Μεγάλη αμηχανία δημιούργησε στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα της Εορδαίας η ανάρτηση των βαθμολογιών των Πανελληνίων Εξετάσεων τη Δευτέρα στα Λύκεια της Πτολεμαΐδας, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ ήταν κατώτερες από τα προηγούμενα χρόνια.
Για «τα χειρότερα αποτελέσματα της τελευταίας τριετίας» έκανε λόγο ο διευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας, Κώστας Σιμόπουλος, μετά από μια πρώτη ανάγνωσή τους. Ο μέσος όρος των γραπτών είναι ίδιος για τη θεωρητική και θετική κατεύθυνση, κοντά στο 14+, ενώ για την τεχνολογική κατεύθυνση είναι λίγο παρακάτω, είπε, επισημαίνοντας ότι είδε στα παιδιά και στους γονείς «μια παγωμάρα και μια αναζήτηση», αφού οι υψηλές βαθμολογίες είναι λιγότερες από άλλες χρονιές.
Ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι πρέπει να γίνει μία έρευνα για τους λόγους που δεν έγραψαν καλά φέτος τα παιδιά. Ο ίδιος πάντως είπε ότι δεν είναι άμοιρη ευθυνών η «περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πολιτική, οικονομική και κοινωνική», αλλά και η εκπαιδευτική, καθώς τα παιδιά είναι περισσότερο υποψιασμένα σήμερα, γνωρίζουν ότι θα περάσουν σε μια σχολή και όταν την βγάλουν θα πάρουν ένα πτυχίο που δεν θα έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, άρα γιατί να καταβάλλουν τόσο μεγάλο κόπο, διερωτήθηκε, αναγνωρίζοντας ότι πράγματι τα θέματα στις φετινές εξετάσεις ήταν πιο δύσκολα ιδιαίτερα στη θετική κατεύθυνση.
Οι αριστούχοι του 1ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας είναι οι εξής: Από τη θετική κατεύθυνση άριστα έγραψε ο Ραδουνισλής Αναστάσιος του Κων/νου με 19 και επτά δέκατα, από τη θετική η Κοζάρη Ελένη του Αθανασίου με 19 και επτά δέκατα και από την τεχνολογική η Προκοπίδου Ανδρονίκη του Ιορδάνη με 19 και έξι δέκατα.
Για «ίδια επίπεδα με πέρσι», μίλησε ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας Ευάγγελος Καραλάκος, λέγοντας ότι «γύρω στο 70% έχει βαθμό πρόσβασης πάνω από τη βάση», 8 μαθητές του σχολείου έγραψαν πάνω από 18, σε σύνολο 156 μαθητών και 52 μαθητές έγραψαν πάνω από 15, δηλαδή το 33%. «Πήγαμε αρκετά καλά, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι φέτος τα θέματα της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης ήταν δύσκολα, όπως και στα μαθηματικά γενικής παιδείας. Πιστεύω ότι θα περάσουν στις ίδιες σχολές που πέρασαν οι περσινοί απόφοιτοι και θα έχουμε επιτυχίες», είπε.
Οι αριστούχοι του 2ου ΕΠΑΛ είναι οι εξής: Στη θετική κατεύθυνση Παπαδημητρίου Ιωάννης του Συμεών με 19,12 βαθμό πρόσβασης, στη θεωρητική κατεύθυνση η Τζουβάρα Ελένη του Ευαγγέλου με 18, 92 και στην τεχνολογική κατεύθυνση ο Τσοκαρίδης Αθανάσιος του Γεωργίου με 17,93 βαθμό πρόσβασης.
Σχολιάζοντας τις βαθμολογίες των αποφοίτων του 3ου ΕΠΑΛ ο διευθυντής του σχολείου Θεόδωρος Χινοβίτης, ανέφερε ότι «η φετινή εικόνα είναι λίγο χειρότερη από την περσινή», καθώς υπάρχει «σημαντική βαθμολογική πτώση», ιδιαίτερα στα μαθηματικά της τεχνολογικής κατεύθυνσης και ένα μεγάλο ποσοστό κάτω από τη βάση, προσδιορίζοντας τη συνολική πτώση σε ποσοστό 15%-20% σε σχέση με πέρσι. Ανέφερε ότι είναι μικρότερο το ποσοστό των αριστούχων σε σχέση με πέρσι, ενώ σε μαθηματικά και φυσική η πτώση ήταν πολύ μεγάλη, καθώς κάτω από τη βάση έγραψε στα μαθήματα αυτά γύρω στο 70%. Σημείωσε όμως ότι λόγω πτώσης των βάσεων ίσως ευνοηθούν τα παιδιά και μπουν σε σχολές που δεν έμπαιναν πέρσι.
Τον μεγαλύτερο βαθμό πρόσβασης στο 3ο ΓΕΛ στη θεωρητική κατεύθυνση έχει η Κουτσουπάκη Μαρία του Ευαγγέλου με 19,17 βαθμό πρόσβασης, στη θετική κατεύθυνση ο Πουρλιάκας Κων/νος του Βασιλείου με 18,266 μόρια και στην τεχνολογική ο Ιωαννίδης Αλέξιος του Ιωάννη με 19,13 βαθμό πρόσβασης.
Και οι τρεις διευθυντές επέστησαν την προσοχή στους υποψηφίους στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ενώ ιδιαίτερη έκκληση απηύθυναν στους παλαιούς αποφοίτους που θα δηλώσουν με το 10%, καθώς προϋπόθεση για την κατάθεση του μηχανογραφικού είναι να πάρουν από τα σχολεία τον βαθμό πρόσβασης.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
































