Ο σημαντικός ρόλος της γυναίκας στη διαπαιδαγώγηση σήμερα, καθώς δυστυχώς στους ώμους της πέφτει το μεγαλύτερο βάρος της ανατροφής των παιδιών, βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσαν το Νομικό Πρόσωπο ΚΟΙΠΠΑΠ του Δήμου Εορδαίας και η Γενική Γραμματέας Ισότητας στο Μουσείο Πτολεμαΐδας και προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον κι όχι μόνο από γυναίκες της περιοχής.
«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η δημιουργία οικογένειας, η ανατροφή, η φροντίδα και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών αποτελεί θέμα και ευθύνη όλων μας! Αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες. Αφορά την πολιτεία, τους θεσμούς κοινωνικοποίησης και φροντίδας, τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες.» Τα παραπάνω τόνιζε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας Ισότητας Βάσω Κόλλια, που δεν μπόρεσε τελικά να παραβρεθεί στην ημερίδα για λόγους υγείας, στέλνοντας ταυτόχρονα το ακόλουθο μήνυμα: «Όσο πιο σοβαρά και υπεύθυνα αντιμετωπίσουμε την ισορροπία των φύλων μέσα στην οικογένεια, τόσο πιο στέρεη και δημιουργική κοινωνική βάση οικοδομούμε. Τόσο πιο ανθρώπινη ζωή θα χαρίζουμε στους εαυτούς μας. Αν ενέχει κόστος, αυτό είναι ένα κόστος που πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε.»
Η απερχόμενη πρόεδρος του ΚΟΙΠΠΑΠ Θεοπίστη Κρυσταλλίδου ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας επισήμανε ότι η ημερίδα αυτή είναι η πρώτη που διοργανώνει το ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΠΑΠ και είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της διαπαιδαγώγησης από ειδικούς σήμερα, με στόχο να δοθούν εφόδια στις μητέρες, από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, παιδαγωγούς, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους.
Ιδιαίτερα, που όπως επισήμαναν οι εισηγητές, πολλά παιδιά σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς, κοινωνικοποίησης, επιθετικότητας ή πέφτουν θύματα βίας και μέσα στα σχολεία, καθώς το φαινόμενο “μπούλιγκ” φαίνεται να έχει αξιοπρόσεκτες διαστάσεις ακόμη και στα σχολεία της περιοχής μας.
Τα βίαια παιχνίδια στο διαδίκτυο και την τηλεόραση μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των παιδιών, να μιμηθούν δηλαδή τα πρότυπα που βλέπουν στα βίαια παιχνίδια, γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν με τι ασχολούνται τα παιδιά τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι βίαιες επιρροές στα παιδιά, τόνισε ο ψυχολόγος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, Δημήτρης Πενέκελης.
«Το δυσκολότερο πράγμα για εμάς τους παιδαγωγούς είναι να φέρουμε κοντά μας τους γονείς, που είναι οι πρώτοι δάσκαλοι στη ζωή των παιδιών τους», ανέφερε η παιδαγωγός προσχολικής αγωγής, Αλεξάνδρα Τοργοντσίδου. Καθώς, όπως επισήμανε, υπάρχουν δυσκολίες στη συνεργασία με τους γονείς, δεν μπορούν να αντιληφθούν πάντοτε τις αναγκαιότητες και τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της προσχολικής αγωγής και προσπαθούν να παρέμβουν σε πράγματα που δεν γνωρίζουν, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι περισσότερο ενδιαφέρονται για διοργάνωση εκδηλώσεων και όχι για το αν υπάρχει το κατάλληλο υλικό που μπορεί να βοηθήσει στο έργο της προσχολικής αγωγής.
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση του «Π» για το εάν υπάρχουν φαινόμενα μπούλιγκ σε παιδικούς σταθμούς απάντησε με λύπη της πως δυστυχώς «υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και στα σχολεία προσχολικής αγωγής της περιοχής μας», γι’ αυτό και από αυτή την ηλικία είναι αναγκαία η παρουσία ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, γιατί με την παρουσία τους προλαμβάνονται συγκρούσεις μεταξύ των παιδιών και αντιμετωπίζονται προβλήματα τόσο μέσα στο σχολείο όσο και μέσα στην οικογένεια.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν και τα συμπεράσματα έρευνας με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (μπούλιγκ) στα σχολεία της περιοχής, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας τα ποσοστά σχολικού εκφοβισμού ανέρχονται στο 60,1%.
Τα συγχαρητήριά του στους διοργανωτές αυτής της ενδιαφέρουσας ημερίδας έδωσε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κωτσίδης.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ