Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η 2η επιστημονική διημερίδα Μαιευτικής, που διοργάνωσε το Τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα στις 25 και 26 Οκτωβρίου, καθώς ξεπέρασαν τους 300 συμμετέχοντες, η πλειοψηφία των οποίων ήταν λειτουργοί της υγείας και φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος.
Στην τεράστια εξέλιξη που σημείωσε η μαιευτική γυναικολογία- η αρχαιότερη ειδικότητα, στα τελευταία 40 χρόνια, αναφέρθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Μπόντης, στη διάλεξη που έδωσε με θέμα «Μαιευτική: παρελθόν- παρόν και μέλλον». Τόνισε πως πρόκειται για αλματώδη εξέλιξη, η οποία επέτρεψε το διαχωρισμό της μαιευτικής- γυναικολογίας πλέον σε τέσσερις υποειδικότητες: στην εμβρυομητρική, τον προγεννητικό έλεγχο, στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (εξωσωματική) και την ουρογυναικολογία, με αποτέλεσμα την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για το νεογνό και τη γυναίκα.
Αυτή η τεράστια πρόοδος στη μαιευτική- γυναικολογική επιστήμη, σημείωσε ο κ. Μπόντης, οφείλεται στην τεχνολογία και στους υπερήχους και συμβάλλει στο σωστό προγεννητικό και περιγεννητικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση. Χαρακτήρισε μάλιστα «επανάσταση» την εξωσωματική γονιμοποίηση, τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και το τεστ Παπανικολάου για την ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, υπογραμμίζοντας ότι «σε καμιά άλλη ειδικότητα δεν έγιναν τέτοιες εφαρμογές της τεχνολογίας όσο στη μαιευτική- γυναικολογία».
Αίσθηση έκανε η εισήγηση της Ανεξάρτητης Μαίας και προέδρου του σωματείου «Ευτοκία» Ελευθερίας Δημοπούλου, με θέμα Φυσικός τοκετός (στο σπίτι) μια ιστορία αναγέννησης», καθώς σύμφωνα με εκπροσώπους της μαιευτικής επιστήμης που παρακολούθησαν τη διημερίδα αρχίζει να υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον και στη χώρα μας για τον τοκετό στο σπίτι, όπως συμβαίνει σε σκανδιναβικές χώρες και είναι καιρός οι μαίες να αρχίσουν να προωθούν τον φυσιολογικό τοκετό. Επίσης ενδιαφέρουσες χαρακτηρίστηκαν οι εισηγήσεις του Φλωρινιώτη Ουρογυναικολόγου, Λάζαρου Λαβασίδη, με θέμα «Φυσιολογικός τοκετός και η αντίδραση του πυελικού εδάφους», καθώς και εισηγήσεις αναφορικά με τον μητρικό θηλασμό, αλλά και τα βλαστοκύτταρα.
Ο πρόεδρος του τμήματος Μαιευτικής του ΤΕΙ, Δρ. Σεραφείμ Σαββίδης καλωσόρισε τον κόσμο που συμμετείχε στη διημερίδα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους εισηγητές για το υψηλό επίπεδο διαλέξεων, καθώς και στους αποφοίτους και φοιτητές- φοιτήτριες του τμήματος για τις ενδιαφέρουσες εργασίες που παρουσίασαν.
Την ικανοποίησή της για την προσέλευση και κυρίως για το επίπεδο των εισηγήσεων και εργασιών που παρουσιάστηκαν στη διημερίδα, εξέφρασε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της διημερίδας, Βασιλική Σολαχίδου. Τόνισε μάλιστα ότι φετινή διοργάνωση είχε πανηγυρικό τόνο αφού η διημερίδα ακολούθησε τη συγκινητική τελετή ορκωμοσίας των πρώτων αποφοίτων του ΤΕΙ Μαιευτικής της Πτολεμαΐδας, καθώς επίσης διότι στόχος ήταν να δοθεί η ευκαιρία στο σύνολο των φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Μαιευτικής να πληροφορηθούν για τα νεώτερα δεδομένα στο χώρο της μαιευτικής επιστήμης, αλλά και να παρουσιαστούν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εργασίες και πτυχιακές αποφοίτων του Τμήματος Μαιευτικής, οι οποίες εντυπωσίασαν με τις παρουσιάσεις τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσε το κλινικό φροντιστήριο που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διημερίδας, από τις Μαίες της «Ευτοκίας» Λαμπρινή Παληκαρά και Ελευθερία Δημοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου, με θέμα «Προετοιμασία και υποστήριξη των γονέων στην περιγεννητική περίοδο- Οργάνωση ομάδας προετοιμασίας», όπως επίσης και ένα δεύτερο κλινικό φροντιστήριο με θέμα «Αναπνοή και προετοιμασία περινέου στον τοκετό.»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ