Σε δίωρη κατάληψη των πύργων ελέγχου των ορυχείων της περιοχής προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ορυχεία της ΔΕΗ, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Ενέργειας/ΔΕΗ «Σπάρτακος» με συνέπεια να σταματήσει η δραστηριότητα στα ορυχεία από τη 1μ. έως 3μ.μ., σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή της μετενέργειας στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου (8μηνα) στη ΔΕΗ, που έχει ως αποτέλεσμα οι νέες προσλήψεις συμβασιούχων 8μηνιτών να γίνεται με μικτό μισθό 586 ευρώ.
Την έντονη αντίδρασή της στην εξέλιξη αυτή εξέφρασε η διοίκηση του σωματείου σε έκτατη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας, καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος του «Σπάρτακου», Γιώργος Αδαμίδης, οι συμβάσεις του προσωπικού που θα προσλαμβάνεται στα 8μηνα θα είναι πλέον συμβάσεις ανειδίκευτων εργατών, επειδή έχουν λήξει οι κλαδικές τους συμβάσεις. «Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί η ΔΕΗ ανειδίκευτους εργαζόμενους για να καλύπτουν πάγιες ανάγκες της επιχείρησης», δήλωσε ο κ. Αδαμίδης, και τόνισε ότι «αυτές οι προσλήψεις και πολλές ακόμα θα πρέπει να είναι προσωπικό αορίστου χρόνου».
Ως μια πρώτη αντίδραση, είπε, αποφασίστηκε η δίωρη παύση εργασιών στα ορυχεία, καθώς το σωματείο ευελπιστεί ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχει συνάντηση με το αρμόδιο Υπουργείο και τη διοίκηση της ΔΕΗ, εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία ότι «θα πετύχουμε να αλλάξουν αυτές οι συμβάσεις να μην είναι συμβάσεις εξαθλίωσης, αλλά για εργαζόμενους που είναι ειδικευμένοι. Διότι δεν είναι δυνατόν η επιχείρηση να εμπιστεύεται σε εργαζόμενους των 450 ευρώ (586 € μεικτά) εξοπλισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Καμία σώφρων επιχείρηση δεν το κάνει αυτό, υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα στον ιδιωτικό τομέα, όπου καμία μεγάλη επιχείρηση δεν το κάνει αυτό, παρόλο ότι και εκεί έληξαν οι κλαδικές συμβάσεις».
«Αυτό για εμάς είναι ανεπίτρεπτο, διότι θεωρούμε ότι το δουλεμπόριο εργαζομένων στη ΔΕΗ- όπως το ονομάζουμε, μπαίνει πλέον και από την μπροστινή και όχι μόνο από την πίσω πόρτα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του «Σπάρτακου» Αθανάσιος Μάστορας, σημειώνοντας ότι μπορεί η ηγεσία της ΔΕΗ να υπέγραψε- ως όφειλε τη διαδικασία αυτή, ως υποχρεούτο, αλλά υπάρχει ανησυχία και από τα ηγετικά στελέχη της επιχείρησης αναφορικά με το ότι δεν μπορεί να εμπιστεύεται εξοπλισμό εκατομμυρίων ευρώ σε συναδέλφους οι οποίοι θα αμείβονται με αυτό τον εξευτελιστικό μισθό».
Ο αντιπρόεδρος του σωματείου Άρης Βατάλης, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να προσλαμβάνονται χειριστές συμβασιούχοι στη ΔΕΗ με το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ οι 8μηνίτες τον περασμένο Φεβρουάριο προσλήφθηκαν με διαφορετικό μισθό». Σημείωσε ότι το μέτρο αυτό απορρέει από την πολιτική των μνημονίων και άσκησε κριτική στο συνδικαλιστικό κίνημα «διότι, δυστυχώς, άφησε να περάσουν οι πολιτικές αυτές και αυτοί οι νόμοι». Πρέπει, τόνισε, «να δώσουμε τον αγώνα διότι είναι άδικο να εργάζεται ειδικευμένο προσωπικό με τον κατώτατο μισθό ανειδίκευτου εργάτη».
Το μέλος του Δ.Σ. του «Σπάρτακου», Φάνης Καραμπίκας, ανέφερε ότι η παράταξή του (ΣΑΔ-ΔΑΣΚ-ΑΚΕ) είχε καταγγείλει αυτά τα μέτρα από όταν πέρασαν, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο να περάσει αυτό το μέτρο και πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να μην ισχύσει, αλλά και να ανατραπεί αυτή η πολιτική και να επανέλθει το καθεστώς που υπήρχε, διότι μέσα από αυτό το νόμο μπαίνει και ζήτημα κατάργησης του πενθημέρου».
Τα μέτρα αυτά είναι αποτέλεσμα των μνημονίων που έχουν ψηφιστεί, τόνισε το μέλος της διοίκησης και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Κώστας Βόμβας, καταγγέλλοντας ότι «οι υπόλοιπες παρατάξεις έχουν βάλει “πλάτη” για να περάσουν, συμμετέχοντας σε επιτροπές για τις περικοπές των μισθών των εργαζομένων και τώρα έρχονται με τουφεκιές στον αέρα να αποδείξουν ότι τάχα είναι κοντά στον εργαζόμενο». Απηύθυνε κάλεσμα αγώνα σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους εργαζόμενους για συνολική υπεράσπιση των μισθών και εργασιακών ζητημάτων, διότι «το θέμα δεν είναι υπόθεση μόνο των 8μηνιτών αλλά αφορά όλους μας και δεν είναι μόνο τα εργασιακά ή ασφαλιστικά που δέχονται επίθεση».
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ