Πανηγυρικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην υπό ανιστόρηση ιερά μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού Βαζελώνος στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης στις 23 και 24 Ιουνίου.
Κατά τον πανηγυρικό εορτασμό (23 και 24 Ιουνίου 2011) θα γίνει υποδοχή και προσκύνηση των λειψάνων Αγίου Σωφρονίου Επισκόπου Αχταλείας (Μοναχού ιεράς μονής Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος στον Πόντο).
(Παραμονή)
Την Πέμπτη, παραμονή της εορτής και ώρα 6.30μ.μ. θα γίνει Υποδοχή Λειψάνων Αγίου Σωφρονίου και θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, από τον Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλο και στις 9μ.μ. Ιερά Αγρυπνία.
Την Παρασκευή 24 Ιουνίου και ώρα 7 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
Στις 10.30π.μ. Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας Λειψάνων Αγίου Σωφρονίου και στις 1.30π.μ. θα πραγματοποιηθούν χορευτικές εκδηλώσεις με χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα.
Στις 7μ.μ. Παράκληση Τιμίου Προδρόμου & Βαπτιστή.
Η μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, υπήρξε η αρχαιότερη στον Πόντο, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή μονή. Χτίστηκε κατά την παράδοση, στα 270 μ.χ.. Από το 1970, το Σωματείο «Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, με την συμπαράσταση, των πιστών άρχισε το έργο, της ανιστορήσεως της μονής, στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης.
Τον Ιούλιο 2009, με τις ευλογίες του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου, την εθελοντική προσφορά εργασίας κατοίκων της περιοχής, την οικονομική ενίσχυση των τοπικών φορέων, καθώς και πιστών, από όλη την Ελλάδα, άρχισαν οι εργασίες συντηρήσεως του Ιερού Ναού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατ’ αρχάς, τα σοβαρά προβλήματα εισροών νερού από την σκεπή και στην συνέχεια, για τον εξωραϊσμό αυτού, ενώ από τον Μάρτιο του 2011, άρχισαν οι εργασίες κατασκευής κελίων στον 2ο όροφο του κτιρίου, για την εγκατοίκηση μοναχών, μετά και την άφιξη της Γερόντισσας Αναστασίας τον Απρίλιο 2011 και σε αναμονή τυχόν συνοδείας της.



































