(ομιλία επί του Ν/Σ «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ»)
«Η αγαπητή Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας αναρωτήθηκε γι’ αυτά που είπε χθες το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του και δι’ εμού ως Εκπροσώπου προφανώς χθες, ότι η παραίτηση Μπαλτάκου είναι το λιγότερο.
Αφού, συνάδελφοι, ξεκινήσατε έτσι και τελειώσατε έτσι, ας ξεκινήσω εγώ από το σημείο όπου εσείς σταματήσατε. Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ ξέρει καλά ότι η έννοια της μεταρρύθμισης νοείται μόνο εάν ευνοεί τους πολλούς. Αυτή είναι η «μήτρα» της παράταξής μας. Και όμως, φιλοξενήσαμε κατά καιρούς πολλούς που δήλωναν μεταρρυθμιστές και πίσω από τη λέξη «μεταρρύθμιση» έκρυβαν λογικές και πρακτικές αναδιανομής υπέρ των ολίγων. Αυτό δεν μας χαρακτήριζε αναγκαστικά ως παράταξη, όπως είχαμε λαϊκιστές, ενώ είχαμε καθαρή γραμμή απέναντι στον λαϊκισμό, με πελατειακές λογικές κ.ο.κ.
Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να καταλάβει τι της συνέβη χθες. Αγαπητή συνάδελφε, αν δεν καταλάβατε, θα σας το πω εγώ από το Βήμα της Βουλής: Η θεωρία των δύο άκρων στην οποία επενδύσατε για πολλούς μήνες χθες κατέρρευσε παταγωδώς, εκκωφαντικά. Δεν υπάρχει! Το άκρο είναι ένα: Είναι η βία και ο φασισμός. Γι’ αυτό ό,τι σηματοδοτεί με φανερό ή λανθάνοντα τρόπο ή με υπολανθάνοντα τρόπο ακροδεξιές συμπεριφορές, ακροδεξιούς θύλακες, πρέπει να αποκοπεί άμεσα εδώ και τώρα! Αυτό είναι το ζητούμενο από τη Νέα Δημοκρατία.
Έρχομαι στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είχαμε μείζον γεγονός χθες. Κατ’ αρχάς -δεν κατάλαβα- ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας θέτει ζήτημα για δύο Υπουργούς. Ο Εκπρόσωπός του σήμερα, εδώ, έβαλε ζήτημα να φύγει όλη η Κυβέρνηση. Δεν ξέρω σε ποιο από τα δύο να απαντήσω. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να απαντήσω σε αυτά που λέει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να φύγουν δύο Υπουργοί.
Ερώτημα: Υιοθετούμε αυτά που λέει ο κ. Μπαλτάκος στη συνομιλία του με τον κ. Κασιδιάρη, ότι δηλαδή υπάρχουν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη; Αν το υιοθετείτε αυτό, να βγείτε να το πείτε. Τότε γιατί ψηφίσατε χθες την παραπομπή των μελών της Χρυσής Αυγής, αν έτσι έχουν τα πράγματα; Πρέπει να πείτε τι απ’ τα δύο ισχύει.
Πάω στις άλλες πτέρυγες και αναγκαστικά θα μιλήσω με ονόματα.
ΔΗΜΑΡ: Η ΔΗΜΑΡ εννιάμιση μήνες μετά ανακάλυψε γιατί έφυγε από την Κυβέρνηση στο πρόσωπο του κ. Μπαλτάκου; Δεν βγαίνει κανένα νόημα να αρχίσουμε να λέμε ένα χρόνο που ήταν στην Κυβέρνηση εάν και πώς συνεργαζόταν. Νομίζω πως κανένας δεν πρέπει να είναι υποκριτικός.
ΑΝΕΛ: Οι ΑΝΕΛ, πριν απ’ οτιδήποτε άλλο, πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί έχουν συνυπογράψει πρόταση παραπομπής του τέως Πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου, με τη Χρυσή Αυγή κ.ο.κ., αν θέλουμε να λέμε σε αυτήν την Αίθουσα τα πράγματα με το όνομά τους.
Και προς τη Χρυσή Αυγή έχω ένα ερώτημα: Ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι ακόμα μέλος της Χρυσής Αυγής; Οι συναντήσεις του με τον κ. Μπαλτάκο ήταν εν γνώσει της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής; Θέλω να μας το εξηγήσει αυτό η Χρυσή Αυγή. Γνωρίζατε ότι συνομιλούσε ο κ. Κασιδιάρης με τον κ. Μπαλτάκο, ναι ή όχι; Αυτό πρέπει να μας πείτε. Είναι πολύ καθαρό το ερώτημα.
Γιατί μετά τη φυλάκιση των τριών Βουλευτών σας, του Αρχηγού σας και άλλων δύο Βουλευτών, την ίδια μέρα στο Βήμα της Βουλής ο κ. Κασιδιάρης μίλησε σαν συνταγματολόγος βγάζοντας λόγο περί λαϊκής κυριαρχίας και στη συνέχεια ο κ. Παναγιώταρος μίλησε σε τελείως άλλη γραμμή, χειροκροτούμενος για πρώτη και τελευταία φορά. Εσείς δεν χειροκροτείτε ούτε τον Αρχηγό σας! Μόνο εκείνη την ημέρα χειροκροτήσατε. Και ο κ. Κασιδιάρης είπε άλλα.
Εγώ ρωτώ, λοιπόν: Οι συναντήσεις Κασιδιάρη-Μπαλτάκου ήταν εν γνώσει της Χρυσής Αυγής, Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ηγεσίας; Αυτό ρωτώ. Να το πείτε.
Για να ολοκληρώσω, κύριε Πρόεδρε, αυτά που και χθες είπα από εδώ, να πω ότι εγώ δεν ήμουν στην αρχή του επεισοδίου. Δεν ξέρω τι ακριβώς έπραξε ο γιος του Μπαλτάκου. Δεν το γνωρίζω, ειλικρινά. Το είπα και εχθές. Όσοι ήταν παρόντες και παρούσες το άκουσαν νομίζω. Είδα τη συνέχεια του επεισοδίου ανερχόμενος από το κλιμακοστάσιο προς το δεύτερο όροφο, όπου είναι τα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Εγώ αυτό που είδα ήταν μία επίθεση, απάντηση προφανώς, σε όσα είχαν προηγηθεί από τη Χρυσή Αυγή, η οποία με σόκαρε. Πρακτικές και συμπεριφορές, ξυλοδαρμοί και βρισιές που δεν έχουν θέση, όχι στο Κοινοβούλιο, όχι έξω από το Κοινοβούλιο, αλλά πουθενά σε αυτήν την χώρα που λέγεται Ελλάδα.
Με αυτές τις συμπεριφορές πρέπει να αποκόψουμε τελείως. Η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει ταχύτατα το έργο της. Είναι δική της δουλειά. Δεν είναι δική μου δουλειά να γνωμοδοτήσω εάν είναι ή δεν είναι εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή. Εγώ λέω ότι είναι νεοναζιστική, άρα είναι εν δυνάμει και εγκληματική. Το έχω πει πάρα πολλές φορές από το Βήμα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, μιας και αναφέρθηκα σε όλα τα κόμματα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα πράγμα θέλω πολύ καθαρά να πω: Το ΠΑΣΟΚ πριν τέσσερα χρόνια έκανε μία λαθεμένη πολιτική επιλογή να μην ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία για το πρώτο μνημόνιο και εντεύθεν. Πήρε έτσι επάνω του, από δικό του λάθος, όλες τις ανομίες του πολιτικού συστήματος, κυβερνητικού και αντιπολιτευομένου, της μεταπολίτευσης, αδίκως. Κατηγορείται, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ για τα πάντα που έχουν σχέση με την κρίση.
Ε, όχι όμως να κατηγορείτε εμάς και για τη Χρυσή Αυγή και για τον Μπαλτάκο! Από πουθενά δεν δεχόμαστε τέτοιες υποδείξεις και τέτοιες κριτικές. Από πουθενά!
Για τη Χρυσή Αυγή είμαστε οι πρώτοι και οι μόνοι που μιλάμε! Άλλοι άργησαν να δουν το νεοναζιστικό μόρφωμα και τις πρακτικές του και τις λογικές των ταγμάτων εφόδου πίσω από τη Χρυσή Αυγή, γιατί ήταν αντιμνημονιακή και τη θώπευαν. Πολλοί εδώ μέσα, πάντως όχι εμείς, και από αριστερά και από δεξιά.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Μπαλτάκο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος την προηγούμενη εβδομάδα μίλησε για «παλιό πρόβλημα». Στις 31/7/2013 ημέρα Τετάρτη, μιλώντας εδώ από το Βήμα της Βουλής, εγώ ως Εκπρόσωπος, είχα πει για λεονταρισμούς και είχα καλέσει τον Πρωθυπουργό να τον μαζέψει. Και επανήλθα και εγώ και πολλοί Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη θέση ονομαστικά για τον κ. Μπαλτάκο πάρα πολλές φορές δημόσια από το Βήμα της Βουλής. Δεν άκουσα από κανέναν άλλο, ούτε από τους μέχρι τον Ιούνιο πέρυσι εταίρους μας τέτοιες τοποθετήσεις.
Όχι, λοιπόν, να φορτωθούμε και το πρόβλημα Χρυσή Αυγή-Μπαλτάκος και τις περίεργες τεθλασμένες και παράγωνες αυτές σχέσεις που πρέπει να αποκαλυφθούν και να αποκοπούν πλήρως.
Αλλά από εκεί και πέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να πω ότι είναι απολύτως ψευδές και άδικο -γιατί άκουγα τον κ. Λαφαζάνη με πολύ προσοχή, όπως οφείλω- να φορτώσουμε στο Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, σε ένα πρόσωπο, επειδή ήταν όντως πανίσχυρος, αφού υπέγραφε ακόμα και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις με βάσει νόμο, όλη την κυβερνητική λειτουργία. Αυτό είναι απολύτως αναληθές, όχι ανακριβές.
Εμάς, αφού ρωτάτε κύριε Λαφαζάνη, δεν μας εμπόδισε η ύπαρξη του κ. Μπαλτάκου να βάλουμε τη σφραγίδα μας στο φόρο των ακινήτων. Δεν είχε καμία σχέση το άδικο νομοσχέδιο που φόρτωνε στους αδύναμους τα πολλά βάρη και απάλλασσε όλη τη μεγάλη περιουσία από το φόρο ρίχνοντας βάρη στους αγρότες και στους πολλούς.
Βάλαμε βέτο, βάλαμε τη σφραγίδα μας και σε αυτήν τη διαδικασία δεν υπήρχε πουθενά Μπαλτάκος. Δεν μας εμπόδισε η παρουσία να βάλουμε τη σφραγίδα μας στο νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία, για τους πλειστηριασμούς. Δεν μας εμπόδισε η παρουσία του για τις Κυριακές. Δεν μας εμπόδισε η παρουσία του για να βάλουμε τη σφραγίδα για το γάλα. Το ελληνικό παστεριωμένο γάλα έχει σήμερα πιο ισχυρή εμπορική ονομασία από αυτήν που είχε πριν την Κυριακή που ψηφίσαμε. Δεν μας εμπόδισε η παρουσία του να βάλουμε βέτο για τις ομαδικές απολύσεις. Δεν μας εμπόδισε η παρουσία του να βάλουμε βέτο για το ξήλωμα του «Καλλικράτη», έτσι χωρίς πρόγραμμα, ούτε για το ξήλωμα της «Διαύγειας». Δεν μας εμπόδισε η παρουσία του, αποτρέψαμε την παρέμβασή του πριν δέκα μέρες στο άρθρο 19. Τη στάση μας την έζησε όλη η Βουλή. Έτυχε να είναι ο κ. Τριαντάφυλλος που παρίσταται Εισηγητής κι εγώ και τότε ήμουν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Πήγαινε κι ερχόταν το άρθρο 19 με μια ακραία ρατσιστική διατύπωση. Έφυγε με δυναμική παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ.
Έτσι, λοιπόν, ας μην τα φορτώνουμε όλα εκεί. Εμείς είπαμε δια του Προέδρου μας την Κυριακή που ψηφίζαμε το νομοσχέδιο ότι η χώρα έχει ένα ζητούμενο: Πρέπει να μπει σε κανονικότητα. Εγώ αντιλαμβάνομαι και θέλω να συγχαρώ τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπεύθυνη στάση του. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζει ζήτημα εκλογών και Κυβέρνησης. Αντιλαμβάνεται ότι η χώρα τις επόμενες εβδομάδες ετοιμάζεται να βγει στις αγορές και προφανώς έχει αξιολογήσει το γεγονός.
Το ζήτημα, λοιπόν, της κυβερνητικής σταθερότητας δεν το θέτει εν αμφιβόλω η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ποιος το θέτει άραγε; Μπορούμε να συνεχίσουμε, όμως, όπως είμαστε; «Όχι» είναι η απάντηση. Το ερώτημα ξαναγυρνάει στο ΠΑΣΟΚ. Ναι, εμείς στηρίζουμε την Κυβέρνηση, εφόσον μπει μπροστά η προγραμματική συμφωνία, γιατί τώρα επιστρέφουμε στην κανονικότητα, εφόσον μπούμε σε μία άλλη λογική κυβερνητικής λειτουργίας. Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν είναι ανακάλυψη του Μπαλτάκου. Στους είκοσι δύο μήνες που λειτουργεί αυτό το Κοινοβούλιο, περίπου έξι μήνες ήταν κλειστό επειδή δεν υπήρχε νομοθετικό έργο και κατά τα άλλα νομοθετούσαμε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Έχει πρόβλημα η Κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ. Πρέπει να αλλάξει λογική, ρυθμούς και οργάνωση.
Προχτές το βράδυ, πριν προκύψει το θέμα Μπαλτάκου, ανακοίνωσα εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ επίσημα ότι όταν υπάρχουν τα δύο κακά μαζί, άσχετο νομοσχέδιο και εκπρόθεσμη τροπολογία, δεν θα γίνεται δεκτή, όποια κι αν είναι αυτή, εκτός και αν αφορά ένα μείζον γεγονός, πράγματι έκτακτο και με την συναίνεση όλων θα ψηφίζεται. Θα προχωρήσουμε και σε άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, που δεν έχουν καμία σχέση με τον κ. Μπαλτάκο. Τα είπαμε νωρίτερα αυτά.
Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς τα περί κανονικότητας. Στηρίζουμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση, εφόσον μπαίνουν ζητήματα λειτουργίας της Κυβέρνησης, λειτουργίας του Κοινοβουλίου και ζητήματα προτεραιοτήτων στην κυβερνητική ατζέντα, όπως το αντιρατσιστικό. Για να μην μιλάμε γενικά και αόριστα, κύριε Υπουργέ, Δευτέρα ή Τρίτη που περνάμε στα άρθρα στο συζητούμενο νομοσχέδιο.
Εμείς ζητάμε ενημέρωση μέχρι σήμερα το μεσημέρι, μέχρι λήξεως της συνεδριάσεως, κύριε Υπουργέ, και είναι πολύ σημαντικό αυτό που θα πω, έτσι ώστε αν η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να πράξει αυτό που θα πω, να το πράξουμε εμείς ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας και από τις άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες να συνυπογράψουν αυτούσιο το άρθρο 19 κατά την εκδοχή Γρηγοράκου, όπως ο παριστάμενος Αναπληρωτής Υπουργός το είχε καταθέσει και απεσύρθη με παρέμβαση του κ. Μπαλτάκου.
Εάν η Κυβέρνηση δεν το φέρει, εμείς παρακαλούμε να έχουμε επίσημη ενημέρωση για να το καταθέσουμε ως εμπρόθεσμη τροπολογία σαφώς σε σχετικό νομοσχέδιο, αφού μιλάμε για θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών. Είναι το αρμόδιο Υπουργείο. Δεν είναι ακριβώς με την ετυμολογική έννοια του όρου συναφές το νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι το ίδιο Υπουργείο που έχει την ανάλογη αρμοδιότητα.
Νομίζω ότι κάπως έτσι πρέπει να ξεκινήσουμε για να βάλουμε την κυβερνητική σταθερότητα που είναι απαίτηση όλων των πολιτών σε μία εντελώς νέα βάση. Τώρα που κάναμε το μεγάλο βήμα για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά και ορατά η επάνοδος της χώρας στην κανονικότητα. Σιγά-σιγά φεύγουμε από την κρίση. Θα αργήσουμε να βγούμε, αλλά σιγά-σιγά φεύγουμε από τις έκτακτες καταστάσεις. Αυτό είναι το ζήτημα και αυτή είναι η δική μας θέση για όσα μείζονα προέκυψαν».