Στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, εκδικάστηκε χτες η υπόθεση του τραγικού θανάτου του 36χρονου Βασίλη Καραλευθέρη, ο οποίος τον Ιούνιο του 2005 κάηκε ζωντανός μέσα στα κρατητήρια του Τμήματος Ασφάλειας Πτολεμαΐδας.
Κατηγορούμενος είναι ένας αστυνομικός που είχε βάρδια εκείνο το μοιραίο βράδυ, ο οποίος πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή. Ο κατηγορούμενος που βαρύνεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, άσκησε έφεση, οπότε χτες ξαναήρθε η υπόθεση στο ακροατήριο του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας.
Έπειτα από έξι ώρες ακροαματικής διαδικασίας, αφού εξετάστηκαν 12 μάρτυρες κατηγορίας
Συνέχεια στη σελ. 14
και υπεράσπισης του αστυνομικού, στις 3.30 μ.μ. η δίκη διακόπηκε για να συνεχιστεί σήμερα στις 9 το πρωί. Για σήμερα μένουν οι αγορεύσεις του εισαγγελέα και των δικηγόρων των αντίδικων πλευρών, ενώ νωρίς το μεσημέρι αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου. Πάντως, ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε στο δικαστήριο, δηλώνοντας ότι «δεν αποδέχομαι την κατηγορία», καθώς, όπως υποστήριξε «το συγκεκριμένο περιστατικό δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί από κανέναν ευσυνείδητο αστυνομικό».
Πρόκειται για μια υπόθεση που τον Ιούνιο του 2005 συγκλόνισε το νομό Κοζάνης και ολόκληρο το πανελλήνιο. Ο 36χρονος είχε συλληφθεί στις 26 Ιουνίου μαζί με ένα άλλο άτομο, επειδή στο αυτοκίνητο που επέβαιναν βρέθηκε μικροποσότητα κάνναβης. Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Τμήμα Ασφάλειας Πτολεμαΐδας. Ο ένας αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Β. Καραλευτέρης οδηγήθηκε στα κρατητήρια, δεμένος πισθάγκωνα. Μέσα στο κελί του κρατητηρίου βρέθηκε νεκρός από τις αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν από φωτιά που εκδηλώθηκε στο κρατητήριο. Τη φωτιά, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης στο δελτίο που είχε εκδώσει, είχε βάλει ο κρατούμενος στα κλινοσκεπάσματα και τα στρώματα του κρατητηρίου του Τμήματος Ασφαλείας στο οποίο και κρατούνταν.
Αρχικά, η υπόθεση του θανάτου του Β. Καραλευθέρη είχε μπει στο αρχείο, διότι με εισαγγελική διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης η ευθύνη για τον θάνατό του αποδόθηκε στον ίδιο τον κρατούμενο, με συνέπεια να απαλλαχθούν από κάθε ευθύνη οι αστυνομικοί που βρίσκονταν το βράδυ εκείνο στο Τμήμα Ασφαλείας Πτολεμαΐδας.
Η οικογένεια του θύματος χρειάστηκε να προσφύγει κατά της εισαγγελικής διάταξης καταθέτοντας έφεση στον εισαγγελέα Εφετών Κοζάνης, με αποτέλεσμα την άνοιξη του 2007 να βρεθεί για πρώτη φορά στο εδώλιο ένας αστυνομικός που είχε υπηρεσία στο Τμήμα Ασφαλείας εκείνο το βράδυ, ως υπαίτιος εξ αμελείας για τον θάνατο του 36χρονου.
Χ.Β.