Στις εφημερίδες Washington Post και Guardian απονεμήθηκε χθες το βραβείο Πούλιτζερ για τη σειρά δημοσιευμάτων που βασίστηκαν στα έγγραφα του Εντουαρντ Σνόουντεν και αποκάλυψαν το πρόγραμμα καθολικής ηλεκτρονικής παρακολούθησης της NSA.
Οι Γκλεν Γκρίνγουολντ, Λόρα Πόιτρας, Γιούεν Μακ Ασκιλ και Μπάρτον Γκέλμαν βραβεύθηκαν ήδη την Παρασκευή με το βραβείο Πολκ (βραβείο εις μνήμην του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Ελλάδα το 1948) που απονέμεται για ρεπορτάζ σε θέματα εθνικής ασφαλείας, ενώ η επιτροπή του Πούλιτζερ απέφυγε να βραβεύσει τους συντάκτες των σχετικών ρεπορτάζ, επιλέγοντας την «ασφαλή λύση» της βράβευσης των εντύπων.
Ο Γκρίνγουολντ, που ζει στη Βραζιλία, και η Πόιτρας, που ζει στο Βερολίνο, πάτησαν για πρώτη φορά μετά τα δημοσιεύματα το πόδι τους στις ΗΠΑ την Παρασκευή, συνοδευόμενοι από εκπρόσωπο της Αμερικανικής Ενωσης για την Προστασία των Πολιτικών Ελευθεριών και από Γερμανό δημοσιογράφο, ο οποίος είχε αποστολή να καταγράψει ενδεχόμενη σύλληψή τους.
Παρά τις εκκλήσεις γερουσιαστών να θεωρηθούν οι δημοσιογράφοι «συνένοχοι» του Σνόουντεν και «κλεπταποδόχοι» και παρά το μακροσκελές ιστορικό παρενοχλήσεων που είχε υποστεί η Πόιτρας σε αμερικανικά αεροδρόμια πριν γίνει παγκοσμίως γνωστή, οι δύο δημοσιογράφοι εισήλθαν στις ΗΠΑ χωρίς προβλήματα.
«Ευχαριστώ την επιτροπή Πολκ που μου έδωσε μια πολύ καλή δικαιολογία να επιστρέψω», είπε η Πόιτρας αποδεχόμενη το βραβείο.
«Τον περασμένο Μάιο (κατά την προετοιμασία της συνάντησης με τον Σνόουντεν) είχαμε μπροστά μας πολλή αβεβαιότητα, κινδύνους, αγωνία για όλους, γι’ αυτό είναι τρομερό το ότι βρισκόμαστε εδώ και λαμβάνουμε αυτή την τιμητική διάκριση.
Κανένας από εμάς δεν θα ήταν εδώ –ο Μπαρτ, ο Γιούεν, ο Γκλεν, η “Ουάσιγκτον Ποστ”, ο “Γκάρντιαν”, οι “Νιου Γιορκ Τάιμς”, όλοι όσοι βραβευόμαστε– αν κάποιος δεν είχε αποφασίσει να θυσιάσει τη ζωή του για να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες που μας έκαναν να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει. Αυτό το βραβείο στην πραγματικότητα ανήκει στον Εντουαρντ Σνόουντεν».
«Ελπίζω ότι ως δημοσιογράφοι κατανοούμε πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας αλλά και αυτά των πηγών μας», τόνισε ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, αποδεχόμενος το βραβείο Πολκ.
«Κάθε ένα από αυτά τα βραβεία είναι μια δικαίωση γι’ αυτό που έκανε ο Σνόουντεν και δηλώνει ότι του αξίζει ευγνωμοσύνη, όχι παραπομπή σε δικαστήριο και δεκαετίες στη φυλακή».
Ο συνεργάτης της Aμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Σνόουντεν ήρθε μυστικά σε επαφή με τους δημοσιογράφους και τους έδωσε ραντεβού στο Χονγκ Κονγκ, όπου τους παρέδωσε τεράστιο όγκο εγγράφων από τα εσωτερικά συστήματα της NSA.
Άφησε στο δημοσιογραφικό τους κριτήριο να κρίνουν ποια έγγραφα πρέπει να γνωστοποιηθούν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας καταιγισμός δημοσιευμάτων στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», αλλά και στην αμερικανική «Ουάσιγκτον Ποστ» και στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», με θέμα τις μαζικές παρακολουθήσεις των παγκόσμιων και των αμερικανικών επικοινωνιών από την ΝSA.
Οι αποκαλύψεις, που συνεχίζονται ως σήμερα, προξένησαν σάλο εντός και εκτός ΗΠΑ, οδήγησαν στη συνταξιοδότηση του επικεφαλής της ΝSA και παρακίνησαν τον Ομπάμα να ανακοινώσει τροποποιήσεις στα προγράμματα παρακολούθησης.
Ο Σνόουντεν, που έλαβε άσυλο για ένα χρόνο από τη Ρωσία, θα αργήσει πολύ περισσότερο από τους δημοσιογράφους να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Οι κατηγορίες «περί κατασκοπείας» που τον βαρύνουν επισύρουν ποινή 30ετούς κάθειρξης.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή