Απλά μια ακόμα παγκόσμια ημέρα ή μια ευκαιρία να συμβάλουμε όλοι στην ένταξη των συνανθρώπων μας με σύνδρομο Down στην κοινωνία, στο σχολείο, την εργασία;
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down.
Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, εξ ου και η ταξινόμησή του ως Τρισωμία 21. Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει μία περίπου στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.
Η πρώτη παρατήρηση του συνδρόμου έγινε το 1866 από τον John Langdon Down. Ο άγγλος γιατρός παρατήρησε ότι μερικά νεογνά που γεννιούνται έχουν εξωτερική όψη παρόμοια με αυτή των Μογγόλων, απ’ όπου προήλθε και η ονομασία μογγολισμός, που στις μέρες μας έχει εγκαταλειφθεί.
Τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.
Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).
Τα παιδιά με σύνδρομο Down δεν χρειάζονται τη συμπάθεια και τη λύπησή μας. Δεν τους χρωστάμε καμία “χάρη”. Εχουμε απλά την υποχρέωση να τους δώσουμε πραγματικές ευκαιρίες για να ζήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν και όπως τους αξίζει.
Η διαφημιστική εταιρεία Saatchi & Saatchi για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συνεργάστηκε στην Ιταλία με το CoorDown για τη δημιουργία καμπάνιας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το σύνδρομο Down. Φέτος δημιούργησαν αυτό το βίντεο.
Το βίντεο είναι εμπνευσμένο από το γράμμα μια μέλλουσας μητέρας στο CoorDown όταν αυτή έμαθε πως το παιδί που θα γεννήσει έχει σύνδρομο Down και είναι η απάντηση στο γράμμα της.
Εγραφε στο γράμμα: “θα γεννήσω παιδί με σύνδρομο Down. Είμαι φοβισμένη: τι ζωή θα ζήσει;”
15 παιδιά με σύνδρομο Down της απαντούν:
· Αγαπητή μαμά μη φοβάσαι
· Το παιδί σου θα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα
· Θα μπορεί να σε αγκαλιάσει
· Θα μπορεί να μιλήσει και να σου πει ότι σε αγαπάει
· Θα πάει στο σχολείο -όπως όλοι- και θα μάθει να γράφει
· Και θα σου γράφει όταν είναι μακριά –γιατί ναι, θα μπορεί να ταξιδέψει
· Θα μπορεί να βοηθήσει τον μπαμπά του να φτιάξει το ποδήλατο
· Και θα μπορεί να δουλέψει
· Κάποιες φορές θα είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο
· Αλλά αυτό δεν ισχύει για όλες τις μαμάδες;
· Αγαπητή μαμά το παιδί σου μπορεί να είναι ευτυχισμένο. Όπως εμείς
Πηγή: parapolitika.gr