«Νεοαποικιοκρατικό» χαρακτήρισε το οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζεται στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών, ο Καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης σημειώνοντας ότι η κρίση οργανώθηκε, έχοντας ως στρατηγικό στόχο την άνιση ανάπτυξη στην Ευρώπη μεταξύ των χωρών του Βορά και των χωρών του Νότου.
Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΕΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, μιλώντας σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και Η Δομή Ισότητας Φύλων, με ένα «Κοινωνικοοικονομική Κρίση και Εργαζόμενοι τόνισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθείται είναι αδιέξοδη, καθώς αυξάνει την ανεργία και την ύφεση, ενώ όπως σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όλοι πλέον ομολογούν ότι το πρόγραμμα του μνημονίου δεν βγαίνει», ενώ ανέπτυξε την εναλλακτική πρόταση των συνδικάτων, την οποία εκπόνησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Ο Σ. Ρομπόλης αναφέρθηκε στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης. Σημείωσε ότι «η πολιτική που οργανώθηκε από το 2009 και μετά, έχει εξαντλήσει τα όριά της και τις δυνατότητές της, που δεν μπορεί ούτε καν να επιτύχει τους στόχους, που το ίδιο το πρόγραμμα θέτει. Αυτό είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, καθώς περιπλέκει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση της χώρας στην οποία εφαρμόζεται αυτό το πρόγραμμα, άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με το πρόγραμμα.
Είπε ακόμη ότι οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις που είχε κάνει από το 2010 το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, επαληθεύτηκαν, καθώς η ύφεση το 2013 ήταν της τάξης του -5 έως -5,5%, η ανεργία από το 24,2% που έκλεισε το 2012 θα κινηθεί το 2013 κατά μέσο όρο μεταξύ 29 και 30%, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τη στατιστική ανεργία, καθώς η πραγματική ανεργία φτάνει στο 35 – 36%. Ο Καθηγητής Οικονομίας είπε επίσης πως «δεν συμμεριζόμαστε την άποψη που λέει ότι το 2014 η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη, καθώς τα στοιχεία τα δικά μας δίνουν μία ύφεση -2 με -2,5% και η ανεργία θα κυμανθεί ανάμεσα στο 31,5% – 32%. Σημαντική είναι πάντως η επισήμανση του Σ. Ρομπόλη, ότι στις εκτιμήσεις αυτές συγκλίνουν κι’ άλλα διεθνή ινστιτούτα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ορισμένα εκ των οποίων προβλέπουν μέχρι και 35% ανεργία το 2014.
Σημείωσε ακόμη ότι «ο κόσμος της εργασίας βιώνει μία πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είχε μία στόχευση: σε μία υλιστική απαξίωση της εργασίας και σε μία επιλεκτική απαξίωση των επιχειρήσεων. Διότι έχουμε και στον τομέα των επιχειρήσεων σοβαρά προβλήματα, αλλά έχουμε και φαινόμενα που τους ευνοούν. Αυτό το οποίο τους ευνοεί ιδιαίτερα, είναι ότι οι πόροι που εξασφαλίζουν οι επιχειρήσεις – όσες λειτουργούν και είναι σε βιωσιμότητα – η όποια εξοικονόμηση πόρων έχουν από τη μείωση των μισθών, δεν το έχουνε κάνει μείωση των αγαθών και των υπηρεσιών, ούτε επενδυτικές πρωτοβουλίες βελτίωσης της παραγωγικής διαδικασίας, απλώς έχουν συμβάλει στην αύξηση της κερδοφορίας τους.
Αναφέρθηκε και στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, καθώς 960.000 επιχειρήσεις που ήταν το 2009 μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουνε κλείσει 190.000 επιχειρήσεις. Από τις 800.000 υπάρχουν 420.000 που είναι σε βιωσιμότητα, οι υπόλοιπες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
Μίλησε ακόμη για μελέτη που έχει υπό εκπόνηση το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και θα την παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, στην οποία αξιολογούνται οι πολιτικές και τα αποτελέσματα των μνημονίων. Το ενδιαφέρον είναι ότι όλες οι καμπύλες της μελέτης για ΑΕΠ, απασχόληση, μισθούς, κ.λ.π. είναι πτωτικές, εκτός από δύο που είναι ανοδικές και είναι η κερδοφορία και ο λόγος κερδών προς αμοιβές εργασίας. «Σ’ αυτό το διάγραμμα των δέκα καμπυλών έχει μπροστά του κανείς όλη την αξιολόγηση των μνημονίων και τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σ. Ρομπόλης, προσθέτοντας ότι «όλοι πλέον μιλούν ανοιχτά για μία ανεπιτυχή πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Μεσογείου. Εμείς προσθέτουμε ότι είναι ένα πρόγραμμα που έχει μετατρέψει μία οικονομία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, την έχει μετατρέψει σε μία οικονομία των δανειστών. Δηλαδή έχει αλλάξει το χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας, καθώς το 83% των πόρων που συγκεντρώνει το κράτος είτε από δανεισμός είτε από φόρους, διοχετεύεται προς το εξωτερικό». Επίσης, πολύ σοβαρό χαρακτηρίζει ο καθηγητής το εξής: «Μέσα σ’ αυτό το μείγμα πολιτικής υπάρχουν και στοιχεία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Εμείς μιλάμε για ένα μοντέλο, που στα οικονομικά το λέμε «μοντέλο νεοαποικιοκρατίας», που προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν στην ελληνική οικονομία. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό θα συντελεστεί αυτό, αλλά είναι μία στρατηγική των μνημονίων».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ