2. Να είσαι συγκεκριμένη: Όλοι θέλουμε ευελιξία, αλλά όσον αφορά τους στόχους το να είσαι συγκεκριμένη βοηθά στην επίτευξή τους. Αν και δε μας αρέσει, είναι απλό: τα συγκεκριμένα βήματα, με αυστηρή σειρά, φαίνονται δύσκολα στην αρχή, αλλά, τελικά, οδηγούν πιο εύκολα στην επίτευξη του στόχου μας από ένα ασαφές, ευέλικτο πλάνο.
3. Άσε το μυαλό σου να σε οδηγήσει: Σε έρευνες από το πεδίο της νευροεπιστήμης υποστηρίζεται ότι ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί το νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη ως εσωτερικό σύστημα καθοδήγησης προς την επίτευξη ενός στόχου. Μελέτη εργαστηρίου σε ζώα έδειξε ότι το σήμα της ντοπαμίνης γίνεται πιο ισχυρό καθώς πλησιάζει στο στόχο.
4. Ενθάρρυνε τον εαυτό σου: Σε μελέτη υποστηρίζεται ότι απλά πράγματα, όπως το να λες στον εαυτό σου «Συνέχισε, θα τα καταφέρεις», σε βοηθούν πραγματικά να συνεχίσεις και παρακάμπτουν την παρόρμηση να τα παρατήσεις, επειδή αυτό που κάνεις γίνεται πιο δύσκολο.
5. Στηρίξου στους φίλους σου: Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που απλώς σκέφτονταν τους στόχους τους πέτυχαν σε ποσοστό λιγότερο του 50%, ενώ αυτοί που τους έγραφαν και ζήτησαν βοήθεια από φίλους στέλνοντάς τους τακτικές αναφορές προόδου είχαν επιτυχία σχεδόν στο 75% των περιπτώσεων.
6. Μην είσαι υπερβολικά αισιόδοξη: Η ύπαρξη κινήτρου είναι απαραίτητη για την επίτευξη στόχων, αλλά η υπερβολή μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο. Όταν ο εγκέφαλος είναι σε κατάσταση υπερδιέγερσης, η ντοπαμίνη «πλημμυρίζει» τα κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου και έρευνα δείχνει ότι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες αποτυχίας όσο σκληρά κι αν προσπαθήσεις. Δύο άλλες έρευνες δείχνουν ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί όταν φαντασιώνεσαι υπερβολικά το στόχο σου, επειδή οι προσδοκίες αυξάνονται δυσανάλογα, ή όταν τον σκέφτεσαι υπερβολικά, καθώς αυτό επηρεάζει τελικά την απόδοσή σου. Το μυστικό είναι να βρεις την ισορροπία.