Στη δίνη της κρίσης έχουν μπει οι χαμηλόμισθοι δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς ο οργανισμός «πάγωσε» το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και τη χορήγηση κάθε νέου στεγαστικού δανείου.
Στο νομό Κοζάνης πάνω από 1.000 δικαιούχοι, που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, μάταια περιμένουν τα λιγοστά χρήματα της επιδότησης ενοικίου, τα οποία έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν το ενοίκιο και να «βουλώσουν» κάποιες τρύπες. Δυστυχώς όμως το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που ξεκινούσε κάθε χρόνο δεν ξεκίνησε ακόμη για φέτος, ούτε κανείς γνωρίζει «τι μέλλει γεννέσθαι». Επίσης σταμάτησε κάθε διαδικασία για νέα στεγαστικά δάνεια.
Η διοίκηση του ΟΕΚ με επείγον έγγραφο που απέστειλε στο γραφείο του οργανισμού της Κοζάνης και σε όλα τα περιφερειακά γραφεία της χώρας, ζητά από τους κατά τόπους διευθυντές να μην κάνουν στο εξής δεκτές αιτήσεις για χορήγηση στεγαστικών ή επισκευαστικών δανείων και να αναστείλουν κάθε διαδικασία ακόμη και για δάνεια που εγκρίθηκαν. Εξάλλου, με ανακοίνωση του προέδρου του οργανισμού, γίνεται γνωστό ότι «θα αναδομηθούν όλα τα προγράμματα και θα τεθούν νέα κριτήρια», πράγμα που θα ισχύσει και για τα στεγαστικά δάνεια και για την επιδότηση ενοικίου. Συγχρόνως ζητήθηκε από τους κατά τόπους διευθυντές να αποστείλουν αναλυτική οικονομική κατάσταση στη διοίκηση. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι τοπικοί διευθυντές αναμένουν νέες οδηγίες από τη διοίκηση του ΟΕΚ. Στο μεταξύ, οι δικαιούχοι του οργανισμού ασφυκτιούν με τα πενιχρά εισοδήματα, με τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν αυτοί και οι οικογένειές τους, ενώ δεν γνωρίζουν αν θα πάρουν φέτος το επίδομα ενοικίου, το οποίο μέχρι τώρα ήταν μία οικονομική ανάσα γι’ αυτούς.
Ο λόγος που επικαλείται ο ΟΕΚ για την αναστολή των παροχών είναι η δραματική μείωση των αποθεματικών του, καθώς από 750 εκ. ευρώ που ήταν το 2006 έπεσε στα 150 ευρώ φέτος. Τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν ούτε για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που κοστίζει περί τα 220 εκ. ευρώ.
Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για το μαχαίρι σε στεγαστικές παροχές του ΟΕΚ εξέδωσαν η ΓΕΣΕΕ, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, σωματεία και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ