Αντώνης Πουγαρίδης
apougaridis@gmail.com
Νόμος 4024/11. Συγκρατείστε το. Δεν είναι απλά ένας αριθμός. Δεν είναι ένας νόμος σαν όλους τους άλλους. Είναι η στιγμή που επίσημα η ζωή μας αλλάζει. Η εφαρμογή των διατάξεων για το νέο μισθολόγιο, λειτουργώντας συμπληρωματικά με τους νόμους 3833/10 και 3845/10, προκαλεί σοκ στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας – Κοζάνης. Οι εργαζόμενοι υφίστανται μειώσεις της τάξης του 25% και καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα για άλλη μια φορά. Δεν στέκομαι όμως εκεί. Εκεί ας σταθούν οι καταγγελτικές ανακοινώσεις συνδικαλιστών, σωματείων και εργατικών κέντρων.
Αν έκανες μια βόλτα στην αγορά της Πτολεμαΐδας, προχτές, στην προ ενιαίου μισθολογίου εποχή, οι must φράσεις που θα άκουγες ήταν “Νέκρα”, “Δεν κινείται τίποτα”, “Μας έχουν τσακίσει”, κλπ κλπ κλπ.. Σήμερα, το ημερολόγιο μου λέει 1 Δεκεμβρίου – ή τουλάχιστον έτσι έλεγε την ώρα που έγραφα αυτές τις γραμμές. Σήμερα είναι που συνειδητοποιήσαμε τι γράφουν τα εκκαθαριστικά της μισθοδοσίας της ΔΕΗ. Η μεγάλη μου απορία είναι πως θα είναι η ζωή μας την επόμενη μέρα.
Η ιδιαιτερότητα της περιοχής γίνεται άλλη μια φορά αισθητή. Η ιδιότυπη “περίοδος χάριτος” που μας δόθηκε λόγω της μεγάλης συμμετοχής μας στη στελέχωση του δημόσιου τομέα, έφτασε στο τέλος της. Από εδώ και πέρα θα βλέπουμε την πόλη μας να αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Το “ντόμινο” της Πτολεμαΐδας άρχισε. Και τα αποτελέσματά του θα φανούν πολύ σύντομα. Θα συρρικνωθεί ο ήδη μειωμένος τζίρος όλων των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα λουκέτα δε, που βλέπουμε κάθε τόσο στα πρωτοσέλιδα να αυξάνονται, αναμένεται να πολλαπλασιαστούν. Η μηχανή που λέγεται εμπόριο θα σταματήσει να λειτουργεί, οδηγώντας πολλούς καλομαθημένους από εμάς, να στερούνται τα αυτονόητα. Απλά επειδή δεν γίνεται αλλιώς. Είναι συνέπεια του ότι ζούσαμε σε μία κακά δομημένη – μη αναπτυσσόμενη όπως αποδείχθηκε – βιομηχανική ζώνη. Απομένει τώρα, το πρόβλημα να μεταφερθεί μέσα στα ίδια μας τα σπίτια.
Χαρακτηριστική, ήταν μια φράση που άκουσα πριν από λίγο σε μια συζήτηση: “Έχουν να γυρίσουν πολλοί φοιτητές απ’ τη Θεσσαλονίκη φέτος…”



























