Πλήθος κόσμου έδωσε παρών στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου της Σόφης Θεοδωρίδου, με τίτλο «Το κορίτσι απ’ τη Σαμψούντα» που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου στο συνεδριακό χώρο της έκθεσης “ΕΟΡΔΑΙΑ 2014” ο οποίος πλημμύρισε από τους ήχους ποντιακής λίρας.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο Ασιανός, σε συνεργασία με τον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας και τελούσε υπό την αιγίδα του Νομικού Προσώπου ΚΟΙΠΠΑΠ του δήμου Εορδαίας, η πρόεδρος του οποίου Θεοπίστη Κρυσταλλίδου διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο “Το κορίτσι απ’ τη Σαμψούντα”.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εορτασμού των 49 χρόνων από την ίδρυση του βιβλιοπωλείου Ασιανός, όπως ανέφερε η Σόνια Ασιανού ανοίγοντας την εκδήλωση, η οποία ευχαρίστησε τον κόσμο για την αθρόα παρουσία του και κυρίως για την επί 49 χρόνια στήριξη του βιβλιοπωλείου, καθώς επίσης τη συγγραφέα κ. Θεοδωρίδου για την παρουσία της.
«Το βιβλίο μου “Το κορίτσι απ’ τη Σαμψούντα”, είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, που εκτυλίσσεται μέσα σε συγκλονιστικές στιγμές της νεότερης ιστορίας μας», ανέφερε η συγγραφέας Σόφη Θεοδωρίδου, μιλώντας για το νέο βιβλίο της και τόνισε ότι: «Σ’ όλα μου σχεδόν τα βιβλία η ιστορία κατέχει μια σεβαστή θέση. Παρότι δε γράφω ιστορικά μυθιστορήματα, θα το καταλάβει αμέσως ο αναγνώστης ότι με συνεπαίρνει η ιστορία κι ότι μ’ αρέσει να μην απομακρύνομαι από την ετυμολογική ερμηνεία του μυθιστορήματος, που είναι μύθος, δηλαδή μυθοπλασία, και ιστόρημα, δηλαδή ιστορία, εξιστόρηση. Αλλά τι είναι για μένα η ιστορία; Χωρίς να είμαι ιστορικός, έχω εύκολη την απάντηση. Είναι η αποταμιευμένη εμπειρία για τους λαούς και τα έθνη, και μ’ αυτή την έννοια λένε ότι είναι δάσκαλος για το παρόν και ασφαλής οδηγός για το μέλλον. Αν αυτό ισχύει για άλλους λαούς δεν το ξέρω. Σε μας, πάντως, τους Έλληνες, ένα πράγμα διδάσκει η ιστορία, ότι δε διδασκόμαστε από αυτήν.»
Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι κεντρική ηρωίδα του πέμπτου βιβλίου της είναι η μικρή Καλλιόπη Φιλιππίδου από τη Σαμψούντα του Πόντου, όπου και ξεκινά η ιστορία της, η οποία συνεχίζεται στη Σμύρνη και πρόσφυγας πια στον Πειραιά και στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης και επισήμανε ότι με τη συγγραφή του βιβλίου της θέλησε να διασώσει τις μνήμες των παππούδων μας «για να μην ξεχαστούν τα δεινά της φυλής μας. Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε ιστορία και το βιβλίο αυτό, έχοντας ένα ιστορικό φόντο, δίνει το ερέθισμα, την αφορμή στον αναγνώστη να ψάξει περισσότερο και να μάθει την ιστορία.»
Η πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, Φωτεινή Αγγελίδου, ευχαρίστησε τη συγγραφέα κ. Θεοδωρίδου «για τα βιβλία που μάς χαρίζει, γιατί μέσα απ’ αυτά διατηρούμε νωπές τις μνήμες, καλές ή κακές, και πλημμυρίζει η καρδιά μας από γλυκιά νοσταλγία». Αναφερόμενη στο νέο βιβλίο της κ. Θεοδωρίδου είπε ότι περιγράφει τη ζωή μιας κλασσικής αστικής οικογένειας του Πόντου που δεν έχει ξεχάσει τα ήθη και έθιμα της περιοχής, ενώ τόνισε πως μέσα από το βιβλίο καταδεικνύεται η σημασία που έδιναν στην εκπαίδευση στον Πόντο, καθώς όταν σε άλλες περιοχές απαξίωναν τη γυναίκα οι Πόντιοι έστελναν τα κορίτσια τους στα παρθεναγωγεία στα οποία διδάσκονταν και ξένες γλώσσες, διαψεύδοντας όλους αυτούς που διαδίδουν ότι «οι Πόντιοι μόνο χορούς είχαν» και φρέσκαρε τη μνήμη των παρισταμένων αναφέροντας τα ονόματα Ποντίων λογίων.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ