Το πρόβλημα: Ο πρώην Δήμαρχος Βελβεντού κ. Μάκης Μπελιάς με επιστολή του στον τοπικό Τύπο της Κοζάνης περιγράφει τον κάκιστο δρόμο Κοζάνης-Λάρισας και επισημαίνει με ζωντανά παραδείγματα τους κινδύνους που διατρέχουμε όλοι όσοι καθημερινά τον διαβαίνουμε με τα οχήματά μας. Και δεν είμαστε λίγοι. Η μισή Ελλάδα, μετά το κλείσιμο των Τεμπών, περνάει από εκεί. Δικαίως ο Μάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάει εξηγήσεις από τους αρμόδιους της Εξουσίας.
Η τηλεόραση: Στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΤΟΠ Κοζάνης της 10ης-2-2010, προβλήθηκε το ίδιο καυτό θέμα. Η δημοσιογράφος ανέκρινε τον κ. Ν. Κοϊμτσίδη, Προϊστάμενο ΔΕΣΕ Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, ο οποίος παραδέχτηκε την επικινδυνότητα του δρόμου λέγοντας τα εξής: ‘’στο δρόμο Κοζάνης-Λάρισας υπάρχει πρόβλημα με τις καθιζήσεις…πρώτος παράγων ατυχημάτων είναι η ταχύτητα…πρέπει να έχουμε υπομονή… να τρέχουμε με τις συνθήκες του οδοστρώματος…να έχουμε μυαλό…’’.
Ο αγώνας: Οι δημοσιογράφοι πιέζουν και πολύ καλά κάνουν. Όμως δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από τους δημοσιογράφους. Πρέπει και εμείς, ο απλός Λαός, να κάνουμε κάτι. Πριν από μερικά χρόνια έγιναν κινητοποιήσεις στη μεγάλη Γέφυρα της λίμνης Πολυφύτου με πρωτοβουλία και συνεργασία πολιτών από το Βελβεντό και από τα Σέρβια. Τι έγινε τότε, βγήκε κάτι; θα ρωτούσε κάποιος. Μπορεί στο αποτέλεσμα τίποτα. Όμως, κι αν ένας αγώνας κρίνεται εκ του αποτελέσματος, όπως λέγεται, αυτό σε τίποτα δεν μπορεί να μειώσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός αγώνα που έχουν να κάνουν με την ενεργοποίηση των πολιτών, την αφύπνιση των πολλών, τη συνεργασία, την από κοινού δράση, την πίεση προς τους φορείς και τα πρόσωπα της Τοπικής και της Κεντρικής Εξουσίας, τη δυναμική που προκύπτει από όλα τα παραπάνω και που μπορεί να φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Μια εικόνα: Κατά τα πρότυπα της ειρηνικής κινητοποίησης του Λαού του Βελβεντού για την ‘’ανεξαρτησία του Δήμου Βελβεντού’’, προσπαθώ να φανταστώ την ομορφιά μιας παρόμοιας εικόνας για τον επικίνδυνο δρόμο. Μια μεγάλη ανθρώπινη ειρηνική αλυσίδα κατά μήκος του δρόμου από τα Μεταξά μέχρι την Κοζάνη. Την αλυσίδα την σχηματίζουν όλοι οι πληθυσμοί των τοπικών Δήμων και Κοινοτήτων, από τα Μεταξά και την Ελάτη μέχρι και την Κοζάνη. Η διέλευση των οχημάτων γίνεται κανονικά. Τα ΜΜΕ προβάλλουν και σχολιάζουν την εικόνα της παλλαϊκής συμμετοχής και συνεργασίας και τα αιτήματα του Λαού της περιοχής παντού.
Η περιγραφή: Την κατάσταση την έχει περιγράψει με σαφή λόγο ο κ. Μάκης Μπελιάς: ‘’Η κατάσταση πλέον, το τελευταίο διάστημα, έφτασε στο απροχώρητο. Όλος ο δρόμος από τη διασταύρωση προς Βελβεντό και μέχρι το ξενοδοχείο «Τσελίκα», κυριολεκτικά έχει σκαφτεί, από τα διερχόμενα φορτηγά τους τελευταίους δύο μήνες. ΘΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ! Πρέπει οι αρμόδιοι (Περιφερειάρχης, Νομάρχης κ.λπ.) άμεσα ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Αν μέσα σε δύο μήνες ο δρόμος παρουσίασε αυτά τα χάλια, φανταστείτε πως θα είναι μέχρι το Πάσχα! Αν άμεσα δεν δοθεί λύση, όλοι μας – όσοι κινητοποιηθήκαμε για τη βελτίωση (τότε μιλούσαμε για νέο δρόμο με σωστές προδιαγραφές) αυτού του δρόμου – θα βγούμε στους δρόμους!’’.
11-2-2010
Πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
Παπαδάσκαλος






























