Δημοπρατήσαμε έργα 100 εκατομ. € από το ΕΣΠΑ και αποπληρώσαμε παλιά χρέη-μαμούθ 9 εκατομμυρίων ευρώ!
Σε μία εκτενή συνέντευξη, που έχει χαρακτήρα απολογισμού, Η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, μιλά για το παρελθόν και το μέλλον του Δήμου, κάνει αυτοκριτική, σχολιάζει την αντιπολίτευση, και θέτει τον εαυτό της και πάλι στην κρίση του λαού.
Συνέντευξη στον Αντώνη Πουγαρίδη
Η εκλογή σας στον δημαρχιακό θώκο συνέπεσε με την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Μετά από μία τριετία άσκησης των καθηκόντων σας, τι έχετε να πείτε για τον θεσμό;
Σκοπός του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ήταν να βάλει τέλος στη γραφειοκρατία που ταλαιπωρούσε δεκαετίες την αυτοδιοίκηση και να χτίσει σύγχρονους δήμους με διαφάνεια και αυτοτέλεια. Στην πράξη ο νέος Δήμος Εορδαίας κλήθηκε για πρώτη φορά, πειραματικά θα λέγαμε, να εφαρμόσει ένα νέο διοικητικό σύστημα, με λειτουργική συγχώνευση 4 μικρότερων δήμων και μιας κοινότητας, με αναδιάταξη του προσωπικού, με ανύπαρκτο εποχικό προσωπικό και τρομακτικά περιορισμένους πόρους. Κληθήκαμε να αναλάβουμε πάνω από 60 νέες αρμοδιότητες και να ανταποκριθούμε σε αυξημένες ευθύνες, στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία για την πατρίδα μας. Το τραγικό ήταν πως η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων συνδυάστηκε με την μείωση των πόρων κατά 65% σε σχέση με το παρελθόν και τον περιορισμό του προσωπικού. Δηλαδή, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν πως οι νέοι Δήμοι αφέθηκαν από την πολιτεία στην τύχη τους, χωρίς τεχνογνωσία και με ανεπαρκείς πόρους. Χρειάστηκε να αφιερώσουμε ατέλειωτες ώρες δουλειάς, τόσο η αιρετή διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι, για να τα καταφέρουμε τη διοικητική ενοποίηση και την προσαρμογή των υπηρεσιών στις νέες συνθήκες.
Ποιες είναι οι τομές που επιφέρατε στο χώρο της διοίκησης του Δήμου και στον εκσυγχρονισμό του;
Οι τομές που έφερε ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ήταν ραγδαίες και ο χρόνος ελάχιστος. Βιώσαμε μια μεγάλη διοικητική ανακατάταξη, που συνδυάστηκε με μια περίοδο οικονομικής ακινησίας. Αυτό, όπως γνωρίζουν όλοι, προκάλεσε καταστροφικές αλλαγές στον κοινωνικό χάρτη, στην αγορά, στις θέσεις εργασίας και τελικά στη ποιότητα της ίδιας της ζωή μας. Στην περίοδο αυτή, θεωρώ πολύ σημαντικό βήμα το ότι πετύχαμε την προσαρμογή χωρίς αναταράξεις.
Στήσαμε τον νέο Δήμο και πλέον προχωράμε χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος για νέες τομές με προτεραιότητα στα άτομα που απειλούνται από τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου; Βρίσκεται όπως παλιότερα σε οικονομικό τέλμα ή είναι οικονομικά βιώσιμος;
Ο πρώτος και βασικός στόχος που θέσαμε ως δημοτική αρχή ήταν η σταθεροποίηση των οικονομικών του Δήμου, γιατί τη θεωρήσαμε ως αναγκαία προϋπόθεση για να επιστρέψουμε σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Ενδεικτικά μόνο θα σας αναφέρω τι έχουμε τολμήσει και τι πετύχαμε ως τώρα στον τομέα αυτό.
Πρώτο, καταφέραμε κάτι αυτονόητο ίσως για τον πολίτη, ωστόσο πρωτοφανές για τα δεδομένα του Δήμου μας. Εντάξαμε και δημοπρατήσαμε έργα 100 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και απευθείας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, που αφορούν τη νότια είσοδο και αναπλάσεις εντός του αστικού ιστού της Πτολεμαΐδας, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεθέρμανσης, ενίσχυσης του αστικού πρασίνου, υποδομές για ΑΜΕΑ, μελέτες και έργα μετεγκαταστάσεων, αξιοποίηση της ΑΕΒΑΛ.
Το δεύτερο είναι πως ταυτόχρονα αποπληρώσαμε χρέη “μαμούθ” παρελθόντων ετών του Δήμου προς την τοπική αγορά ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ που ανακούφισαν σημαντικά την χειμάζουσα τοπική αγορά.
Τολμήσαμε να κάνουμε παρεμβάσεις οικονομικής εξυγίανσης και εξορθολογισμού των δαπανών του Δήμου εν μέσω κρίσης και ήρθε η ώρα που βλέπουμε χειροπιαστά αποτελέσματα.
Μετά μία τριετία, έχετε υλοποιήσει το πρόγραμμά σας και αυτά που υποσχεθήκατε στους δημότες;
Για να μιλήσω απλά, θα πω μόνο ότι σε περιόδους που το χρήμα έρεε άφθονο, ο Δήμος μας δημιουργούσε ελλείμματα. Σήμερα που το μαζεύουμε σταγόνα-σταγόνα πληρώσαμε και τα παλιά χρέη. Ούτε μία μέρα δεν έκλεισε υπηρεσία ή σχολείο ή παιδικός σταθμός ή υπηρεσία από οποιαδήποτε αιτία. Μπορεί όλοι να δυσκολευόμαστε στην εκτέλεση του οικογενειακού προϋπολογισμού, αλλά ο Δήμος δούλεψε και έφερε πόρους, ώστε να ολοκληρωθούν οι βασικές υποδομές και να μην ντρεπόμαστε για τα αυτονόητα. Ο σκληρός αγώνας που κερδίσαμε είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζουμε τώρα πλέον το σύγχρονο, ανθρώπινο και ισχυρό Δήμο Εορδαίας.
Ποια επιτεύγματα και έργα θεωρείτε ότι φέρουν την προσωπική σας σφραγίδα;
Κάθε έργο φέρει τη σφραγίδα του δημιουργού του. Αυτό είναι μια τιμή που αποδίδεται προς τον δημιουργό ή καλύτερα τους δημιουργούς, γιατί στα δημοτικά έργα χρειάζονται πολλοί. Μεγαλύτερη σημασία όμως έχει ότι γύρω από κάθε έργο διαμορφώνεται στην κοινωνία μια κοινή αντίληψη για την αναγκαιότητα του και τις λύσεις που προσφέρει. Αυτό, το δεύτερο είναι πιο ουσιαστικό και σ’ αυτό νομίζω πρέπει να επικεντρωθούμε.
Προσωπικά θα ξεχώριζα την ολοκλήρωση των μελετών και την ένταξη των έργων υποδομής του νέου οικισμού του Κομάνου, την τηλεθέρμανση της Νέας Καρδιάς, των εργατικών κατοικιών, της περιφέρειας της Πτολεμαΐδας και των Δημοτικών Διαμερισμάτων, τη διαχείριση των λυμάτων όλης της Εορδαίας και την αναβάθμιση του Βιολογικού, την ανάπλαση της Νότιας εισόδου και όλων των εισόδων της Πτολεμαΐδας.
Όμως, την απάντηση αυτή μπορεί να τη δώσει μόνο η ίδια η κοινωνία, που κρίνει, αξιολογεί και τελικά αποφασίζει ποιος άλλαξε τελικά τη στασιμότητα, ποιος έβαλε τη σφραγίδα του στην εκκίνηση της ανάπτυξης και σε ποιον τελικά μπορεί να εμπιστευτεί το μέλλον της Εορδαίας.
Έχετε επιχειρησιακό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει και την μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής;
Φυσικά. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο και ο Στρατηγικός Σχεδιασμός είναι το βασικό μας εργαλείο για να αξιολογηθεί η υπάρχουσα κατάσταση, να διατυπωθεί το όραμα της δημοτικής αρχής και να τεθούν και να ιεραρχηθούν οι αναπτυξιακές προτεραιότητες μας. Για μας είναι ξεκάθαρο πως το μέλλον του Δήμου μας είναι οι έξυπνες στρατηγικές. Οι διαχειριστικές πολιτικές μας οδήγησαν εδώ που είμαστε σήμερα. Δεν μας ταιριάζει, δεν το ανεχόμαστε να βλέπουμε τα τρένα να περνούν και εμείς να μένουμε πίσω. Ο Δήμος μας δεν έχει την πολυτέλεια για άλλες χαμένες ευκαιρίες.
Είστε ευχαριστημένη από την παροχή υπηρεσιών του Δήμου προς τους Δημότες της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων;
Εφαρμόστηκε ένα νέο σύστημα διοίκησης χωρίς να υποβαθμιστεί το επίπεδο των υπηρεσιών προς τον πολίτη. Η προσαρμογή έγινε με τον πιο ήπιο τρόπο. Βασικός της στόχος ήταν η ενεργοποίηση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε όλα τα επίπεδα, η ενίσχυση της διαφάνειας και η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη στα ζητήματα της καθημερινότητας και της αισθητικής αναβάθμισης του Δήμου και πάνω από όλα της ολοκλήρωσης των αναγκαίων υποδομών. Παρά την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης διατηρήσαμε σταθερές τις κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, που αφορούν τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, την πρόνοια, τον πολιτισμό και τους χώρους άθλησης.
Θα συνεχιστεί η μεγάλη κινητικότητα στο χώρο ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού με τη σύνδεση και την αναβάθμιση των δημοτικών διαμερισμάτων;
Πράγματι έχουμε αναπτύξει μια κινητικότητα στο Δήμο, που είναι αποτέλεσμα στοχευμένων χρηματοδοτήσεων. Γιατί η ανάπτυξη δεν γίνεται ούτε με διακηρύξεις ούτε με ευχολόγια. Θέλει σοβαρή και επίπονη δουλειά μέχρι να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ροή χρήματος. Για να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι για περισσότερο από δύο χρόνια, από την εκπόνηση μελετών, την ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τη δημοπράτηση μέχρι και την υλοποίηση. Την περίοδο αυτή ολοκληρώνονται τα έργα υποδομής που αφορούν κοινότητες του πρώην Δήμου Πτολεμαΐδας. Προχωρούμε με σταθερό ρυθμό στα δίκτυα αποχέτευσης στον πρώην Δήμο Αγίας Παρασκευής και στους αποχετευτικούς αγωγούς σύνδεσης με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, αυτό που συνηθίσαμε να λέμε βιολογικό καθαρισμό, στο σύνολο των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Εορδαίας.
Η τηλεθέρμανση θα εντάξει όλους τους οικισμούς; Σκοπεύετε να επεκταθείτε και στις βιοτεχνικές της εφαρμογές;
Το έργο της τηλεθέρμανσης κατασκευάστηκε πριν από είκοσι χρόνια, ενώ την τελευταία διετία υλοποιήθηκαν οι τελευταίες επεκτάσεις και καλύψαμε το σύνολο της Πτολεμαΐδας. Το κόστος των επεκτάσεων μαζί με τον αγωγό μεταφοράς στοίχισε 32 εκατομμύρια. Σήμερα όλη η πόλη έχει τηλεθέρμανση, παρέχεται φθηνότερη θέρμανση στα νοικοκυριά, μειώθηκε σημαντικά η ρύπανση της ατμόσφαιρας και ένα σημαντικό έργο τελικά ολοκληρώθηκε και λειτουργεί χωρίς προβλήματα.
Από κει και πέρα οι επιχειρήσεις εκτός Πτολεμαΐδας και η Ζώνη Εγκατάστασης Θερμοκηπίων στην ΑΕΒΑΛ για την εγκατάσταση αγροτικών εκμεταλλεύσεων με χρήση τηλεθέρμανσης, όπως θερμοκήπια, ξηραντήρια κτλ, είναι έργα προς ωρίμανση.
Όσον αφορά το έργο που θα εκτελεστεί στο άμεσο μέλλον είναι η επέκταση του δικτύου στα συγκροτήματα των Εργατικών Κατοικιών Πτολεμαΐδας και του Οικισμού Καρδιάς, στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ασβεστόπετρας, Προαστίου και Περδίκκα και η προετοιμασία στην πορεία για τα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα.
Με γνωστό το ενδιαφέρον σας και τη συμμετοχή σε όλα τα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, πώς σκοπεύετε να οργανώσετε τον χώρο και να σταματήσει ο κατακερματισμός;
Άλλο πράγμα είναι η πολιτική στον πολιτισμό και τον αθλητισμό και άλλο η επιδοματική πολιτική. Σήμερα πλέον έχουμε μια ορατή επιλογή, την ανάδειξη, τεκμηρίωση και προβολή του τουριστικού αποθέματος μας, του μοναδικού παλαιοντολογικού μας θησαυρού και της βιομηχανικής και πολιτισμικής μας κληρονομίας. Στη βάση αυτή θα εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις σε συγκεκριμένα σχέδια και δράσεις.
Είστε ευχαριστημένη από τους συνεργάτες σας, από την παρουσία τους στα Δημοτικά Συμβούλια και τις διάφορες διοικήσεις; Γενικά υπήρχε καλό κλίμα συνεργασίας;
Μπορώ να πω πως το στοιχείο που με ικανοποιεί ιδιαίτερα είναι η υπευθυνότητα και η αξιοπιστία και των αιρετών και των υπηρεσιακών συνεργατών μου, παρόλο που για όλους μας ήταν ένα νέο και αδιερεύνητο τοπίο. Έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους και αυτό νομίζω πως το αναγνωρίζουν όλοι οι δημότες μας. Από εκεί και πέρα κάνοντας την αυτοκριτική μας, ως Δημοτική Αρχή συνολικά, γιατί το έργο μας είναι συλλογικό, θα έλεγα ότι με ατέλειωτες ώρες δουλειάς από όλους, θεμελιώσαμε νέες δομές και λειτουργίες, οργανώσαμε, νοικοκυρέψαμε. Βάλαμε τις βάσεις, έχουμε όμως πολλά να κάνουμε από εδώ και πέρα. Το νέο σκαρί που ρίξαμε στα κύματα, άντεξε τους κραδασμούς, δοκιμάστηκαν οι σχέσεις μας, βρήκαμε κοινό βηματισμό και τώρα πλέον ανοίγουμε πανιά.
Είχατε συμπαράσταση και εποικοδομητική αντιπολίτευση από τις άλλες πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου στις διάφορες διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις;
Τα τριάμισι χρόνια που είχαμε το τιμόνι του Δήμου Εορδαίας, ήταν μια εποχή μεγάλης οικονομικής ανασφάλειας και έντονης πολιτικής αβεβαιότητας. Υπήρξαν και αντιπαραθέσεις και στιγμές έντασης. Όμως, η αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων, έδειξε σοβαρότητα και διάθεση συνεργασίας και στα δημοτικά συμβούλια και στις επιτροπές και στις τοπικές κοινότητες. Στα κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο λειτουργήσαμε με ομοψυχία και αυτό μας κάνει πιο αισιόδοξους για το μέλλον.
Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε περαιτέρω τους διάφορους φορείς της περιοχής;
Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν επιστημονικοί φορείς που θα αξιοποιηθούν στην έρευνα, την επιστημονική τεκμηρίωση και την οριοθέτηση της μελλοντικής μας πορείας. Υπάρχουν οι σύλλογοι και τα σωματεία, που αποτελούν την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών του Δήμου μας και μαζί θα σχεδιάσουμε τις εθελοντικές δράσεις που θα στηρίξουν τον νέο αναπτυξιακό μας όραμα, για να κάνουμε τον Δήμο μας πιο ανθρώπινο και λειτουργικό. Οδηγός μας οι αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας και της άμεσης δράσης που εκπορεύεται από την κοινωνία. Σταθερός στόχος μας να δώσουμε νόημα και περιεχόμενο στη συμμετοχή του πολίτη και να ανοίξουμε πεδίο έκφρασης και δημιουργίας στη νέα γενιά.
Η συμμετοχή σας στην ΠΕΔ και στο Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων είχε οφέλη για την περιοχή;
Από το Σεπτέμβριο του 2011 που εκλέχτηκα πρόεδρος της Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, θεωρώ πως σε συνεργασία με τους άλλους δημάρχους της περιοχής μας, χάρη στη σθεναρή μας στάση πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα σε κρίσιμους τομείς, όπως η απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων από το κεντρικό κράτος, η έξτρα επιχορήγηση των σχολείων της Δυτ. Μακεδονίας για πετρέλαιο θέρμανσης, η διατήρηση και ενίσχυση του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, η διατήρηση του τμήματος ΤΕΙ Μαιευτικής, η αποτροπή της δημιουργίας στρατοπέδων κράτησης λαθρομεταναστών χωρίς εχέγγυα για τις τοπικές κοινωνίες, η διατήρηση της Εφορίας, του ΙΚΑ, της Επιθεώρησης Εργασίας, η διατήρηση και ισχυροποίηση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου και του τμήματος Χημειοθεραπείας.
Από την άλλη, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων δημιουργήθηκε από 5 δήμους (Εορδαίας, Κοζάνης, Μεγαλόπολης, Φλώρινας, Αμυνταίου) που πλήττονται περιβαλλοντικά από τη λειτουργία των ατμοηλεκτρικών σταθμών και των ορυχείων. Όπως ξέρετε από το 1997 ξεκίνησε η κατανομή του Τέλους Ανάπτυξης, αυτό που λέμε Τοπικός Πόρος, και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εξελίχτηκε μέχρι το 2010, οπότε πάγωσε. Σήμερα η ΠΕΔ από κοινού με τους Ενεργειακούς Δήμους διεκδικούμε δίκαιη κατανομή του Τοπικού Πόρου στις περιοχές που πλήττονται.
Με βάση το έργο σας και τον απολογισμό σας σκοπεύετε να τεθείτε πάλι στην κρίση του λαού;
Μια υποψηφιότητα στην αυτοδιοίκηση, που είναι η μορφή διοίκησης που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, αναδεικνύεται από την ίδια την κοινωνία. Σήμερα, λοιπόν, μετά από μια θητεία στη Δημοτική Αρχή και με συναίσθηση των ακόμη δυσκολότερων χρόνων που έρχονται, η εμπιστοσύνη του κόσμου δημιουργεί την ευθύνη της συνέχισης της παρουσίας μας. Η μέχρι τώρα πορεία, τα θεμέλια που βάλαμε και η εμπειρία δημιουργεί την εγγύηση για την ασφαλή πορεία στο μέλλον. Είναι πλέον στην κρίση του κόσμου για να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσουμε
Σε ενδεχόμενη κάθοδό σας έχετε εκπονήσει νέο πρόγραμμα με βάση την εμπειρία σας και τα νέα δεδομένα;
Ένα εκλογικό πρόγραμμα έχει αξία όταν περιγράφει δράσεις που είναι εφικτό να υλοποιηθούν, όταν δεν περιέχει γενικότητες αλλά σαφείς δεσμεύσεις και φυσικά όταν αυτός που το υπογράφει έχει αξιόπιστα δείγματα γραφής στην κοινωνία. Στη βάση αυτή συνεργαζόμαστε όλη την προηγούμενη περίοδο με την τοπική κοινωνία και διαμορφώνουμε από κοινού ένα πρόγραμμα που δεν θα περιλαμβάνει μόνο το «τι» αλλά και το «πώς». Πρέπει να γίνει ιεράρχηση των αναγκών με βάση τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας. Σε κάθε έργο πρέπει να τεκμηριώνεται τι ακριβώς θα εξυπηρετήσει, πόσο θα κοστίσει και το κυριότερο από πού θα πληρωθεί. Όλα τα άλλα είναι εκθέσεις ιδεών, που κουράζουν τον πολίτη και τον απομακρύνουν από τα κοινά.
Επειδή όλα γίνονται με ανθρώπους και συνεργάτες, σκοπεύετε να κάνετε αλλαγές στον δημοτικό σας συνδυασμό;
Η σύνθεση του συνδυασμού είναι ένα θέμα που απαιτεί περίσκεψη. Το ψηφοδέλτιο σίγουρα θα περιλαμβάνει κάποια αναγνωρίσιμα και δοκιμασμένα πρόσωπα, που θα διασφαλίσουν τη συνέχεια και τη σταθερότητα. Αλλά χρειάζεται να ανανεωθεί με νέα πρόσωπα, που θα το μπολιάσουν με τη δική τους φρέσκια ματιά, τον ενθουσιασμό, τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις και την καινοτομία.
Είστε υπέρ της κατάργησης χρισμάτων, στεγανών κτλ;
Τα χρίσματα και οι στενές κομματικές στηρίξεις αποτελούν παρελθόν για την ελληνική κοινωνία. Προσωπικά πιστεύω πως ποτέ δεν είχαν ουσιαστικό περιεχόμενο. Οι άνωθεν συνταγές είναι μια άκομψη απόπειρα αποπροσανατολισμού του ψηφοφόρου και μετάθεσης της συζήτησης από τα πρόσωπα και τα προγράμματα σε κομματικές σημαίες και άλλα άσχετα με την αυτοδιοίκηση θέματα.
Πώς ατενίζετε τη νέα πενταετία;
Με λιγότερα χρήματα και λιγότερο προσωπικό, καταφέραμε την έγκαιρη προσαρμογή του δήμου στις νέες συνθήκες, ολοκληρώσαμε μεγάλο κομμάτι των υποδομών, νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά και αξιοποιήσαμε ευρωπαϊκούς πόρους. Συνεχίζουμε το έργο μας με προσήλωση στον κεντρικό στόχο να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία του Δήμου.
Πέρα από το τι συντελέστηκε υπάρχει και η αδήριτη αναγκαιότητα του σήμερα, που δεν μπορεί να περιμένει. Υπάρχουν καυτά μέτωπα που θέλουν τεκμηριωμένες απαντήσεις και όχι διαπιστώσεις και παρελθοντολογία.
Επεξεργαζόμαστε στο πρόγραμμα μας, που σε λίγο καιρό θα παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας, ένα πλέγμα πολιτικών και ειδικών δράσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης, τη στήριξη της τοπικής αγοράς και του αγροτικού εισοδήματος, την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό.
Κλείνοντας, στείλτε ένα μήνυμα στους δημότες του Δήμου Εορδαίας.
Υλοποιήσαμε ένα σχέδιο απολύτως ρεαλιστικό. Επενδύσαμε κυρίως στη συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου. Βάλαμε γερά θεμέλια. Σήμερα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης. Σχεδιάζουμε το νέο Δήμο Εορδαίας, οργανώνουμε το ανθρώπινο δυναμικό και τις λειτουργίες του, για να εξασφαλίσουμε την ευημερία με σεβασμό στον πολίτη και με οικονομία των φυσικών πόρων. Το όραμα μας είναι ένας δήμος αυτοδύναμος χωρίς χρέη, ένας δήμος καθαρός, ασφαλής και φιλικός στον πολίτη, ένας δήμος με σχέδιο και κανόνες και πάνω από όλα ένας δήμος ανθρώπινος, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Ένα είναι το κλειδί της επιτυχίας, την κρίσιμη στιγμή να είμαστε όλοι ενωμένοι μπροστά στον κοινό μας στόχο. Στον αναλυτικό απολογισμό που θα παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας αποδεικνύεται περίτρανα η οργανωμένη και σταθερή πορεία που διατήρησε ψηλά και με ασφάλεια τον Δήμο και αποτελεί εγγύηση προόδου και ανάπτυξης και ενισχύει τη βεβαιότητα για την υλοποίηση και του νέου σχεδίου δράσης που προγραμματίζεται για την επόμενη 5ετία.