Τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται η ολοκλήρωση των τελευταίων εργασιών στο κτήριο του Διοικητηρίου που ανήγειρε η π. νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης στην Πτολεμαΐδα, σε χώρο του Αγροκηπίου, και η άμεση παράδοσή του προς χρήση, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής υπογραφής συμβάσεων έργων για την Εορδαία.
Ο Γ. Σόκουτης δήλωσε ότι η παραπάνω ημερομηνία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την παράδοση του Διοικητηρίου προς χρήση, καθώς επίσης για την ολοκλήρωση των εργασιών του Δρόμου Δυτικής Εορδαίας, καθώς δημοπρατήθηκε και η κατασκευή των τελευταίων κόμβων της οδού.
Πρόκειται, σημείωσε, για δύο έργα «τα οποία μας ταλάνισαν αρκετά για ένα σωρό λόγους και ένα σωρό προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσής τους», αφού ως γνωστόν πρόκειται για έργα που η κατασκευή τους ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια αλλά η παράδοσή τους βγήκε εκτός χρονοδιαγράμματος.
Αναφέρθηκε επίσης στην μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλους, περιφέρεια και δήμο Εορδαίας για την επέκταση και αναβάθμιση του Μποδοσάκειου νοσοκομείου και ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια για τη χρηματοδότηση της μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία της Εορδαίας, προκειμένου να λυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής.
Αναφορά όμως έγινε και στο θέμα των μετεγκαταστάσεων, καθώς η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου ζήτησε τη στήριξη της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του περιφερειάρχη για το θέμα των μετεγκαταστάσεων της Μαυροπηγής και του Κομάνου, που όπως σημείωσε έχει καθυστερήσει εδώ και πολλά χρόνια καθώς δεν υπάρχουν εθνικοί πόροι ούτε χρηματοδοτικά προγράμματα ώστε να βρεθεί χρηματοδότηση σε συνεργασία με την περιφέρεια.
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής απάντησε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για τη δημιουργία υποδομών στους προς μετεγκατάσταση οικισμούς. Δεν παρέλειψε να τονίσει ωστόσο ότι η δημιουργία των υποδομών αυτών ήταν υποχρέωση του επισπεύδοντος, δηλαδή της ΔΕΗ που κήρυξε τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, η οποία όμως «ουδέποτε τήρησε τις υποχρεώσεις της κι αυτό είναι κεντρικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Διότι τη βαρβαρότητα των μετεγκαταστάσεων για να ωφελείται όλη η χώρα την υφίσταται η Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα οι περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας. Με αποτέλεσμα να πρέπει η περιφέρεια, με τα πενιχρά χρήματα που έχει στη διάθεσή της να διαθέσει πόρους για να καλύψει τις υποχρεώσεις του επισπεύδοντος».
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σόκουτης συμπλήρωσε ότι: «ήδη αναμένεται από το Υπουργείο η τελική έγκριση σε αυτό που επίμονα ζήτησε ο Περιφερειάρχης, να υπάρξει πρόσκληση για τα έργα υποδομής στο νέο οικισμό του Κομάνου, λέγοντας: «ευελπιστούμε ότι μέχρι τέλος του έτους- αρχές του άλλου, να δοθεί έγκριση. Θέλω να ελπίζω ότι σύντομα θα είμαστε εδώ ώστε να υπάρξει και η ένταξη αυτού του μεγάλου και σημαντικού έργου, ώστε να λυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί την περιοχή».
Αναφορά έκανε ο κ. Σόκουτης και στο ζήτημα της πράξης εφαρμογής του σχεδίου Πόλης Πτολεμαΐδας, από την περιοχή του πρώην στρατοπέδου έως την περιοχή ΚΕΠΤΣΕ που καθυστερεί, με αποτέλεσμα να είναι σε ομηρία 800 δικαιούχοι οι οποίοι δεν μπορούν να χτίσουν αφού η συγκεκριμένη περιοχή τυπικά είναι ακόμη εκτός σχεδίου πόλεως. «Το παλέψαμε πραγματικά και το θέμα της πληρωμής του μελετητή βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε αίσιο τέλος για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους αυτούς.»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ