.Γ.Α. σήμερα έχει μετεξελιχθεί από Οργανισμός προνοιακού χαρακτήρα σε Ασφαλιστικό Οργανισμό των αγροτών. Οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που καλείται να εξυπηρετήσει, σε συνδυασμό με την ανάγκη αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων για καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ ,καθιστά επιτακτική την λειτουργία του Περιφερειακού Υποκαταστήματος στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη.
3) Για τη λειτουργία του νέου υποκαταστήματος στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας απαιτείται ανακατανομή των υφισταμένων οργανικών θέσεων μεταξύ της Κεντρικής Υπηρεσίας και του εν λόγω Περιφερειακού Υποκαταστήματος, καθώς και η πρόσληψη νέων υπαλλήλων για τη στελέχωσή του, μέσω ΑΣΕΠ. Θα πρέπει επίσης να γίνουν από τις υπηρεσίες του ΟΓΑ όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αφενός μεν για την εύρεση κτιρίου, όπου θα στεγαστούν ον υπηρεσίες του Υποκαταστήματος, αφετέρου δε για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Βάσει των ανωτέρω και κατόπιν σχετικής εισηγητής του Διοικητή του Οργανισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΓΑ με την αριθμ. 1213/2/11.12/2008 απόφασή του ενέκρινε την έναρξη διαδικασιών λειτουργίας του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΟΓΑ Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη».