Πολλά τα αφιερώματα των ημερών στους αριστούχους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που είδαν το όνειρό τους να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στη σχολή προτίμησής τους, να γίνεται πραγματικότητα.
Την πραγματικότητα αυτή όμως δεν ζουν μονάχα 18χρονοι απόφοιτοι λυκείου, αλλά και μια 52χρονη από την Πτολεμαΐδα, η οποία αν και μητέρα τριών παιδιών και γιαγιά με τρία εγγόνια, ξεκινά τη φοιτητική της ζωή στα 52 της χρόνια για να σπουδάσει φιλολογία.
Πρόκειται για την κ. Σμαρώ Αξαρλή- Μπόμπορα, η οποία είναι απόφοιτη του 3ου Εσπερινού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Πτολεμαΐδας και η οποία παίρνοντας μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις κατάφερε να εισαχθεί στη Σχολή Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η κ. Σμαρώ μετά από μερικές δεκαετίες που άφησε τα μαθητικά θρανία, πήρε πριν μερικά χρόνια την μεγάλη απόφαση να ολοκληρώσει τις λυκειακές της σπουδές, αφού για προσωπικούς λόγους μετά το τριτάξιο γυμνάσιο δεν συνέχισε στο Λύκειο. Η απόφαση αυτή μάλιστα λήφθηκε μετά από μια τραυματική γι’ αυτήν εμπειρία, ένα χωρισμό. «Μετά από 30 χρόνια λύθηκε ο γάμος μου και κατόπιν παρότρυνσης των παιδιών μου και της μητέρας μου “να κάνω κάτι για τον εαυτό μου, κάτι που θα με ευχαριστεί”, αποφάσισα να τελειώσω το Λύκειο. Επειδή όμως είχα ήδη ένα εγγονάκι που πρόσεχα τις πρωινές ώρες γιατί δούλευε η κόρη μου, αποφάσισα να γραφτώ στο 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας.»
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα χρόνια που φοιτούσε στο 3ο ΕΠΑΛ- στο οποίο καθότι εσπερινό η φοίτηση είναι τετραετής- και παρά το γεγονός ότι τα παιδιά της τής χάρισαν στο μεταξύ άλλα δύο εγγονάκια (4,5 ετών το πρώτο, 1,5 το δεύτερο και 7 μηνών το τρίτο) τα οποία και συνεχίζει να φροντίζει, κατάφερε να διακριθεί στις λυκειακές σπουδές της και να αποσπάσει αριστεία.
Με το πέρας των λυκειακών σπουδών της η κ. Αξαρλή συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις και πέτυχε την εισαγωγή της στη σχολή Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στη δεύτερη σχολή προτίμησής της, καθώς η πρώτη της επιλογή ήταν η εισαγωγή σε σχολή Ψυχολογίας. Δηλώνει όμως ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την ανακοίνωση των βάσεων, καθώς «το όνειρό μου όταν ήταν να σπουδάσω ανθρωπιστικές επιστήμες και μου δίνεται η ευκαιρία να το κάνω.»
Κι αν για όλους εμάς φαντάζει η επιτυχία της ως πραγματικός άθλος, η ίδια δεν διστάζει να μοιραστεί μέρος της επιτυχίας αυτής. Δεν παραλείπει να ευχαριστήσει την οικογένειά της, το γιό, τις δυο κόρες και τη μητέρα της για τη βοήθεια, τη στήριξη και το κουράγιο που της έδιναν, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στην μεγάλη βοήθεια των καθηγητών της. «Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου και στους καθηγητές μου στο 3ο ΕΠΑΛ», λέει, επισημαίνοντας ότι «εκτός από τα παιδιά μου με βοήθησαν πολύ και οι καθηγητές μου. Δεν είναι τυχαίο ότι περάσαμε όλα τα παιδιά από τη Β΄ Ομάδα του 3ου ΕΠΑΛ, τρεις σε ΑΕΙ και οι υπόλοιποι σε ΤΕΙ.»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ