Φωτιές άναψε στην περιοχή μας δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας (Καθημερινή), με τίτλο «Στη «μικρή ΔΕΗ» η νέα μονάδα Πτολεμαΐδας» και υπότιτλο «Συμφωνία διοίκησης – συνδικάτων για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της επένδυσης».
Το επίμαχο σημείο του δημοσιεύματος που προξένησε έναν πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ των σωματείων εργαζομένων ΔΕΗ «Ένωση» και «Σπάρτακος» αναφέρει ότι: «Στο πακέτο της «μικρής ΔEH», που θα δημιουργηθεί για να προσφερθεί σε ιδιώτες, θα εισέλθει και η νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας. Στο σενάριο αυτό φέρεται να καταλήγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της ΔEH αλλά και του συνδικάτου «Σπάρτακος» που εκπροσωπεί τους εργαζομένους στο λιγνιτικό κέντρο της δυτικής Mακεδονίας.
H συναίνεση ΔEH και εργαζομένων στη βόρεια Ελλάδα συνδέεται με τη διέξοδο που δίνει η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην Πτολεμαΐδα στο πρόβλημα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η επένδυση ύψους περίπου 1,3 δισ. ευρώ.
Μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο η μονάδα να μην καταφέρει να διασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση και άρα να μην υλοποιηθεί, η διοίκηση του «Σπάρτακος» τάσσεται υπέρ της υλοποίησής της που θα δώσει συνέχεια στην απασχόληση, μέσα από ένα σχήμα που θα συμμετέχουν ΔEH και ιδιώτες».
Έντονες αντιδράσεις από την “ΕΝΩΣΗ”
Τα λάβαρα του πολέμου σήκωσε αμέσως το Σωματείο Ενέργειας/ΔΕΣΜΗΕ- ΔΕΗ η «Ένωση» με αφορμή το εν λόγω δημοσίευμα. Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό (και τα μέλη του Δ/Σ.) τον καλεί να απαντήσει «εγγράφως, εάν αυτά που αναφέρονται στο δημοσίευμα υφίστανται και εάν η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ συμφωνεί η «Πτολεμαΐδα V» να είναι περιουσιακό στοιχείο που θα προσφερθεί στους ιδιώτες». Τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ: «Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που έχετε την τιμή να είστε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Μεγαλύτερης επιχείρησης της Χώρας της ΔΕΗ Α.Ε, σε όλες σας τις δημόσιες δηλώσεις σας αλλά και όταν απευθυνόσασταν είτε στους θεσμικούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, είτε σε συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και στα Σωματεία της Περιοχής, η θέση σας ήτανε, η Πτολεμαΐδα V να κατασκευαστεί μόνο από την ΔΕΗ Α.Ε και όχι από ιδιώτες ή κοινοπρακτικά σχήματα.
Με δεύτερη επιστολή της προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ (κ.κ. Ιωάννη Καραβασίλη και Ευάγγελο Μπουζούλα) η «Ένωση» αξιώνει την απαίτηση: «να μας απαντήσετε εγγράφως εάν είστε γνώστες αυτού του σεναρίου και εάν και εσείς συναινείτε με όλα αυτά που αναφέρονται στο ρεπορτάζ της κ. Λιάγγου, καθώς και εάν έχετε και εσείς την ίδια άποψη, σύμφωνα με το άρθρο της Καθημερινής, με την διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ και τη διοίκηση του Σωματείου Σπάρτακος».
Ταυτόχρονα, με άλλη επιστολή της προς τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ η «Ένωση» απαιτεί από τη ΓΕΝΟΠ «να πάρει επίσημα θέση και να καταδικάσει όλους αυτούς που συμφωνούν με το ξεπούλημα της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, τη ΔΕΗ», επισημαίνοντας ότι: «Για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V, μάχεται εδώ και χρόνια και το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και οι θεσμικοί φορείς της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Υπάρχουν άλλωστε, πρόσφατες αποφάσεις όλων των Διοικητικών Συμβουλίων, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, των Δημοτικών Συμβουλίων των Ενεργειακών Δήμων της περιοχής, των Εργατικών Κέντρων αλλά και των Σωματείων του Λεκανοπεδίου που ζητούν, την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα V από την ΔΕΗ.
Σε σχετική ανακοίνωση- απάντηση προς τη συντάκτρια του δημοσιεύματος κ. Χρύσα Λιάγγου, η «Ένωση» εκφράζει την έκπληξή της για όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, ειδικότερα στο σημείο όπου αναφέρεται για «σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του Υπουργείου περιβάλλοντος, της διοίκησης της ΔΕΗ, αλλά και του συνδικάτου «Σπάρτακος» που φέρεται να «εκπροσωπεί!!! τους εργαζόμενους στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας».
Η «Ένωση» διαμηνύει μάλιστα στην ανακοίνωσή της ότι: «Στην περιοχή μας, με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, τις οποίες μάλιστα πολλές φορές οικειοποιήθηκε η ηγεσία του συγκεκριμένου Σωματείου ότι, έγιναν κατόπιν εισηγήσεών του, αλλά και με αποφάσεις όλων των Δημοτικών Συμβουλίων των Ενεργειακών Δήμων και με τις αποφάσεις όλων των Σωματείων των εργαζομένων, διατρανώθηκε η άποψη ότι, η μονάδα αυτή, πρέπει να γίνει και να είναι ΔΕΗ και όχι να την Ξε-πουλήσουμε κοψοχρονιά στους ιδιώτες και τα συμφέροντα.
Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και άλλους στόχους υπηρετούν.
Δυστυχώς, για εμάς στα Σωματεία της ΔΕΗ, κάποιοι επέλεξαν να είναι άλλοτε οι αγωνιστές του Βορρά και άλλοτε τα παπαγαλάκια των συμφερόντων του Νότο».
Διευκρινήσεις
«Σπάρτακου»
Τη θέση του αναφορικά με την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας “Πτολεμαΐδα V” επαναδιατυπώνει το Σωματείο Ενέργειας/ΔΕΗ Σπάρτακος, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, σο οποίο τονίζεται ότι: «η θέση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ είναι πασίγνωστη, διαχρονική και απολύτως αταλάντευτη, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με την αντικατάσταση των παλαιών μονάδων, είναι επίσης γνωστή η θέση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, ότι αυτές θα πρέπει να γίνουν αποκλειστικά και μόνο από τη ΔΕΗ», ενώ σε διευκρινιστική του δήλωση ο πρόεδρος του Σπάρτακου Γιώργος Αδαμίδης, αναφέρει ότι είναι «προσωπική (του) εκτίμηση» η ένταξη της μονάδας “Πτολεμαΐδα V” στη «μικρή ΔΕΗ».
Στην ανακοίνωση του «Σπάρτακου» αναφέρεται ειδικότερα:
«Το πόσο γραφικοί, προβλέψιμοι, εμπαθείς και πρόθυμοι έχουν καταντήσει να είναι κάποιοι, είναι πραγματικά κάτι που καθόλου δε μας ξενίζει πια.
Παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται ούτε στη φιλοσοφία ούτε στην λειτουργία του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ο σχολιασμός ανακοινώσεων άλλων σωματείων και συλλόγων, δυστυχώς η επικαιρότητα μας αναγκάζει να κάνουμε μια εξαίρεση.
Καθιστούμε για μια ακόμα φορά ξεκάθαρο ότι: σε ό,τι έχει να κάνει με την Μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», η θέση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ είναι πασίγνωστη, διαχρονική και απολύτως αταλάντευτη, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με την αντικατάσταση των παλαιών μονάδων, είναι επίσης γνωστή η θέση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, ότι αυτές θα πρέπει να γίνουν αποκλειστικά και μόνο από τη ΔΕΗ. Ευελπιστούμε δε, ότι η Διοίκηση της Επιχείρησης θα εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για την κατασκευή της μονάδας, για την οποία το μόνο που έχουν κάνει κάποιοι είναι να ανησυχούν μόνο … δια αλληλογραφίας.
Οι κατασκευασμένες και αποπροσανατολιστικές ανακοινώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το μόνο που κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν την ανασφάλεια κάποιων, το γεγονός ότι είναι ανενημέρωτοι, αλλά και την αστείρευτη εμπάθειά τους, που αποκλειστικό στόχο έχουν να τρώσουν το σωματείο και να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους.
Όσο και να μη το θέλουν, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: εκφράζει ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ εργαζομένων που εκπροσωπεί, λογοδοτεί ΜΟΝΟ σ’ αυτούς και κρίνεται ΜΟΝΟ απ’ αυτούς.
Το γεγονός βέβαια ότι τα περί μονάδων, ενέργειας, ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ κ.α. άρχισαν να τους κόπτουν μόλις πληροφορήθηκαν ότι το σωματείο μας έχει προκηρύξει εκλογές είναι κάτι … τυχαίο; Δεν νομίζουμε».
Δήλωση προέδρου «Σπάρτακου»
Στη δική του δήλωση ο Γιώργος Αδαμίδης αναφέρει συγκεκριμένα:
«Με αφορμή ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή” που φέρει τον τίτλο «Στη «μικρή ΔΕΗ» η νέα μονάδα Πτολεμαΐδας – συμφωνία διοίκησης συνδικάτων για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της επένδυσης», προς αποφυγή παρεξηγήσεων και προκειμένου να υπάρξει καθολική αντικειμενικότητα στο εν λόγω δημοσίευμα, επιβάλλεται να γίνουν ορισμένες διευκρινήσεις.
Συγκεκριμένα, στο κομμάτι του ρεπορτάζ όπου αναφέρεται ότι «στο πακέτο της «μικρής ΔΕΗ», που θα δημιουργηθεί για να προσφερθεί σε ιδιώτες θα εισέλθει και η νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας. Στο σενάριο αυτό, που φέρεται να καταλήγει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης της ΔΕΗ, αλλά και του Συνδικάτου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο Λιγνιτικό Κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας», οφείλω να σημειώσω ότι η θέση αυτή είναι μια καθαρά προσωπική μου εκτίμηση (η οποία και μου ζητήθηκε από την κ. Λιάγγου σε τηλεφωνική μας επικοινωνία για τις ανάγκες σύνταξης του συγκεκριμένου θέματος) και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί θέση που δεσμεύει τη διοίκηση του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.
Περαιτέρω, οφείλω να επισημάνω ότι η εκτίμησή μου αυτή στηρίζεται –από την μια στην αναγκαιότητα της κατασκευής της μονάδας (που συνδέεται άμεσα με την αναπτυξιακή προοπτική της ΔΕΗ, του Ενεργειακού Λεκανοπεδίου και μια σειρά άλλων παραμέτρων όπως η ανεργία, το περιβάλλον, οι λιγνίτες κ.ο.κ), αλλά από την άλλη, στον κίνδυνο που διατρέχει η επένδυση στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση.
Προκειμένου λοιπόν να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση του να έρθουμε αντιμέτωποι με το σενάριο ακύρωσης της συγκεκριμένης επένδυσης ύψους 1,3 δις περίπου, θεωρώ ότι μια εφαρμόσιμη λύση μπορεί να είναι η είσοδος ιδιώτη, καθώς ούτως ή άλλως το επικυρωμένο πια μνημόνιο καθορίζει ότι οι ιδιώτες αποκτούν πρόσβαση «σε ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν υπάρχουσες μονάδες της ΔΕΗ μέσω καύσης λιγνίτη, καθώς και νεότερες μονάδες που θα δημιουργηθούν στο μέλλον».
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ