Εκτός κυκλοφορίας έθεσε από το πρωί της Τετάρτης η ΔΕΗ τον παλιό δρόμο της Μαυροπηγής και σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει ούτε ίχνος του, καθώς ο δρόμος έχει απαλλοτριωθεί προκειμένου να επεκταθεί σε αυτόν το ορυχείο Μαυροπηγής.
Τη στιγμή όμως που η ΔΕΗ απέκοπτε την πρόσβαση στον παλιό δρόμο έδωσε στην κυκλοφορία το νέο οδικό δίκτυο που κατασκεύασε πριν λίγο καιρό.
Ο αποκλεισμός του δρόμου έγινε χωρίς επεισόδια, παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση αποκλεισμού και καταστροφής του παλιού δρόμο έγινε έγκαιρα αντιληπτή από τους κατοίκους της Μαυροπηγής, διότι, η διεύθυνση του ΛΚΔΜ (Λιγντικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας) διεμήνυσε εγγράφως πριν λίγες μέρες στο δήμο Εορδαίας και στο συμβούλιο της τοπικής κοινότητας ότι έχει στα χέρια της όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις για την καταστροφή του παλιού δρόμου, καθώς επίσης αδειοδότηση για να τεθεί σε λειτουργία ο νέος δρόμος που κατασκεύασε και ότι επείγεται να επεκτείνει προς την πλευρά αυτή τις εξορυκτικές δραστηριότητες του ορυχείου Μαυροπηγής. Μοιραία, τυχόν επέμβαση των κατοίκων θα σήμαινε μετωπική σύγκρουση με αστυνομικές δυνάμεις και συλλήψεις για παρακώλυση εργασιών της ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι ήδη από το πρωί της Τρίτης η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου είχε συνεχείς επαφές με τη διοίκηση του ΛΚΔΜ, ζητώντας να δοθεί μία μικρή παράταση επέμβασης των μηχανημάτων της ΔΕΗ στον παλιό δρόμο, καθώς το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε άρση της απόφασης παραχώρησης του δρόμου διότι έγινε χωρίς τη συγκατάθεση του Τοπικού Συμβουλίου Μαυροπηγής, χωρίς όμως να υπάρξει θετική έκβαση.
Υπενθυμίζεται ότι κάτοικοι της Μαυροπηγής σταμάτησαν την Τρίτη το σκαπτικό μηχάνημα της ΔΕΗ που επιχείρησε να αποκόψει τον παλιό δρόμο της Μαυροπηγής, αντιδρώντας στην προσπάθεια καταστροφής του δρόμου. Επειδή, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας και πρόεδρος του Συλλόγου Πληττομένων από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις Αναστάσιος Εμμανουήλ, η μόνη υπόσχεση που έχει η Μαυροπηγή από τη ΔΕΗ αφορά στην απαλλοτρίωση του οικισμού, αφού δεν έχει εκδοθεί ακόμη το Προεδρικό Διάταγμα, ενώ η υπόθεση μετεγκατάστασης του οικισμού βρίσκεται μόνο σε επίπεδο διαβεβαιώσεων. «Δεν υπάρχει απόφαση για την μετεγκατάστασή του οικισμού, μόνο υποσχέσεις και όλοι γνωρίζουμε την αφερεγγυότητα της ΔΕΗ απέναντι στην τοπική κοινωνία», είπε. Κυρίως, όμως, τόνισε, δεν υπάρχει καμία δέσμευση στο αίτημα της Μαυροπηγής και του δήμου Εορδαίας να κατασκευάσει η ΔΕΗ τα έργα υποδομής στο νέο οικισμό, καθώς τα χρήματα από την απαλλοτρίωση των κοινοχρήστων χώρων του οικισμού δεν επαρκούν για την κατασκευή των υποδομών στον υπό μετεγκατάσταση οικισμό. Υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ έχει πάρει το δάσος της Μαυροπηγής, παίρνει και το δρόμο, χωρίς να υπάρχει καμία διασφάλιση για τη χρηματοδότηση των υποδομών στο νέο οικισμό, παρά το γεγονός ότι χρειάζονται πολλαπλάσια χρήματα για να γίνουν τα έργα υποδομής.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μάρτυρας της όλης ιστορίας στάθηκε η κάμερα της εκπομπής «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος βρισκόταν ήδη για ρεπορτάζ στην περιοχή μας και στη Μαυροπηγή.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ