Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ οδήγησε την χώρα σε μια πρωτοφανή οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων αναγκάζοντας τώρα τους πολίτες να επιβιώσουν συμμετέχοντας σε έναν χορό τιμών αγαθών και υπηρεσιών στολισμένες με κακόγουστες μάσκες ενός παρεμβατικού τριωδίου. Ήρθε όμως η ώρα οι μάσκες να πέσουν.
Το κράτος-κυβέρνηση με τις ευφάνταστες νομοθετικές διατάξεις του, οι προαναφερθείσες μάσκες, αλλοιώνει τους τρείς πολύτιμους και στενά συνδεδεμένους ρόλους των τιμών:
1.Την μεταβίβαση πληροφοριών: Κάθε κρατική παρέμβαση λειτουργεί ως παραμορφωτικός φακός στο μήνυμα που εκπέμπουν οι τιμές και οδηγεί σε εσφαλμένης κατεύθυνσης κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων του αντίστοιχου προϊόντος.
2.Την παροχή κινήτρων για την υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων στην παραγωγή και την διακίνηση αγαθών :Η προνομιακή μεταχείριση από το κράτος συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων οδήγησε στον πλήρη εφησυχασμό και άρνηση της πραγματικότητας.
3.Την δημιουργία εισοδήματος: Το εισόδημα που αποκτά ένα άτομο-επιχείρηση καθορίζεται από την διαφορά ανάμεσα στην τιμή πώλησης και στην τιμή κόστους.
Το πολιτικό σύστημα θεοποίησε τον γρήγορο πλουτισμό και δαιμονοποίησε την επιχειρηματικότητα.
Οι παραπάνω ρόλοι ανατράπηκαν τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα να έχουμε μια κατ’ επίφαση ελεύθερη αγορά. Με την κρίση στην οποία βρισκόμαστε οι κυβερνώντες αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί και εμπορικοί φορείς πρέπει να ξεκινήσουν μια προσπάθεια άρσης ή μείωσης σε ότι στρεβλώνει την διαμόρφωση των τιμών. Για να ακολουθήσουν γρήγορα οι τιμές την πτωτική πορεία του μέσου εισοδήματος, απαιτείται ευελιξία στους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος ενός αγαθού . Αυτή θα μπορούσε να δρομολογηθεί με τους παρακάτω τρόπους:
1Άρση πολεοδομικών και άλλων διατάξεων που εμποδίζουν το ξεκίνημα νέων επιχειρηματικών δράσεων ,άρα τον υγιή ανταγωνισμό , λειτουργώντας προστατευτικά στα ήδη υπάρχοντα.
2.Να εξομαλυνθούν οι δυνατότητες Φορτηγών Ιδιωτικής και Δημοσίας Χρήσεως π.χ ένα φορτηγό ψυγείο ιδιωτικής χρήσεως να μπορεί να μεταφέρει και ξηρό φορτίο ώστε να μην επιστρέφει άδειο. Έτσι το κόστος επιστροφής μειώνεται άρα και η τελική τιμή. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταφορών γίνεται από Φ.Ι.Χ.
3.Να δοθεί έμφαση στην δημιουργία περισσότερων και καλύτερων οργανωμένων εφοδιαστικών αλυσίδων, ιδίως σε ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –ΘΡΑΚΗ, αίροντας γραφειοκρατικά εμπόδια και δρομολογώντας αποφάσεις για σύγχρονους συγκοινωνιακούς κόμβους.
4.Επανεξέταση του κρατικού πληθωρισμού ,με την μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ,ειδικά του πετρελαίου κίνησης και τον εξορθολογισμό του ΦΠΑ.
Επιχειρήσεις ,απλοί έμποροι και κυβέρνηση πρέπει όλοι να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους ώστε η κοινωνία να αντέξει. Το παράδειγμα οφείλει πρώτα το κράτος να το δώσει. Στον δρόμο που ξεκινήσαμε για να αντιμετωπίσουμε τον <<εχθρό>> ας μην συναντήσουμε και πάλι τον ίδιο τον εαυτό μας.
ΛΕΩΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ































